Een werknemer die in zijn proeftijd te horen krijgt dat zijn contract wordt ontbonden, krijgt niet zonder meer een uitkering, melden juristen. Uitkeringsinstantie UWV kan aanvoeren dat de werknemer met zijn overstap zelf voor een onzekere toekomst heeft gekozen.
Werknemers van wie het contract in de proeftijd wordt ontbonden hebben niet automatisch recht op een uitkering. Dat stellen juristen in antwoord op vragen van Computable. Zij stellen dat uitkeringsinstantie UWV in sommige gevallen tot de conclusie komt dat de werknemer zijn werkloosheid aan zichzelf te wijten heeft. Dit is het geval wanneer een werknemer een vaste aanstelling opgeeft voor een onzekere nieuwe baan.
Werkgevers mogen zonder opgave van redenen het contract met medewerkers in hun proeftijd verbreken. Werknemers hebben overigens hetzelfde recht. Dit is bedoeld voor gevallen waarin één van beiden ontdekt zich te hebben vergist. Onlangs kwam het verschijnsel proeftijdontslag in het nieuws toen ict-dienstverlener Logica besloot het contract van medewerkers in de proeftijd te ontbinden.
Discriminatie
Wie in zijn proeftijd naar huis wordt gestuurd heeft weinig mogelijkheden zich hiertegen te verzetten. De arbeidsrechter kent eigenlijk alleen schadevergoeding toe wanneer het ontslag is gebaseerd op discriminatie (ras, geloof, geslacht, zwangerschap of leeftijd). Proeftijdontslag om economische redenen, zoals het uitbreken van de kredietcrisis, wordt door de rechter doorgaans toegelaten.
Ontslag in de proeftijd
Meer informatie over de juridische aspecten van de proeftijd en het ontbinden van een arbeidscontract in de proeftijd is te vinden op Arbeidsrechter.nl.
Ha , Ronald ,
Tjakka inderdaad.
Weg met dat dictatoriaal regime.
Terug naar de normale omstandigheden van voor 1985.
Toen had het VVD CDA dictatoriaat nog niet toegeslagen…
De macht is weggegeven aan een klein handje lieden.
Vul het maar in. Dus of zelf alsnog een partij oprichten.
Of aansluiting bij een partij die ook nastreeft ,
Nederland iets socialer te maken .
SP dus
Jouw toekomst hangt van een hoop dingen af,
maar toch vooral van jezelf.
M.a.w. iedereen is de schuld, ze, men, hun, anderen, maar wat heb je zelf gedaan?
Kijk nog eens naar de reactie van
“Invastedienst” (Naam)
Dat stuk snijdt ook hout !
Beste Computable, en beste reageerders, of aan het niveau te zien soms reaguurders,
U staaft uw bewering op geen enkele wijze dat je bij ontslag in de proeftijd geen WW krijgt. Uiteraard krijg je geen WW als het ontslag aan je zelf is te wijten.
Is hier jurisprudentie over? Volgens mij (ik meen toch wel het nodige verstand te hebben van WW-regels, ik doceer ze zelfs) geldt dit alleen maar als iemand willens en wetens een aantoonbaar risicovolle c.q. kamikaze stap maakt. Niet als dit een normale horizontale stap is, en laat staan als het een plausibele stap is met promotie.
M.i. creeert u hiermee onnodige angst en bevestigt u een bakerprookje. Dat is niet goed voor de gezonde doorstroming van de arbeidsmarkt.
De zwendel met overnemen van personeel en ontslaan in de proeftijd is inderdaad gebeurd. Een schande voor het imago van de IT-sector! Het UWV betaalde overigens “gewoon” de uitkeringen, maar heeft, toen de zaak verdacht werd, de zwendel ontmaskerd en een deel van de kosten op de fraudeurs verhaald. Ook de gedupeerden schijnen nog wat verhaal te hebben gekregen, maar dat blijft een schrale troost.
Ik ben benieuwd naar berichten en uitspraken van het UWV en de rechter over de eerste echte weigering van het UWV om een WW-uitkering te verstrekken als er ontslag in de proeftijd wordt gegeven, zonder wangedrag van de medewerker. Pas dan ga ik dit broodje aap verhaal geloven.
Overigens is het natuurlijk wel buitengewoon zuur als je een uitkering krijgt en in de WW zit. Dat is toch maar 75/70% van wat je had, en ook nog eens met een maximum, dat zeker voor een goede projectleider vaak wel gehaald wordt. Dus dan heb je minder dan 70%. Dus let wel op dat je bij een betrouwbare werkgever gaat werken.
Er kan weer een bedrijf worden toegevoegd Eshgro ICT in Boxmeer. Fijn dat we binnenkort weer naar de stembussen kunnen. Wellicht kunnen we dan wel voor een nieuwe baan kiezen en onze rechten behouden.