De net uitgebrachte bèta-versie van Silverlight 3.0 kan ook applicaties buiten de browser draaien. Daarnaast heeft het nieuwe rich internet application-platform een aantal andere verbeteringen ten opzichte van Silverlight 2.0.
Microsoft heeft een bèta-versie van Silverlight 3.0 vrijgegeven. De belangrijkste verandering in de laatste versie van het van is dat applicaties buiten de browser kunnen draaien. "Binnen Windows 7 kan de applicatie onderdeel worden van de superbar", aldus Martin Tirion, user experience evangelist bij Microsoft. De superbar is de taakbalk met nieuwe mogelijkheden.
Computable-expert Andre Obelink, eigenaar van MarYor, is enthousiast over deze nieuwe mogelijkheid van rich internet application-platform. "Men kan dus met één sourcecodebase zowel Internet- als rich clients bedienen. Dat zal veel klanten of opdrachtgevers als muziek in de oren klinken", zegt hij.
Databinding
Obelink denkt dat de verbeterde databinding en de uitgebreidere set met besturingselementen voor een bredere inzet van deze technologie zorgt. Binnen Silverlight 3.0 is de ondersteuning voor het gebruik van data uitgebreid, waardoor er meer types binding beschikbaar zijn. Ook bevat het platform meer dan honderd controls waarvan broncode beschikbaar wordt gemaakt.
Microsoft heeft ook een aantal vernieuwingen op het media- en grafische vlak doorgevoerd, die ervoor moeten zorgen dat ontwerpers ook geïnteresseerd raken in het plaform. Silverlight 3.0 ondersteunt nu ook de codecs h.264, aac-audio en mpeg4. Ook stelt de softwaremaker een api beschikbaar waarmee ontwikkelaars nieuwe codecs kunnen toevoegen.
Ontwikkelaars waren al erg te spreken over Silverlight 2.0, maar designers zien de meerwaarde nog niet ten opzichte van concurrent Adobe Flash. Zij kiezen niet voor Expression Studio van Microsoft.
Bij het ontwikkelen van een website wil ik persoonlijk niet alleen rekening houden met Windows gebruikers. Aangezien Silverlight nog niet 100% in linux ondersteunt wordt (itt Flash) laat ik het nog even links liggen…
“Men kan dus met een sourcecodebase zowel Internet- als rich clients bedienen. Dat zal veel klanten of opdrachtgevers als muziek in de oren klinken”
Wat zou je met SilverLight meer mee kunnen dan Java en andere open source tools applicaties waarmee je werkelijk onafhankelijk kunt zijn..
Zolang die sourcodebase niet OPEN , VOLGENS WERELDWIJDE INDUSTRIE STANDAARDEN, is het gewoon weer volgende poging van Microsoft om iedereen aan haar te binden, venderlocking – in. Laat je niet verblinden door het SilverLight, blijf bij je eigen kracht en tools.
Strak komen ze aan met Silverlight X..
de rich-internet-client omgeving die geheel zonder concurentie operating system en produkten kan draaien op jouw hardware 😉 Is dat wat je wilt?
Silverlight 3.0 maakt het nog makkelijker om virussen en trojans binnen te halen: ze kunnen gemakkelijk buiten de browser draaien.
De veiligheid van het windows platform laat veel te wensen over omdat er weinig is afgeschermd op een PC. Daarom komen er met grote regelmaat security patches voor de browser.Een downloaded applicatie van het internet buiten de browser draaien is extreem gevaarlijk en moet onmiddelijk verboden worden.
Een leuke tool, ben meerdere malen tegen deze beperking aangelopen, maar zoals Marcus al zegt… extreem gevaarlijk denk ik omdat het zeer eenvoudig te gebruiken is bij minder ervaren gebruikers om virussen en andere minder ’toffe’ installaties op een pc uit te voeren.
Persoonlijk ben en blijf ik een Flash-fan en heeft dat nog ruim voldoende mogelijkheden voor mij.
De “Out Of Browser” functionaliteit van Silverlight 3 betekent niet direct een verhoogd security risico. De applicatie draait nog altijd in een sandbox en is even “secure” binnen als buiten de browser.
Bron: http://wildermuth.com/2009/04/10/Should_Silverlight_3_s_Out_of_Browser_be_Full-Trust