Open source software en open standaarden worden nauwelijks gebruikt bij zorginstellingen. Een nieuw informatieplatform ZorgOpen moet ict'ers in de zorg informatie geven over open source in de zorg.
Zorginstellingen weten te weinig van de mogelijkheden van open source en open standaarden in de gezondheidzorg. Daarom start ZorgOpen een informatieplatform zorgopen.org waar ict'ers, werkzaam in de zorg, informatie kunnen vinden over open source software en open standaarden.
"Bij gebrek aan collectieve marketing blijft open source achter bij commerciële leveranciers. Wij hebben daarom besloten om zelf de case voor de zorg in de hele breedte inzichtelijk te maken", zegt Gerrit Krediet, initiatiefnemer van de website en hoofd ict van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. ZorgOpen is ook een initiatief van ict-dienstverlener Stone IT, dat open source software implementeert.
Besparen
ZorgOpen zegt dat overstappen op open source software een instelling veel geld kan opleveren. Een zorginstelling zou al gauw een miljoen euro kunnen besparen door over te stappen op open source software. "We hebben een Microsoft-desktopomgeving vergeleken met een opensourceomgeving. Bij ongeveer vijfduizend werkplekken, rekenend met licentiekosten van duizend tot tweeduizend euro, bespaart een bedrijf al snel een miljoen euro. En dan is onze ervaring dat er ook minder beheerkosten zijn", zegt woordvoerder Arnout Krediet.
Volgens de woordvoerder zijn er genoeg opensourcepakketten voor zorginstellingen. Daarnaast is er ook genoeg software die gebruikt maakt van open standaarden. De standaarden Dicom, voor bestandsformaten voor radiologie of de communicatiestandaard HL7, zijn voorbeelden van standaarden die speciaal ontwikkeld zijn voor de zorg. Gerrit Krediet: "Open source software is klaar voor de zorg."
“ZorgOpen is ook een initiatief van ict-dienstverlener Stone IT, dat open source software implementeert.”
Die zin zegt al genoeg, niet veel meer dan een lobby clubje zoals MS er ook zat heeft….
@ Anon
Als je de Computable online lezen zou, had je kunnen lezen dat FOSS te weinig marketting heeft.
Deze reaktie is typisch voor mensen die te weinig flexibel zijn om te zien dat juist de zorg zijn geld beter uitgeven kan aan het verzorgen van patienten als aan peperdure MS-licenties of welke andere commerciele leverancier ook.
Ik zie liever meer verplegend personeel als meer MS-Office in een ziekenhuis.
Toch typisch dat een ziekenhuis nu de diensten van Stone IT gaat promoten.
Eindelijk! Samen halen we de meganationals naar beneden! GOED ZO!
Zo is ook recent osslo.nl opgezet, met hetzelfde idee maar dan voor de zakelijke markt.
Moeilijk,
de meesten vergeten dat de zorg uiteindelijk betaald wordt van de premies die allen hier betalen. Als je daar een behoorlijke kostenbesparing doet heb je of meer over voor echte zorg aan de patient of een lagere premie.
Open source software is inmiddels volkomen in staat om de meeste processen van ziekenhuizen te automatiseren en kost simpelweg minder.
Open source is op zich een prima initiatief, beter is over te gaan op (open source) software welke open standaards ondersteund. Je kunt dan veel gemakkelijker en goedkoper migreren naar een ander pakket (mits deze de open standaard ondersteund). Dit zal uiteindelijk de kosten drastisch omlaag brengen.