Er zijn wereldwijd zoveel ict-certificeringen, dat het moeilijk kiezen is. Dat vindt ook de Europese Unie. Het Europese ict-standaardisatiecomité CEN/ISSS probeert daarom helderheid in de warboel van ict-certificeringen te creëren.
Het kiezen van de juiste ict-cursus of opleiding is een lastige opgave. Het Europese ict-standaardisatiecomité CEN/ISSS probeert daarom orde te scheppen in de ‘certificeringsjungle' in Europa. Sinds maart 2008 houdt een onderdeel van de ICT Skills Workshop van het CEN zich bezig met het in kaart brengen van de verschillende ict-certificeringen in Europa. Zowel overheidsgereguleerde, leveranciersgebonden en aan beroepsverenigingen gelieerde certificeringen worden in het overzicht meegenomen.
Transparantie
"In de afgelopen zes jaar zijn door zo'n zestig verschillende aanbieders vijf miljoen certificaten uitgereikt", vertelt leider van dit CEN/ISSS-project John O'Sullivan. "Er zijn meer dan vijfhonderd verschillende soorten certificaten. Doordat verschillende kwalificaties elkaar overlappen, is er gebrek aan transparantie. De veelheid aan certificaten schept bovendien verwarring bij zowel potentiële kandidaten als werkgevers."
De bedoeling van het project is om een duidelijkheid te scheppen voor zowel opleiders, bedrijven als studenten. Door een navigatieroute op te stellen, wordt het straks makkelijker te zien welke ict-certificering op welke studie aansluit en hoe ict-certificeringen zich mondiaal tot elkaar verhouden.
Structuur
Volgens O'Sullivan is het overzicht hoognodig. "De term ‘certification jungle' is in 2000 geïntroduceerd. Sindsdien is er echter nooit iets aan de hoeveelheid certificeringen veranderd of gedaan. Er zijn er alleen maar meer bijgekomen. Wij willen nu structuur geven zodat werkgevers kunnen zien welke vaardigheden een werknemer precies heeft en werknemers makkelijker kunnen bepalen welke ict-certificering aansluit op hun eerder opgedane vaardigheden."
Het CEN/ISSS-projectteam presenteert de eerste versie van het overzicht in mei 2009. Vervolgens hebben stakeholders twee maanden de tijd op het voorstel te reageren. In juli 2009 is het definitieve overzicht beschikbaar.