Bij Infor in Nederland verdwijnen zeventien banen. Naar verwachting volgt er over een paar maanden nog een pluk. Baan-oudgediende Theo Koster wordt de nieuwe ‘country manager’ voor de Nederlandse activiteiten.
Bedrijfssoftwareleverancier Infor kondigde eind 2008 al aan vier tot vijf procent van zijn arbeidsbestand te schrappen. In Europa vindt dit plaats door de organisatie gedeeltelijk in elkaar te schuiven: de regio Noord-Europa is verdeeld over de regio’s Centraal Europa en Zuid-Europa, waar de Benelux nu toe behoort. Als gevolg van deze herstructurering zijn er bij Infor in Nederland zeventien banen geschrapt, waaronder die van Vincent Harmsen, die leiding gaf aan ‘Northern Europa’ (Benelux en Scandinavië).
Benoit de la Tour, de nieuwe directeur Infor Emea (Europe Middle East and Africa), heeft Theo Koster aangewezen als ‘country manager’ van Infor in Nederland. Hij is verantwoordelijk voor alle commerciële operaties, zowel direct als via het indirecte kanaal. Koster is een oudgediende: hij komt van Baan, heeft veel verkoopervaring en kent de klanten in Nederland goed.
Over de plas
Volgens De la Tour, de nieuwe directeur Infor Emea (Europe Middle East and Africa), zullen er in Nederland ruim twintig arbeidsplaatsen komen te vervallen. Waarschijnlijk moet er volgend kwartaal dus nog een aantal medewerkers vertrekken. Infor houdt de ontslagen per ronde onder de twintig mensen; anders moeten de vakbonden volgens de reorganisatieregels worden ingelicht.
"Typisch een actie van een Amerikaans bedrijf dat over de plas besluit dat er mensen uitmoeten en niet met de bonden wil overleggen", reageert CNV-bestuurder Nico Passchier van CNV Dienstenbond. Twee jaar terug zaten de bonden nog met Infor aan tafel om een sociaal plan af te spreken. "Maar bij deze sanering wilde de directie per se niet dat de vakbonden erbij betrokken worden. Zij heeft de ondernemingsraad ermee opgezadeld. Die kan minder druk uitoefenen dan wanneer de directie met de bonden onderhandelt. Het gevolg: een sociaal plan dat veel slechter is dan het oude." Volgens Passchier volgt de directie de nieuwe kantonrechterformule waarbij ontslagvergoeding gemiddeld de helft lager zijn dan de vorige keer. Ook de vertrekregeling is behoorlijk uitgekleed. "Ook is er geen minimum aan een vergoeding gesteld", zegt Passchier. "Werkgevers morrelen momenteel behoorlijk aan de sociale plannen, maar zo bont als Infor het maakt, heb ik nog niet meegemaakt."
Geen positief advies
Marcel Baatsen, voorzitter van de ondernemingsraad van Infor in Barneveld, zegt dat de ontslagen vooral in de verkoopteams zijn gevallen. "Nederland blijft een zwaartepunt als het gaat om softwareontwikkeling, met name de Infor ERP Baan- en de ERP LN-productlijnen. Die breekt de directie liever niet af."
Toch kijkt de or met argusogen naar de herstructurering. "Het idee achter reorganiseren is dat het niet goed gaat. Maar Infor is een levensvatbaar bedrijf dat nog goed draait. Natuurlijk zit er druk op de verkoopopbrengsten en is het goed dat de efficiency wordt opgevoerd. Maar het is ons nog niet duidelijk hoe die nieuwe Europese organisatie eruit gaat zien. Daarom hebben we geen positief advies gegeven."
Benelux
Het softwareconcern is met een omzet van 2,3 miljard dollar, 75.000 klanten en 9.000 werknemers, een van de grootste leveranciers van bedrijfssoftware. De Benelux is met een omzet van 110 miljoen dollar, tweeduizend klanten en ruim duizend werknemers (waarvan 753 vast) een belangrijke regio. Zo’n 650 klanten gebruiken Baan-software (Infor ERP Baan en Infor ERP LN).