Begin 2009 kwam de eerste smartphone met het besturingssysteem Android op de Nederlandse markt. De HTC G1 wordt net zoals de Apple iPhone 3G in combinatie met een T-Mobile-abonnement verkocht. Data TestLab legde hem op de testbank en concludeert dat het een interessant alternatief kan worden voor kleinzakelijk of persoonlijk gebruik.
Over het nieuwe Google-besturingssysteem Android vloeide al heel wat inkt. Topman Steve Ballmer van Microsoft snapt de strategie niet: "er is geen verdienmodel". Sommigen zien Android als een directe concurrent voor de iPhone 3G van Apple (ook exclusief bij T-Mobile). De integratie met het internet is net zoals bij de iPhone erg nauw. Zonder ongelimiteerd data-abonnement is Android onbruikbaar. Het platform achter de iPhone is echter volledig eigendom van Apple. Het Android-platform valt daarentegen onder de regeling voor vrije software. Het wordt gedragen door de Open Handset Alliance, waarvan naast Google nog 46 andere technologiebedrijven en telecomaanbieders lid zijn.
Een van die leden is de Taiwanese fabrikant HTC, die ook (en vooral) smartphones met Windows Mobile produceert. HTC bouwde eveneens de door ons geteste T-Mobile G1, de eerste smartphone met het Android-platform. Ondertussen hebben ook andere mobieltjesfabrikanten Android-smartphones aangekondigd. Naar verwachting komen die in de tweede helft van dit jaar op de markt. Eind dit jaar zullen er wereldwijd naar verwachting tussen de vijf en de acht miljoen Android-handsets zijn verkocht.
Ingenieus
Op hardwaregebied vertoont de naar keuze zwarte of witte quadband T-Mobile G1 meer overeenkomsten met een typische Windows-smartphone dan met de Apple iPhone. Naast een aanraakgevoelig scherm heeft hij namelijk ook een volwaardig minitoetsenbord. Dat zit verborgen onder het scherm. Dankzij een ingenieus mechanisme schuift dat naar boven en komt het toetsenbord vrij. Het scherm draait dan mee in de landschapsrichting. Het schuifmechanisme voelt stevig aan, maar ziet er ingewikkeld uit. Laten we maar hopen dat het tegen intensief gebruik kan.
Het heldere schermpje is met zijn diagonaal van 3,2 inch iets kleiner dan dat van de iPhone, maar het heeft wel dezelfde HVGA-resolutie (320 x 480 pixels). Eronder zitten vijf knoppen en een scrollwieltje (mini-trackball). Daarmee navigeer je door menu's en pagina's. Verder zijn er nog audiotoetsen aan de linkerkant en een sneltoets voor het activeren van de ingebouwde digitale camera aan de rechterkant. De lens voor de 3,2 megapixel camera zit op de achterkant, vlak boven een mini-speakertje. Er is geen flits en er zit ook geen beschermklepje voor de lens. Onderaan zit een mini-usbaansluiting verborgen achter een wat goedkoop aandoend klepje, dat volgens ons binnen de kortste keren afbreekt. Die aansluiting dient om de G1 op te laden en om hem te verbinden met een computer.
Pijn aan de oren
De G1 kan ook audio weergeven, maar ontbeert een 3,5 mm audioaansluiting. Wel wordt een headset met HTC ExtUSB-aansluiting standaard meegeleverd. De erg grote doppen van deze headset doen echter pijn in de oren. Het geheel is vrij 'bulky' (licht en groot) en de aansluiting tussen het microfoongedeelte en de oordoppen kun je niet loskoppelen. Ervaring leert dat dit snel stuk gaat, bijvoorbeeld als je door verstrooidheid ergens achter blijft haken. HTC zet in zijn nieuwste Windows-smartphones zoals de Touch HD weer een 3,5 mm aansluiting en het is jammer dat in de G1 hier niet voor is gekozen.
In principe kun je wel een draadloos Bluetooth-oortje met AD2P stereo-audioprofiel aansluiten. Het lukte ons echter niet om onze i.Tech Clip R35 stereoheadset te koppelen aan de G1. We kregen voortdurend de melding "unable to pair". Andere BT-headsets hebben we niet kunnen uitproberen.
Vingervlug
Er zit geen stylus bij de G1. In dat opzicht lijkt hij dus weer meer op een iPhone dan op een Windows-mobieltje. Je bedient alles met de menutoets, het scrollwieltje, de terugkeertoets en met je vingers. Dit werkt allemaal vrij intuïtief, al zijn de pictogrammen wel wat klein voor mensen met dikke vingers. Ook reageert het scherm soms traag als je er niet genoeg druk op uitoefent. In lange menu's of pagina's kun je met je vingers scrollen, net zoals bij de iPhone.
De Android-webbrowser heeft een zoomfunctie: je kunt pagina's vlot vergroten en verkleinen via de doorzichtige plus- en minpictogrammen, die automatisch onderaan verschijnen. Opera Mini is een optionele download. Een virtueel toetsenbord ontbreekt. Om tekst in te voeren dien je het scherm open te schuiven en het fysieke toetsenbordje te gebruiken. Dat is even wennen, maar in de praktijk werkt het vlot genoeg. In het telefoongedeelte kun je gelukkig wel via het scherm met je vingers nummers vormen.
Gmail verplicht
Als je hem de eerste keert start, vraagt de G1 naar je Gmail-gegevens. Je kunt de G1 namelijk niet activeren zonder GMail-account. Er is een nauwe integratie met allerlei Google-diensten: mail, contacten, agenda, kaarten, youtube: het zit er allemaal op. De integratie is erg handig als je de Google-diensten toch al gebruikt, maar het maakt de G1 onpraktisch zonder vaste dataverbinding. Valt die weg, dan kun je er eigenlijk alleen nog mee bellen of bestanden gebruiken die je al hebt opgeslagen op de meegeleverde geheugenkaart van 8 GB.
De G1 ondersteunt dataverbindingen met maximaal 7,2 Mbps down-link (HSDPA) en 2 Mbps up-link (HSUPA). Er is echter ook een 802.11b/g Wi-Fi-chip aan boord, die vooral van pas komt wanneer je hem gebruikt onder roaming-omstandigheden. Anders loopt de datarekening flink op. Je kunt het data-roamen uitschakelen, zodat je financieel niet voor verrassingen komt te staan.
Open wereld
Hoe zit het met de compatibiliteit met andere platformen? Android is een open platform. Via Android Market kun je allerlei toepassingen downloaden. Het systeem lijkt een beetje op de geïntegreerde winkel van de Apple iPhone 3G, alleen zijn de applicaties in dit geval veelal gratis. Sinds februari laat Google echter ook betalende applicaties toe in de Market. Twitteren, chatten, het weer of de beurzen volgen, zelfs je horoscoop opvragen: er zijn allemaal apps voor. Volwaardige toepassingen die bijvoorbeeld synchronisatie mogelijk maken met Exchange of Notes zijn er helaas voorlopig nog niet. (Er zijn wel al enkele apps beschikbaar in de Android Market die een begin maken met het oplossen van deze tekortkoming.)
MS Office of OpenOffice-documenten kun je bekijken, maar niet bewerken. Dit beperkt voorlopig de bruikbaarheid van de Android in bedrijven die gestandaardiseerd hebben op Microsoft- of IBM-technologie. Je kunt wel pop3- of imap-mail op de G1 ontvangen, maar synchronisatie met je Outlook-agenda is bijvoorbeeld momenteel moeilijk. Overigens blijken de Android-apps niet allemaal even stabiel. Het gebeurde vaak dat we de melding kregen dat de app "onverwacht was gestopt". Dat doet dan weer denken aan Windows Mobile.
Conclusie
Het Android-platform is wat ons betreft een interessante toevoeging aan het mobieltjeslandschap. Er is al veel software voor beschikbaar. Die is meestal gratis, maar niet altijd even stabiel. De nauwe integratie met allerlei Google-diensten moet je voor lief nemen. In grotere bedrijven zal dat wellicht moeilijk liggen. Voor kleinzakelijk of persoonlijk gebruik biedt Android in potentie beslist meer functionaliteit dan het iPhone-platform van Apple. Microsoft hoeft volgens ons voorlopig niet bang te zijn. De filosofie van Android verschilt te sterk van Windows Mobile. We zien een trouwe Microsoft-gebruiker dan ook niet snel overstappen op Android. Aan het eerste Android-mobieltje van HTC zitten nog wel wat haken en ogen, maar het is een capabele en beslist al goed bruikbare smartphone.
Productinfo
Product: T-Mobile G1 met Android 1.1
Producent: HTC
Leverancier: T-Mobile Nederland
Belangrijkste uitrusting: Qualcomm MSM7201A cpu 528 MHz; 3G + Wi-Fi b/g; 192 MB RAM, 256 MB ROM; Bluetooth 2.0 met EDR; 3,2 mp camera met autofocus; GPS-chip; microSD-sleuf (8 GB kaartje inbegrepen); 1150 mAh Lithium-ion accu
Afmetingen en gewicht: 117,7 mm 55,7 x 17,1 mm; 158 gram.
Opgegeven gebruiksduur: tot 350 minuten spreektijd voor WCDMA en 406 minuten voor GSM; tot 402 uur standby voor WCDMA en 319 uur voor GSM.
Prijzen (incl. btw): Toestel gratis bij een 2-jarig T-Mobile Relax 300 abonnement in combinatie met web'n'walk Plus voor 43,45 euro per maand (2 GB data inbegrepen). Bij goedkopere Relax-formules kost het toestel tussen de 219,95 (R100) en 19,95 (R250) euro. Je kunt de G1 ook aanschaffen bij een Flex of MyFaves abonnement. T-Mobile adviseert er wel altijd een web'n'walk bij te nemen.
De Kern
- De T-Mobile G1 is zeer nauw geïntegreerd met de belangrijkste diensten van Google.
- Dat is een voordeel voor trouwe Google-gebruikers, maar het beperkt de bruikbaarheid in bedrijven waar Google niet de eerste viool speelt.