Een werknemer die in zijn proeftijd te horen krijgt dat zijn contract wordt ontbonden, krijgt niet zonder meer een uitkering, melden juristen. Uitkeringsinstantie UWV kan aanvoeren dat de werknemer met zijn overstap zelf voor een onzekere toekomst heeft gekozen.
Werknemers van wie het contract in de proeftijd wordt ontbonden hebben niet automatisch recht op een uitkering. Dat stellen juristen in antwoord op vragen van Computable. Zij stellen dat uitkeringsinstantie UWV in sommige gevallen tot de conclusie komt dat de werknemer zijn werkloosheid aan zichzelf te wijten heeft. Dit is het geval wanneer een werknemer een vaste aanstelling opgeeft voor een onzekere nieuwe baan.
Werkgevers mogen zonder opgave van redenen het contract met medewerkers in hun proeftijd verbreken. Werknemers hebben overigens hetzelfde recht. Dit is bedoeld voor gevallen waarin één van beiden ontdekt zich te hebben vergist. Onlangs kwam het verschijnsel proeftijdontslag in het nieuws toen ict-dienstverlener Logica besloot het contract van medewerkers in de proeftijd te ontbinden.
Discriminatie
Wie in zijn proeftijd naar huis wordt gestuurd heeft weinig mogelijkheden zich hiertegen te verzetten. De arbeidsrechter kent eigenlijk alleen schadevergoeding toe wanneer het ontslag is gebaseerd op discriminatie (ras, geloof, geslacht, zwangerschap of leeftijd). Proeftijdontslag om economische redenen, zoals het uitbreken van de kredietcrisis, wordt door de rechter doorgaans toegelaten.
Ontslag in de proeftijd
Meer informatie over de juridische aspecten van de proeftijd en het ontbinden van een arbeidscontract in de proeftijd is te vinden op Arbeidsrechter.nl.
@Ronald Vermeij
Zeer juist opgemerkt.
Misschien kunnen we het even feitelijk houden. Er zijn twee grote ICT-bedrijven die werknemers in hun proeftijd hebben ontslagen. Dat zijn Logica en Accenture. Bij de overige ICT-bedrijven worden wellicht ook mensen ontslagen, en hoe erg dat ook is, die gooien er geen mensen uit die ze net daarvoor hadden gelokt met o.a. een goed salaris en die daarvoor ook een vaste baan opgaven. Mensen die zich met recht een aardig geintje geflikt voelen. (En dat vind ik nog een understatement als het om je baan gaat.)
Hoe anti-Logica je ook bent, de feiten zijn dat Cap, Ordina en Getronics er ook mensen in proeftijd hebben uitgegooid. Dus als je het feitelijk wilt houden, doe het dan wel goed.
Leuke reacties hierboven.
Het lijkt , dat mensen wakker beginnen te worden
Toch nog lekker op de VVD of CDA of PvdA(=VVD )
blijven stemmen erg slim hoor , dan wordt het steeds
erger…
Sinds de 80’er jaren is er iets in gezet en dat moet gekeerd worden. Kan alleen als er sociaal gestemd wordt.
SP bijvoorbeeld….
Wake up and smell the coffee.
UWV heeft gewoon ergens tich miljoen (voor de zoveelste keer) over de balk gegooid. Dus halen ze het uit het geld van de werknemer die premie heeft betaald.
Zijn/ haar verzekering verdwijnt in rook op. En ja mensen eindigen inderdaad op straat.
Wat je natuurlijk ook kunt onderhandelen bij je contract, is GEEN proeftijd. Heb je genoeg aantoonbare ervaring opgebouwd, lever je referenties op die je positieve werk en positieve werkhouding kunnen bevestigen etc, dan is misschien een proeftijd niet eens nodig. Op dat moment loop je minder risico tijdens een overstap.
Een proeftijd is in ieder geval niet verplicht!
Verbazingwekkend, wat een gebrek aan niveau in de bovenstaande reacties.
In de huidige markt aankomen met een vraag om een contract zonder proeftijd, VVD is vies, UWV zou geld over de balk gooien ipv uitkeringen te verzorgen etc etc.
Nog meer waardevols te melden?
Of te druk met solliciteren en CV’s opschonen?
@Nike echt …… op man. Ik ben zes keer of zo van baan verwisseld, nog nooit in de proeftijd aan de kant gezet. Nog nooit zelfs in de buurt gekomen van die situatie. In mijn ogen is, of tja eerder was, de proeftijd er voor rare extreme situaties. Dus als je echt rare dingen gaat doen als aan de de secretaresse zitten, of gewoon de hele dag gaat liggen pitten, of je weet echt helemaal niks van programmeren en je hebt je CV verzonnen en je diploma in India gekocht. Ja als de werkgever daar achter komt, dan wordt je in je proeftijd ontslagen. Niet als ie even denkt, ach ja toch maar niet, who cares.
Een korte reactie op bovenstaande: proeftijdontslag is inderdaad niet gangbaar wanneer het gaat om het functioneren van de werknemer.
Het is in veel banen normaal dat een nieuwe werknemer een half jaartje nodig heeft om goed op gang te komen, en dan heb je na twee maanden nog geen goede inschatting van de uiteindelijke resultaten. Vandaar dat het in de meeste gevallen een formaliteit is dat je na je proeftijd mag blijven.
Maar het kan ook gebeuren dat de marktomstandigheden of de plannen van de werkgever in die tijd veranderen. Door de snelle veranderingen in van de laatste zes maanden komt juist dat soort proeftijdontslag ineens wel vaak voor.
En nog een kleine aanvulling. Als een werknemer niet van de secretaresse kan afblijven, zijn diploma in India heeft gekocht of zijn CV heeft verzonnen, dan kun je hem altijd ontslaan zonder enige vorm van opzegtermijn of vergoeding. Alle drie zijn redenen voor ontslag op staande voet.