Bi-adviesbureau Kadenza start cursussen die het mislukken van business intelligenceprojecten moeten voorkomen. “Het gaat om veranderingen in de organisatie niet om de techniek”, zegt directeur Blankendaal.
Kadenza, adviesbureau voor business intelligence (bi), start een cursusprogramma dat het mislukken van bi-projecten tegen moet gaan. Met de opleiding moeten betrokkenen naast technische kennis meer inzicht krijgen in de organisatorische veranderingen die een bedrijf moet ondergaan om bi succesvol in te zetten.
Felle discussies
In januari 2009 leidde Computable-artikelen over de beperkte opbrengst van bi nog tot felle discussies binnen het vakgebied. Aanleiding voor die discussie waren gegevens van advies- en onderzoeksbureau Passionned, daaruit blijkt dat het praktisch onmogelijk is om als organisatie groot financieel succes te behalen met behulp van bi.
Die berichten over overschrijding van het budget, onvoorzien lange implementatietijd en het uitblijven van verwachte resultaten zijn een doorn in het oog van Kadenza-directeur Jeroen Blankendaal. De artikelen in Computable en andere media zijn de aanleiding voor de opzet van de cursus. Volgens de directeur is het huidige aanbod van bi-cursussen te veel gericht op de technische mogelijkheden en blijven noodzakelijke organisatorische verandering onderbelicht.
Werknemers betrekken
Blankendaal: "Bedrijven vergeten dat werknemers uiteindelijk bij het project moeten worden betrokken. Het personeel moet de veranderingen in gang zetten. Het gaat om vragen zoals: ‘Hoe gebruik ik de bi-middelen en hoe gebruik ik informatie om mijn bedrijfsvoering te verbeteren?'." De nieuwe opleiding moet volgens de directeur bijdragen aan meer succesvolle implementaties van bi in Nederland.
De honderd consultants van het Larense bedrijf maken de komende drie maanden een inventarisatie onder zeshonderd klanten. Uit die interviews moet naar boven komen welke kennis over business intelligence en het verbeteren van de organisatie ontbreekt. Op basis van die uitkomst wordt een cursusprogramma opgezet. De opleidingen moeten in het derde kwartaal van 2009 van start gaan. Het bedrijf investeert 250.000 euro in de cursussen. De opleidingen worden gratis aan klanten aangeboden.
NAUWELIJKS FINANCIEEL SUCCES MET BI
Advies- en onderzoeksbureau Passionned concludeert na een analyse van landelijk bi-onderzoek in 2006, 2007 en 2008 dat organisaties maar zeer beperkt financieel succes behalen met behulp van business intelligence.
- 6,6 procent van de onderzochte organisaties wist daadwerkelijk bedrijfsbreed een aantoonbaar return on investement (ROI) te realiseren.
- Binnen de publieke sector is dit percentage 3,4 procent, in het bedrijfsleven is het 9,1 procent.
- 21 procent van de onderzochte organisaties wist van bi een klein succes te maken, bijvoorbeeld op afdelingsniveau of op een deelgebied, zoals ziekteverzuim.
Het is al weer aardig wat jaren terug toen ik voor het eerst in aanraking kwam met Business Intelligence. Allereerst heb ik mij maar eens op de tooling gestort. Heb later ook al mijn Cognos Certificaatjes enzo gehaald enzo.
Maar ja, de echte kennis ontbrak mij en ik had wel een paar teams van HotITem rondlopen die allerlei uiteenlopende BI trajecten deden. Ze gingen als een wervelwind door het bedrijf en realiseerden de ene na de andere besparingsactie, DWH implementatie en het in control brengen van ons grote energiebedrijf.
Als klant had ik veel te weinig kennis over BI maar gelukkig trok de leverancier mij er helemaal doorheen.
Een cursus was er destijds niet en ik liep dan ook twee jaar lang achter de feiten aan terwijl er van alles om mij heen gebeurde. Dat was wel even flink aanpoten om mijn kennis op pijl te krijgen. En ik kan je vertellen, er was heel heel veel te leren.
Uiteindelijk heb ik het allemaal wel bijgebeend en na een paar jaar kon ik ook zelf mijn eigen BI trajecten opzetten en succesvolle implementaties doen.
Zo’n cursus over BI zou mij zeker wel geholpen hebben want die kennis doe je niet op in de cursussen van de tooling leveranciers zoals Cognos, Business Objects of Oracle. En je collega’s vertellen je het je ook niet even.
Commercieel of niet, maakt mij niet uit. Het blijft wat mij betreft een leuk initiatief. Zou mij destijds zeker geholpen hebben en ben er haast wel zeker van dat ik er ook nu nog wat van op zou steken want BI is zo groot en divers.
Ben dan ook benieuwd wat de inhoud wordt.
Komt er ook een stukje realtime business intelligence in?
Pieter Nierop
Business Intelligence Expert
http://www.biprof.nl
http://www.ecademy.com/user/pieternierop
Grappig, Centennium startte begin 2008 al een uitvoerig BI-opleidingstraject (toolonafhankelijk c.q. niet toolgerelateerd) voor haar relaties, CIBIT/DNV doet dat al jaren, en zo kan ik nog wel wat voorbeelden geven (CAP, Q4K etc.) Met andere woorden: er is al jaren aanbod op de BI-opleidingenmarkt. Wat mij betreft geldt daarbij: hoe meer zielen, hoe meer vreugd 🙂 Dat houdt ons allemaal scherp.
Als ervaren BI-trainer/docent en adviseur (sinds 1994) ben ik de eerste op toe te geven dat het effect van (gratis) cursussen wel realistisch moet worden ingeschat door de klant: kennis en vaardigheden kun je prima opbouwen via een cursus, maar vertaling naar de praktijk vereist adequate begeleiding bij en van de klant. Juist daar zal de trainer ook als adviseur zijn waarde moeten kunnen leveren.
De opleider/adviseur die in staat is om de vertaalslag te maken van theorie naar praktijk zal zijn klanten werkelijk kunnen helpen. En ik weet als geen ander dat er maar een zeer beperkt aantal (BI-)adviseurs zijn die in staat zijn theorie en praktijk werkelijk met elkaar te verenigen.