Gewoon blijven zitten waar je zit. Zéker wanneer je een vast contract hebt. Het is helemaal geen slecht advies in een tijd waarin een baan minder vanzelfsprekend wordt. Maar wat als je huidige loopbaan je geen ontwikkelingsmogelijkheden meer biedt?
Half zeven. Met een klap stopt Simon Verburgh het rinkelen van zijn wekker. Nog even tien minuten doezelen. Terwijl hij zich nog eens omdraait, beginnen Verburghs hersens langzaam wakker te worden. Een to-do-lijstje verschijnt op zijn netvlies. Die klant moet worden teruggebeld, dat belangrijke implementatieproject moet nog eens besproken worden en de mailbox loopt bijna over. Als na een paar minuten opnieuw een piepend geluid klinkt, hijst de ict-consultant zich uit bed. Na een snelle boterham, een slok koffie en een haastig aankleedritueel schiet hij in zijn glanzende puntschoenen. "Op een dag zoek ik ergens een interessante managementfunctie", denkt Simon terwijl hij zijn veters strikt. "Eerst die recessie maar 's doorkomen."
Iedereen heeft het erover: de recessie. Sommige economen vrezen dat we ons moeten voorbereiden op een crisis zoals die van de jaren '30. Hoewel er inderdaad ontslagen vallen, gaan de meeste ict'ers 's ochtends nog gewoon naar hun werk. Als de sombere analisten gelijk krijgen, mogen deze werknemers zich in hun handjes knijpen.
Levensgeluk
In de fictieve geval situatie van Simon Verburgh wint het verstand het van het gevoel. Hoe lang dat goed gaat, is echter de vraag. De werknemer die dagelijks met tegenzin naar het werk gaat, loopt op een dag tegen de lamp. Niet alleen omdat tevreden werknemers productiever zijn en zo hun baas tevreden houden, maar ook omdat werkplezier nu eenmaal een belangrijke factor is voor levensgeluk. Persoonlijke ontwikkeling in het werk blijkt daarin een grote rol te spelen.
Volgens hrm-lector Willem de Lange van Avans Hogeschool doen werknemers er daarom goed aan eerst op dat gebied voor verbetering proberen te zorgen. Dat brengt jaarcontractanten in een lastige spagaat. Aan de ene kant moeten ze alles op alles zetten om juist nu te laten zien dat ze onmisbaar zijn voor hun bedrijf , vertelt hij in tijdschrift Intermediair, maar aan de andere moeten ze ervoor zorgen dat ze ook elders aan de slag kunnen. De Lange: "Het gaat uiteindelijk om je loopbaan, niet om je baan. Je moet zorgen dat je verder kunt. Is het niet op je huidige plek, dan maar ergens anders."
Zo denkt ook loopbaanadviseur Anita Kuiken erover. "Uit angst voor de recessie blijven veel mensen nu op hun plek zitten. Maar als je een kans ziet, moet je die grijpen", zegt ze. Volgens Kuiken doet het er daarbij niet toe of het gaat om een werkgever die uit zichzelf een aanbod doet of dat de werknemer op zoek gaat naar iets nieuws.
Afweging maken
Het is daarbij wel zaak eerst huidige zekerheden en de toekomstige baan tegen elkaar af te wegen. Ze raadt overstappende ict'ers af akkoord te gaan met een jaarcontract. "Het risico dat je een jaar later zonder werk zit, is dan te groot", aldus de adviseur. "Het is beter contractueel te laten vastleggen dat je de eerste twee jaar niet ontslagen wordt. Bij het maken van zulke afspraken kun je kijken naar de economische gegevens van het bedrijf." Of er daadwerkelijk werkgevers zijn die zulke constructies zien zitten, weet Van Kuiken niet.
Volgens ict-managing consultant Stefan Struive komen zulke afspraken weinig voor. "Ik heb het in elk geval nog nooit meegemaakt", aldus de medewerker van personeelsbemiddelaar Vitae. Struive denkt dat ict'ers die van baan veranderen, altijd met onzekerheid te maken krijgen. Werknemers die dat niet zien zitten, kunnen beter op hun plek blijven. Maar zelfs dan zijn ze volgens de consultant niet helemaal behoed voor ontslag. Struive: "Als het moet, ontslaat een werkgever je toch wel. Ook al heb je een vast contract." Werknemers met een jaarcontract worden waarschijnlijk niet tijdens dat jaar ontslagen, maar hebben volgens Struive wel meer kans om daarná hun baan kwijt te raken.
Achterstallig onderhoud
Desondanks zijn er altijd redenen om die onzekerheid op de koop toe te nemen en te gaan solliciteren. "Ik vind een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden een goede reden om op te stappen", zegt Struive. "Als je niets meer bijleert, kom je op een dood spoor terecht. Als je daar niets aan doet, krijg je achterstallig onderhoud en dat is niet goed voor je carrière."
Dat vindt ook Gerjan Mazenier, directeur van detacheringsbureau Brunel ICT. "Stilstaan in je ontwikkeling is nooit goed, zeker niet in de ict-branche", zegt hij. "Werknemers moeten zelf een afweging maken, zegt hij, maar doen er goed aan te kijken hoe veel zekerheid een nieuwe baas kan bieden. "Anders loop je het risico dat je op de bank komt te zitten."
Na zijn lange werkdag zit ook Simon Verburgh weer op de bank. Zijn voeten liggen op de salontafel en hij zapt doelloos langs de televisiekanalen. Bij een reclame van een opleidingsinstituut blijft Simon hangen. ‘Nederland wordt steeds slimmer', klinkt het uit het toestel. "Nu ik nog", denkt de consultant. Dan begint de telefoon te rinkelen. Het zal eens niet zo zijn: alwéér die klant die het altijd presteert om na tien uur 's avonds te bellen. Simon trekt de lade van de salontafel open en smijt zijn telefoon erin. Met een klap schuift hij de lade dicht. Terwijl het mobieltje nog wat rinkelt onder het tafelblad, zet hij de computer aan. "Eens kijken of er nog een leuke managementcursus gegeven wordt."
Zo binnenkort geen verlenging van het contract, wat leert ons dat?
Allereerst “Be your own leader” Als je je loopbaan uit handen geeft aan een ander dan ben je zelf niet meer in controle en ga je de ander zijn koers varen wat leid tot onvrede op het werk verminderde motivatie en zelfs tot uitval kan leiden in het proces.
Dan het motto “Change it, love it, leave it” Als je er alles aan gedaan hebt om je baan te veranderen zodat jij er helemaal in op kan gaan, maar dat werkt niet of de veranderingen worden weggewuifd (Change it). Dan maar jezelf erbij neerleggen en er mee leren leven (love it). Mocht je dat niet kunnen dan zit er nog maar 1 ding op en dat is Leave it! Je kan dan gericht gaan zoeken naar de juiste omgeving om je ambitie en motivatie op en top te gebruiken.
Kort samengevat, ook in deze tijden ben ik er heilig van overtuigd dat blijven zitten niet goed werkt. En als je duidelijk kan uitleggen bij een nieuwe werkgever dat je eruit geweest bent om jezelf beter in de markt te zetten, de werkgever hierbij gebaat is. Dit voorkomt de defensieve houding die een bedrijf juist nu niet kan gebruiken. Je moet met kop en schouder boven het maaiveld uitkomen om deze periode goed door te komen.
Dus zoals al eerder gebruikt in de reclame “Hop naar je nieuwe job!” als je niet goed zit bij de oude!
@Paul: “Hop naar je nieuwe job”
Die moet er dan ook wel aanwezig zijn 😉 Weghoppen das geen kunst, maar dan weer landen waar het het beter naar je zin zult krijgen is een ander verhaal.
Logisch dat vele mensen blijven zitten, want ook als zit je diep in de ellende.. Op een bepaald nivo is het toch een bekende “warme deken”/”koude douche” die je zekerheid garandeert. Tot aan het einde van je contract of volgende (kredietcrisis) re-organisatie.
Ik ben het eens dat je je carriere in je eigen hand moet nemen en vooral houden. Echter zijn niet alle werk-gevers daarvan gechameerd. En mocht je op je carrierepad moeten! lopen over de ‘wrakke maar niet eeuwigdurende UWV brug van werk naar werk” en door het brugdek heenvalt in de “diepe kloof der werkeloosheid”.. Hoe ziet dan jou verhaal eruit?
De WIL om te werken kun JIJ wel hebben,
De TALENTEN kunnen van JOUW CV en ervaring afspatten
maar als de andere partij
– discrimineert op leeftijd, ervaring, diploma’s
– oprecht geen werk voor je heeft
– je lokt met fake vacatures
Voor een goede arbeidsrelatie zijn er 2 nodig. Het lijkt net of de economische crisis dit land verscheurd in mensen die nu werk hebben en er uit alle macht aan vasthouden. Daarnaast zijn er de mensen die wel willen werken maar er niet bij kunnen / mogen komen door de rest op een werkeloze afstand gehouden word.
Wat ga je dan doen met alle opgedane ict-ervaring dan
Bollen pellen (en eten) in de dichtsbijzijnde kas?