Als het economisch slechter gaat, dan moeten ict’ers hun toegevoegde waarde laten zien. Dat betekent dat een ict’er moet veranderen. Hij moet niet meer denken vanuit de techniek, maar vanuit de behoeften van het bedrijf. Dat zegt directeur Ernst Fuld van de beroepsvereniging NGN.
Veranderingen
De NGN-directeur denkt dat de ontslagen niet per se te maken hebben met de huidige economie, maar dat dat al eerder is ingezet. "Natuurlijk grijpen bedrijven de economie aan om veranderingen door te voeren. Juist nu moet je als ict’er je toegevoegde waarde laten zien."
Vroeger was ict vanuit de techniek gedreven, zegt Fuld, nu komt het meer vanuit de business. "Bedrijven hebben behoefte aan het efficiënter inrichten van bedrijfsprocessen. Het gaat niet om leuke nieuwe technische dingetjes. De ict moet de bedrijfsbehoeften aanvullen."
Change or die
In augustus 2008 zorgde Fuld al voor veel ophef door te zeggen dat ict’ers moet investeren in scholing. "Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict’er. Hij moet met zijn hakken uit het zand."
ct’ers moeten hun toegevoegde waarde tonen, nu het slecht gaat met de economie. Dat betekent dat de ict’er moet veranderen, zegt Ernst Fuld, directeur van beroepsvereniging NGN. "Alle nieuwe ontwikkelingen op ict-gebied, bijvoorbeeld cloud computing of service-oriented architecture, vragen om een andere insteek. Ict’ers zullen moeten veranderen om nog toegevoegde waarde te kunnen bieden."
Fuld reageert op de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van het Centraal Bureau voor Statistiek, Kamer van Koophandel, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW. Hieruit blijkt dat 9,6 procent van de Nederlandse ict-dienstverleners het vaste personeel wil ontslaan om zo de recessie het hoofd te kunnen bieden. Bijna vijftien procent van de ict-dienstverleners kiest ervoor om het ingehuurde personeel te laten vertrekken.