Laatst opperde een collega van mij de term DWaaS (datawarehousing as a service). Nadat de eerste hilariteit was verdwenen en we hadden geconstateerd dat de term internationaal niet levensvatbaar is, ben ik eens gaan nadenken over hoe dwaas het concept eigenlijk is. Toegegeven, het aanbieden van software als dienst over het internet is een beproefd en bewezen model, maar hoe is dat toepasbaar op het gebied van BI en datawarehousing?
In de markt zien we een aantal partijen die op het gebied van operationele systemen erg succesvol zijn met het SaaS-model. Denk bijvoorbeeld aan SalesForce.com voor crm en (op kleinere schaal) partijen als Exact en AccountView voor financial management. Maar ook voor andere doeleinden wordt het SaaS-model steeds vaker toegepast. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan niche aanbieders van software specifiek voor de advocatuur.
De grote leveranciers van bedrijfssoftware zijn ook bezig hun applicaties steeds meer geschikt te maken voor het SaaS-model. SAP timmert hard aan de weg met zijn Business By Design-oplossing. Microsoft biedt Office- en CRM-functionaliteit steeds meer online aan en Google bouwt aan een groot aanbod van online applicaties. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Analisten voorspellen een groei van dit soort applicaties en sommigen gaan zelfs uit van een toekomst waarin alle applicaties volgens het SaaS-model worden aangeboden. De desktop hoeft op termijn dan niet meer te zijn dan een device met een browser. Een volgende ronde in de evolutie van de low cost, low maintenance thin client architectuur. De voordelen zijn evident.
De opstartkosten van een SaaS-oplossing liggen een stuk lager dan bij het inhouse implementeren van een nieuwe bedrijfsapplicatie. De kosten voor het beheer van de applicatie en bijbehorende architectuur zijn in een SaaS-model bovendien lager omdat ze worden gedeeld met andere klanten van de SaaS-aanbieder. Daarnaast weet je exact wat de operationele kosten van de applicatie per gebruiker zullen zijn, dus daarin zitten geen verrassingen. Naast deze, meer ict-gerelateerde, voordelen is de applicatie (zonder extra investeringen of beheerkosten) overal bereikbaar voor eindgebruikers, zolang zij maar een internetverbinding hebben. Als laatste kan de SaaS-leverancier door de schaalgrootte mogelijk een betere beschikbaarheid garanderen door investeringen in architectuur en specialistische platformen die een individuele klant niet zou kunnen doen. Een nadeel kan wel zijn dat de leverancier beperkingen stelt ten aanzien van de te implementeren functionaliteit en de snelheid waarmee deze beschikbaar komt. Ook de keuze van de implementatiepartner zou door een SaaS-leverancier kunnen worden beperkt of zelfs uitgesloten, hetgeen potentiële verborgen kosten met zich mee brengt. Al met al lever je misschien wat in op flexibiliteit, maar dit weegt vaak niet op tegen de operationele en financiële voordelen.
Wat betekent deze trend nu voor BI? De voor- en nadelen van het SaaS-model voor operationele systemen zijn onverminderd van toepassing op DWaaS, maar ik denk dat er potentieel is om meer voordelen te behalen:
– Doordat meer bedrijven hun data beschikbaar stellen in één (afgeschermde) omgeving kunnen aggregaties worden gemaakt die niet alleen inzicht geven in de eigen bedrijfsprestaties, maar ook in de relatieve prestaties ten opzichte van andere spelers in de markt.
– Door gebruik te maken van generieke (delen van) datamodellen kunnen compenenten van BI applicaties worden hergebruikt, waardoor de ontwikkeling sneller en dus ook goedkoper kan plaatsvinden. Het zou zelfs mogelijk zijn om 'generieke' branche- of processpecifieke oplossingen te bedenken.
– Mits de juiste leverancier wordt gekozen, kan gebruik gemaakt worden van de hier aanwezige specialistische kennis op het vakgebied zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt.
De vraag is nu of de markt het voordeel van DWaaS gaat zien en hoe DWaaS zich zal gaan ontwikkelen. Naar mijn mening zijn er twee waarschijnlijke scenario’s:
1. Gezien het feit dat steeds meer leveranciers bedrijfsapplicaties online aanbieden lijkt een logische stap dat leveranciers, op basis van deze applicaties, ook BI- en DWH-oplossingen online gaan aanbieden.
2. Gespecialiseerde BI/DWH-dienstverleners, die voorheen BI/DWH-applicaties in house ontwikkelden voor klanten, gaan deze applicaties online aanbieden. Je ziet hier al een aantal spelers actief in zijn. Hoewel beide scenario’s potentiële voordelen hebben, gaat mijn voorkeur uit naar de tweede. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:
• Een leverancier van bedrijfssoftware zal niet per definitie, of misschien zelfs wel per definitie niet, de juiste expertise in huis hebben om succesvol een BI/DWH-omgeving op te leveren en te onderhouden.
• Het risico bestaat dat de BI/DWH-oplossing zo specifiek gericht zal zijn op rapportage en analyse van de gegevens vanuit de eigen bedrijfsapplicatie dat informatie uit andere bronsystemen niet (eenvoudig) kan worden toegevoegd.
• Het belang van een bepaalde functionaliteit binnen een BI/DWH omgeving zou moeten worden gebaseerd op de toegevoegde waarde voor de bedrijfsvoering van een klant.
Een leverancier van bedrijfssoftware zal de nadruk bij wijzigingen van de functionaliteit waarschijnlijk eerder leggen bij generieke aanpassingen naar aanleiding van wijzigingen in het bronsysteem. Al met al een spannende en interessante ontwikkeling. Obstakels in technische zin zijn er niet echt. Veilige en snelle dataoverdracht is aan de orde van de dag, moderne BI-platformen zijn allen gebaseerd op webtechnologie en kennen goede security-implementaties en databaseplatformen voor grote hoeveelheden data, zelfs toegesneden op DWH-implementaties komen steeds breder beschikbaar. Hoewel het voor sommige organisaties nog een raar concept is om hun bedrijfsgegevens 'buiten de deur' te brengen, is het naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat ook DWaaS een geaccepteerd en beproefd model zal zijn. Daarom tot slot één advies: kies een specialist op het gebied van BI/DWH-dienstverlening voor ontwerp en implementatie èn een specialist voor het beheer van BI-omgevingen (dit kan natuurlijk best dezelfde partij zijn). Dat zal het succes van jouw DWaaS-initiatief ten goede komen.
Exact & Accountview worden genoemd. IK MIS Unit 4 Agresso!
Goed om het SaaS-paard eens van stal te halen en een discussie hierover te openen. Het is een relevante ontwikkeling binnen de IT en daarmee is het ook nuttig om een beeld te vormen hoe BI hierin past (of niet).
Dat gezegd worden in je post m.i. twee concepten door elkaar gehaald, namelijk SaaS enerzijds en outsourcing anderzijds. SaaS is een short-cut om functionaliteit te verkrijgen: in plaats van dat je het koopt en installeert, neem je het via het web af. De impliciete aanname die hierbij wordt gedaan is dat je een lege doos koopt: de data (in ieder geval de bedrijfseigen data) voeg je er zelf aan toe, door het in te voeren of door het te uploaden / koppelingen te maken. De grenzen van het haalbare t.a.v. dit laatste worden hierbij als het gaat om DWH snel bereikt.
Een data warehouse is meer data dan software dus SaaS als concept lijkt me hier veel minder snel van toepassing. Het hosten van een data warehouse bij een derde partij is daarentegen prima mogelijk maar heeft niets met SaaS te maken maar is gewoon een vorm van outsourcing, ook wanneer de leverancier dit doet in een omgeving waarin ook data van andere klanten staat (hetgeen me vanuit security oogpunt zeer onwaarschijnlijk lijkt) of hiervoor generieke datamodellen gebruikt (die ik wel ken van een grote blauwe leverancier maar zonder de bijbehorende success stories).
Zelfs wanneer een kant en klaar (maar leeg) data warehouse als service wordt aangeboden, bijvoorbeeld een gehoste database op basis van een standaard datamodel, zal hier nog steeds alle klantdata aan toe gevoegd moeten worden. Was data integratie niet de grootste uitdaging bij data warehouses? Het kan, misschien, maar het klinkt mij een beetje dwaas in de oren.
Technisch zijn de eerste dwazen al een tijdje beschikbaar, bijvoorbeeld via http://www.ondemand.com. Interessant voorbeeld is in het licht van bovenstaande information on demand waar je bijvoorbeeld externe benchmarking data kunt meenemen in eigen rapportages. Hierbij zijn verschillende afrekenmodellen mogelijk. Maar de ultieme omgeving ontstaat natuurlijk wanneer je in deze dwaze wereld gegevens “van iedereen” met elkaar kunt combineren. Stel je voor… Google, maar dan tot de macht veel. Maar ik ben bang dat zelfs in het post-crisis tijdperk dit toch een stapje te ver is. Daar zat data toch wel een eigen waardevol “asset” blijven.
Reagerend op dit bericht het volgende. wat mijns insziens data warehouse software klant-specifiek maakt zijn business rules, data modellen en vocabulair.
als je in staat bent om dit multi-tenant te maken en vanuit 1 codebase aan te bieden heb je technisch gezien je DWaaS oplossing. Datawarehouse-bouwers zouden wat dat betreft iets anders moeten gaan denken. De opmerking over branchespecifieke oplossing is wat mij betreft bulls-eye.
Ook zouden de huidige uurtarief-gebaseerde IT bedrijven dan toch echt voor een ander business model moeten kiezen.
als de SaaS trend zich doorzet naar informatie management toepassingen denk ik dat dit andere bedrijven zijn dan de data warehouse-bouwers van nu.
Interessante post! Een terechte aanvulling van Wouter, DWaaS is meer dan SaaS, het gaat om het uitbesteden van een bedrijfsactiviteit, waarbij niet alleen de soft- en hardware van een data warehouse via het internet wordt aangeboden, maar ook de complete gegevenslogistiek (van en naar data warehouse) wordt beheerd, inclusief gebruikersondersteuning.
Wij (Inergy) zijn een bedrijf die een dergelijke ‘dwaze’ oplossing biedt, de term die wij daarvoor gebruiken is Managed BI services. De definitie van Managed Services komt sterk overeen met outsourcing/uitbesteding, hoewel bij outsourcing de nadruk ligt op het proces om een bedrijfsactiviteit buiten de deur te plaatsen (althans, volgens wikipedia). Los hiervan, de term managed BI services vind ik passend omdat enerzijds wordt benadrukt dat een service wordt geboden (het beschikbaar stellen van BI-functionaliteit via het internet) en anderzijds wordt aangegeven dat deze service compleet gemanaged wordt. Echter, ik wil ook graag dat iedereen direct begrijpt wat wij doen en dan heb ik het toch snel over het hosten van data warehouses? 😉
Een reactie op de andere reacties:
– Security binnen DWaaS is prima te regelen (waarom zou dat niet kunnen?), wij baseren ons op ISO-27001, een standaard voor informatiebeveiligingsbeleid.
– Het ontwerpen en ontwikkelen van een data warehouse blijft inderdaad veelal maatwerk, waarbij wij in ieder geval wel gebruik maken van allerlei generieke standaards, richtlijnen en hulpmiddelen en dat leidt tot enorme efficiency-voordelen.
– Het combineren van gegevens van verschillende organisaties gaat inderdaad wel heel ver (te ver?). Wel zijn wij bezig om algemene externe data (beurskoersen, het weer, demografische gegevens per postcodegebied, etc.) te ontsluiten en deze aan onze klanten beschikbaar te stellen. Dit is ook een voorbeeld van het schaalvoordeel van een dwaze oplossing, zo dwaas is die oplossing dus niet?