De wereldwijde economische recessie is ook in de markt voor beveiligingsproducten merkbaar. Toch zijn de gevolgen tamelijk beperkt, zeggen de in security gespecialiseerde distributeurs. De markt voor hun producten is traditioneel minder gevoelig voor conjunctuurschommelingen.
De gevolgen van de economische crisis lijken voor de markt van beveiligingssoftware binnen de perken te blijven, zo is de algemene stemming onder distributeurs van security-producten. Wel signaleert een enkeling een faillissement onder zijn partners, maar dat is meer uitzondering dan regel. De ongekende conjunctuurschommelingen blijken geen omslagpunt in de deelmarkt security te markeren, maar zich te beperken tot het uitdelen van kleine plaagstootjes.
Security blijft actueel thema
De distributiebedrijven worden momenteel geconfronteerd met een langere doorlooptijd van projecten. Dat is een afspiegeling van een ontwikkeling waarbij zakelijke eindgebruikers meer tijd nemen voor hun beslissing beveiligingsproducten aan te schaffen en te implementeren. Vooral bij eindgebruikers in marktsegmenten als de financiële sector is, niet verrassenderwijs, terughoudendheid troef. Vertraging treedt ook op doordat afnemers een lagere credit rating krijgen toegewezen en daardoor op hun kredietruimte worden gekort, met alle gevolgen van dien voor het inkoopbeleid.
Aan de andere kant was er om budgettaire redenen in december sprake van een kleine hausse in de security-markt. 2008 was toch al voor de meeste distributeurs een topjaar: een aantal rapporteert een omzetgroei tot 70 procent. "Terwijl het thema security enkele jaren geleden nog een sluitpost was op de begroting van bedrijven, is dat nu een actueel onderwerp, dat zelfs de boardroom heeft bereikt", is de ervaring van Sander Nieuwstraten, managing director van Westcon Security. "De deelmarkt blijkt daardoor in eerste instantie bestand tegen conjunctuurschommelingen zoals deze."
Aarzeling
"Die actualiteit wint aan scherpte met de toename van het aantal hackers", zegt E92Plus-directeur Hans Maatkamp. "Security heeft alles te maken met de continuïteit van bedrijven, een belangrijk goed in deze barre tijden." Hendo Weernink, managing director bij Exclusive Networks signaleert tot slot: "Grote projecten worden uitgesteld, niet afgesteld. Maar niet voor elk land geldt dezelfde aarzeling in het bedrijfsleven."
“De deelmarkt blijkt daardoor in eerste instantie bestand tegen conjunctuurschommelingen zoals deze.”
– Daarbij worden ze ook nog geholpen door structurele angstzaaierij vanuit de overheid en industrie zelf.
– Mede geholpen door gebrek aan diep inhoudelijk kennis van het huidige ict-personeel, geven bedrijven hun eigen veilighied steeds verder op aan externe security leveranciers.
– Daarnaast geholpen door softwareleveranciers die “lekke produkten” blijven leveren, i.p.v. hun produkten eens grondig te redesignen from scratch
Niet zo vreemd he? dat het goed blijft gaan in deze sector. Zij en de rest van de leveranciers houden dit securty circus instand, ten bate van zichzelf en kosten van de klant.
Stel je dit ict-scenario eens voor:
– Hardware uitpakken
– Cdrom erin met Operating System erin
– Installeren en Configuren OS
– Cdrom erin met Aplicaties erin
– Installeren en Configuren applicaties
– Gebruikers en beheer opleiden
En er voor de rest NOOIT meer naar om hoeven kijken
Daar valt helemaal niets meer te securen, updaten consulten en verdienen? Het zal wel een droom van me (en misschien vele andere ict-ers) blijven…*zucht*
Gebrek aan goede ict_secure produkten is volgens mij een mooi voorbeeld van een globaal werkgelegenheids project.
“Connected by the holes in someone elses products”
@Ronald:
Het is nou eenmaal een boze wereld, of we het leuk vinden of niet. En ja, daar zijn partijen (= security leveranciers) die op die angsten inspelen en daar al dan niet adequate oplossingen voor hebben.
En (dat moet jij als ITer toch wel weten) het enige veilige netwerk, is een netwerk wat nergens mee verbonden is…
We willen nou eenmaal alles interconnected hebben, dus zullen we de consequenties daarvan moeten dragen. Zelfs iets uit de box is nooit helemaal in orde (dat is de realiteit). Het is en blijft mensenwerk, en je hebt goede mensen, slechte mensen en heel slechte mensen. 🙁
@BozeWereld: “Het is en blijft mensenwerk”
Sta ik helemaal 100% achter! Waar gewerkt worden fouten gemaakt. En van je fouten ler je. Echter deze industrietak blijft niet leren van haar fouten en verzind steeds weer nieuwe hypes en produkten om de aandacht weg te leiden van de rotte wortels waaruit sommige security problemen blijven groeien
Dan zou ik persoonlijk liever zien dan de mensen, zich daar eens op zouden richten, en constructief betere produkten maken i.p.v. nieuw lapmiddelen verkopen
“De winst op de “digitale dweilen_verkoop” is blijkbaar lucratiever dan de handel van goede waterdichte kranen”