NotebookSecurity 2009 van G Data beveiligt draagbare pc’s tegen diefstal, malware, hackers en spam. Wij onderzochten hoe goed die beveiliging in de praktijk werkt.
NotebookSecurity 2009 van het Duitse G Data is in feite de G Data InternetSecurity 2009 voor gewone desktop-pc’s, aangevuld met G Data Backup, G Data Tuning, G Data TopSecret en G Data SecurityLock. De suite beveiligt draagbare pc’s tegen malware en ongewenste e-mail. Ook een firewall is van de partij. Verder is er nog een back-upprogramma, een beveiligings- en systeemtuningprogramma en encryptiesoftware. Alle moderne laptops hebben tegenwoordig achteraan een vergrendelingssleuf voor een antidiefstalslot. Koop je het pakket, dan krijg je er een met die sleuf compatibel slot met staalkabel en lus bij. Bij de iets goedkopere internetdownload ontbreekt die kabel. Het meegeleverde slot is van kwaliteit prima. De staalkabel is dik genoeg om de gelegenheidsdief tegen te houden.
Goed begonnen…
De handleiding raadt aan om de notebook eerst te herstarten vanaf de installatie-cd. Dan start een noodsysteem dat bestaat uit een compacte Linux met grafische XFCE-desktop. Die koppelt zich aan alle Windows-volumes op de harde schijf. Alles wordt daarna gescand op malware. Het noodsysteem kan zichzelf via het internet bijwerken als je een Ethernet-kabel aansluit (dus niet via de draadloze netwerkkaart). De scanner gebruikt de Linux-notering van volumes en directory’s. Dat is verwarrend voor gebruikers die alleen Windows kennen. Bovendien kan de compacte Linux vanaf de statusbalk een bestandsbeheerder en een opdrachtregelsessie starten, allebei met root-toegang. Dat lijkt ons geen goed idee, vermits een onwetende gebruiker hiermee heel wat schade kan aanrichten op zijn systeem. We zouden liever zien dat G Data deze opties iets moeilijker bereikbaar maakt.
Na de scan kun je Windows herstarten en dan de software gewoon vanaf de cd installeren. Dat gaat zoals bij vrijwel ieder Windows-programma met behulp van een gebruiksvriendelijke wizard. Een eventuele bestaande versie wordt eerst verwijderd; de software kan vorige versies dus niet updaten.
Nadat de software geïnstalleerd is, vraagt die je eerst om de updateserver van G Data te contacteren. Je kunt pas updates binnenhalen als je je registratienummer en je naam en e-mailadres opgeeft. G Data mailt je per kerende een gebruikersnaam en wachtwoord voor de inlog op de updateserver.
… is half gewonnen
De beheerinterface is erg eenvoudig. Links zijn er de gebruikelijke hoofdfuncties. De gekozen hoofdfunctie rolt een submenu uit waarin nog meer keuzemogelijkheden staan. De hoofdrubrieken zijn: SecurityCenter, AntiVirus, Firewall, AntiSpam, WebFilter, Kinderslot, Fijnstelling en Back-up. Afhankelijk van de opties die je tijdens de installatie koos, zou het kunnen dat WebFilter en/of Kinderslot ontbreken. Als je na een hoofdfunctie een submenu kiest, start een nieuw dialoogscherm. Vrijwel overal is er contextgevoelige hulp.
De firewall van Notebook Security werkt prima. Niets komt binnen en alles wat naar buiten wil moet eerst om toestemming vragen. De Webfilter blijkt nog niet compatibel met Firefox 3. G Data schijnt er nog geen update voor te hebben. Het antimalwaregedeelte gebruikt antimalware-engines van Kaspersky en Alwil. Ook is er een virusuitbraakschild van Commtouch. De virusdetectie en -schoonmaak blijken vrij goed te werken, zowel voor EXE-bestanden als voor Office-documenten. De parasietbestrijding laat in onze gestandaardiseerde test een viertal ernstige parasieten op het systeem achter, maar houdt de rest wel tegen. In deze test laten we overigens honderden parasieten op het systeem los.
Topgeheim
De module TopSecret omvat DataSafe, een virtuele schijf die alles wat je ernaartoe schrijft versleutelt. Er is ook een ‘Crypt-on-the-Fly’ om losse bestanden in real-time te versleutelen. Er is keuze uit vijf encryptieprotocols, maar Rijndael (AES) is daarvan natuurlijk de beste. G Data Backup is voorzien van gemakkelijke wizards voor het maken en herstellen van back-ups. Een en ander kan geautomatiseerd worden. Dit is leuk om erbij te hebben, maar niet echt essentieel.
De ‘security tuning’ (beveiligingsfijnstelling) probeert de beveiligingsinstellingen zoveel mogelijk te optimaliseren om een zo groot mogelijke betrouwbaarheid te bewerkstelligen. Het kinderslot is niet van belang in een bedrijfsomgeving. De sporenwisser is wel interessant om je privacy te verzekeren. De meeste moderne browsers kunnen dat ondertussen zelf ook. Ook bestaan hiervoor handige gratis hulpprogramma’s zoals CCleaner. Met de gegevensvernietiger kunt je je gegevens veilig wissen. De ‘bannerblokker’ blokkeert tijdens het surfen alle reclamepanelen.
Conclusie
G Data NotebookSecurity 2009 presteert en beveiligt prima, is gebruiksvriendelijk en betaalbaar. We kunnen het dus aanbevelen.
Productinfo
Product: NotebookSecurity 2009
Producent: G Data AG, D; www.gdata.de
Leverancier: G Data AG, www.gdata.nl
Adviesprijs (excl. BTW): 68,92 euro/notebook (degressieve prijsbepaling); jaarlijkse verlenging ca. 33 euro/notebook
Systeemvereisten: pc met Windows 2000 SP4+, Windows XP SP2+ of Windows Vista; 256 MiB RAM; TopSecret-encryptie alleen voor 32-bit Windows
De kern
* G Data NotebookSecurity beveiligt laptops tegen internetgevaren.
* De extra encryptie- en beveiligingsmodules zijn een interessante toevoeging voor mobiele gebruikers.
Auteur: Johan Zwiekhorst, Datatestlab