Investeren in de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) betaalt zich zeker terug, zegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Wanneer en hoeveel het project gaat opbrengen is nog onduidelijk.
De investeringen die gemeenten moeten doen in de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), worden zeker terugverdiend. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Vanuit het gemeentefonds is 20,3 miljoen euro beschikbaar voor het project. Daarnaast moeten gemeenten ook zelf investeringen doen om de infrastructuur klaar te maken.
De VNG kan echter niet zeggen wanneer gemeenten het geld dat ze investeren, kunnen terugverdienen. "Dat is een inschatting die we niet kunnen maken. Maar we verwachten dat er flink op wordt terugverdiend", zegt woordvoerster Asha Khoenkhoen. Het Rijk betaalt de 20,3 miljoen euro die uit het gemeentefonds worden geïnvesteerd, voor 2013 terug.
Snelle afhandeling
De investeringen worden vooral terugverdiend door een snelle afhandeling van vragen van burgers. Ook kunnen gemeenten informatie makkelijker onderling uitwisselen.
Het project voor de modernisering van de GBA werd zomer 2008 stopgezet. Er was te weinig rijksbudget beschikbaar om het programma af te ronden. Begin maart 2009 werd het project herstart nadat het budget voor het rijk werd verdubbeld. Daarnaast zijn onvoorziene kosten op de begroting meegenomen.
Investeringen
De VNG is vooral blij met de afspraken die zijn gemaakt over wanneer gemeenten de investeringen moeten gaan doen. "Er wordt nu rekening gehouden met het investeringsritme van gemeenten. Ze moeten namelijk de middelen vrij kunnen maken om investeringen te kunnen doen", zegt de woordvoerster.
Gemeenten worden door de VNG geïnformeerd over de noodzaak van het programma. Daartoe organiseert de vereniging samen met het ministerie van Binnenlands Zaken, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) een aantal activiteiten. Hoe dat eruit komt te zien is nog niet duidelijk. De noodzaak ziet de VNG wel. Khoenkhoen: "Het project valt of staat met de betrokkenheid van de gemeenten."
Tuurlijk jongens, en de Noord/zuidlijn in Amsterdam brengt ook zijn geld op, net als de Betuwelijn… slaap lekker, uw geld is in goede handen…
Sinds wanneer moeten we verbeteringen in betrouwbaarheid, integriteit en exclusiviteit van informatie over onze bevolking terugverdienen? Het voorbeeld dat vergunningen sneller worden afgehandeld met de modernisering van de de GBA is echt flauwekul, hoeveel dagen ligt een aanvraag gemiddeld in de la van een ambtenaar of wordt besteed aan eindeloze toetsen met verouderde bestemmingsplanning en zichzelf instandhoudende welstand commissies. De modernisering is randvoorwaardelijk voor heel veel verbeteringen in de informatievoorziening en geen business case op zichzelf. Flauwekul dus die opmerking over ’terugverdienen’, gewoon doen!
`Investeren in de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) betaalt zich zeker terug, zegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Wanneer en hoeveel het project gaat opbrengen is nog onduidelijk.`
De stelling van het jaar?
Ik lees het zoiets als:
We gaan zeker winst maken, hoe we dat gaan doen weten we nog niet.
Of begrijp ik het nu verkeerd?
Gemeenten moeten dus voor hun eigen gedeelte zelf de middelen vrijmaken en de landelijke bijdrage ook nog eens voorschieten (een uitname uit het gemeentefonds betekent minder middelen voor de gemeenten). Als de overheid wil dat dit soorten randvoorwaardelijke projecten slagen moet je het zo vooral niet doen.