Een werknemer die in zijn proeftijd te horen krijgt dat zijn contract wordt ontbonden, krijgt niet zonder meer een uitkering, melden juristen. Uitkeringsinstantie UWV kan aanvoeren dat de werknemer met zijn overstap zelf voor een onzekere toekomst heeft gekozen.
Werknemers van wie het contract in de proeftijd wordt ontbonden hebben niet automatisch recht op een uitkering. Dat stellen juristen in antwoord op vragen van Computable. Zij stellen dat uitkeringsinstantie UWV in sommige gevallen tot de conclusie komt dat de werknemer zijn werkloosheid aan zichzelf te wijten heeft. Dit is het geval wanneer een werknemer een vaste aanstelling opgeeft voor een onzekere nieuwe baan.
Werkgevers mogen zonder opgave van redenen het contract met medewerkers in hun proeftijd verbreken. Werknemers hebben overigens hetzelfde recht. Dit is bedoeld voor gevallen waarin één van beiden ontdekt zich te hebben vergist. Onlangs kwam het verschijnsel proeftijdontslag in het nieuws toen ict-dienstverlener Logica besloot het contract van medewerkers in de proeftijd te ontbinden.
Discriminatie
Wie in zijn proeftijd naar huis wordt gestuurd heeft weinig mogelijkheden zich hiertegen te verzetten. De arbeidsrechter kent eigenlijk alleen schadevergoeding toe wanneer het ontslag is gebaseerd op discriminatie (ras, geloof, geslacht, zwangerschap of leeftijd). Proeftijdontslag om economische redenen, zoals het uitbreken van de kredietcrisis, wordt door de rechter doorgaans toegelaten.
Ontslag in de proeftijd
Meer informatie over de juridische aspecten van de proeftijd en het ontbinden van een arbeidscontract in de proeftijd is te vinden op Arbeidsrechter.nl.
Da’s lekker voor de doorstroom op de arbeidsmarkt, straks durft niemand nog te bewegen van de ene baan naar de andere.
Dus een enorme smerige streek van je werkgever als hij jou in je proeftijd ontslaat omdat hij economische tegenwind heeft. Geen WW uitkering, bijstand misschien, geen reserves misschien. Binnen de kortste keren de bank met de deurwaarder op de stoep. Je stuurt iemand bijna rechtstreeks naar het leger des heils zo! Ik zal nu werkelijk nooit van mijn arbeidsleven bij een bedrijf gaan solliciteren die zoiets flikt. Logica flikt zoiets, die staat genoteerd. Maar er waren nog anderen? Noem ze even, dan maak ik een lijstje waar ik nooit een CV naartoe moet sturen. En dan wel zo’n ‘we gaan er met ze allen voor’ met zwaardjes en schildjes spotje! Het is toch niet verwonderlijk dat werknemers die zelfstandig nadenken wantrouwend zijn ten opzichte van werkgevers. Werknemers en werkgevers hebben vaak een tegengesteld belang, en trap niet in die alle neuzen dezelfde kant op bedrijfsuitje propaganda onzin!
Schrijf dan ook maar gelijk de CapGemini’s, Atossen, Ordina’s en Getronics van deze wereld op je lijstje!
Nou nou, als dit normaal is in de ict, dan kan ik me voorstellen dat er weinig studenten zijn die voor dit vak kiezen. Zit het even tegen dan wordt je gedumpt! Nu, en ook, kan ik mij herinneren in begin negentiger jaren, zo rond 2001…
Gewoon niet voor dit vak kiezen en rechten of medicijnen studeren, dat zou ik mijn kinderen nu adviseren.
2 maanden proeftijd is wettelijk maximum. Bijna elke arbeidsovereenkomst in elke branche wordt met een proeftijd aangeboden. Dit is zeker niet alleen zo in de ict.
Laten we niet alle grote ict-bedrijven meteen over een kam scheren. Tenminste niet totdat blijkt dat ze inderdaad zo opereren. Zoals in het geval van Ilionix waar een collega onlangs naartoe overstapte. Tegen het einde van de proeftijd kwam de mededeling “Bij nader inzien hebben we toch geen werk voor u”.
Leuke tip om je personeel kwijt te raken, tegen een laag tarief. Vraag een collegabedrijf om vervelend personeel bij je weg te halen met een beter aanbod. Geef het collegabedrijf twee bruto maandsalarissen en zij mogen uitkiezen wanneer ze de werknemer dumpen. Natuurlijk bied je dit ook aan als wederdienst voor je collegabedrijf. Als het meezit krijgt jouw vervelende ex-werknemer geen uitkering en kan hij of zij beginnen met het opeten van kapitaal. Boontje komt om zijn/haar loontje…
’t is weer Logica die het gedaan heeft… Als iemand ervoor kiest om een zekere toekomst (lol) op te geven voor een nieuwe baan, weet je dat je hoe dan ook binnen je proeftijd ontslagen kunt worden. Da’s nou eenmaal het nadeel van een hoger salaris of een snellere leasebak te willen. Denk sowieso eerst eens na voordat je overstapt, het gras is bij de buren altijd groener, of de buurman nu
Logica,
Ordina,
Getronics,
IBM,
Capgemini of
Atos Origin heet.
@ Alf
in het begin van deze eeuw heeft zoiets gespeeld. Een bedrijf ‘kocht’ tegen vorstelijke salarissen mensen weg en dumpte ze vervolgens in hun proeftijd. Bleek inderdaad later dat die twee werkgevers het op een akkoordje hadden gegooid. Volgens mij is hier nog over geprocedeerd en zijn betrokken medewerkers in het gelijk gesteld. Betrokken namen schieten mij zo snel niet te binnen.
Zo, dat vind ik in deze tijd nogal gedurfd. Er zijn genoeg werkgevers die contracten van werknemers tijdens de proeftijd om dubieuze redenen ontbinden.