Windows XP is nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem in de Nederlandse zakelijke markt. Ondanks alle minder positieve publiciteit maakt bijna één op drie organisaties eind 2008 gebruik van Windows Vista.
Eerder is circa 1 op de 7 werkplekken voorzien van Windows Vista. De sectoren financiële dienstverlening en de overheid blijven wat achter in het gebruik van Windows Vista. Dit blijkt uit het nieuwe MarketCap onderzoek "Personal Workplace | Netherlands 2008-2009".
Windows XP blijft nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem in de Nederlandse zakelijke markt. Ruim 82 procent van de bedrijven en instellingen, vanaf 20 werknemers, maakt gebruik van het Windows XP besturingssysteem. Overigens eindigt de volledige ondersteuning van Microsoft voor Windows XP op 14 april van dit jaar. Microsoft zelf geeft aan het XP besturingssysteem tot 2014 te blijven ondersteunen. Opvolger Vista heeft een hoop negatieve publiciteit te verduren gehad. Toch wordt Vista al door 31 procent van de organisaties gebruikt.
Overall gezien maakt bijna 15 procent van de bedrijven nog gebruik van Windows 2000. Het gaat hierbij veelal om bedrijven welke naast Windows XP ook nog gebruik maken van Windows 2000. Circa 70 procent van de bedrijven welke Windows 2000 gebruikt, maakt daarnaast ook gebruik van Windows XP. Dit betekent dat zo’n 30 procent van de Windows 2000 gebruikers geen gebruik maakt van Windows XP. Vertaald naar alle organisaties betekent dit, dat zo’n 4 procent alleen gebruik maakt van Windows 2000 als besturingssysteem. Overigens is het gebruik van besturingssystemen anders dan Windows XP, bij deze groep zeer beperkt.
Alternatieve besturingssystemen zoals Linux en Apple (Mac OS) worden beperkt ingezet in de Nederlandse zakelijke markt. Overall gezien maakt zo’n 6,6 procent van de bedrijven en instellingen gebruik van een Linux distributie zoals SuSe, Ubuntu of Red Hat. Voor Apple (Mac OS) bedraagt dit percentage circa 5,6 procent. Met name het gebruik van Apple (Mac OS) is hoog te noemen binnen de sector IT, Telecom, media en utilities. Ook in het gebruik van Linux loopt deze sector echter voorop.
Overheid en financiële sector nog niet over op Vista
Waar overall gezien bijna een derde van de bedrijven en instellingen al gebruik maakt van Windows Vista ligt deze penetratie binnen de financiële sector beduidend lager. Iets minder dan 10 procent van de bedrijven in de financiële sector maakt gebruik van Vista. Ook binnen de overheidssector blijft het gebruik van Vista duidelijk achter, met een penetratie van zo’n 14,4 procent. Vista kent de sterkste verspreiding in de sectoren groot- en detailhandel en de industrie. De penetratiecijfers bedragen hier respectievelijk 37,5 procent en 35,4 procent.
Wat opvalt is dat het vooral de grote organisaties en instellingen met 1.000 of meer werknemers zijn, die minder gebruik maken van XP-opvolger Vista. Een overstap naar een ander besturingssysteem is voor organisaties van dergelijke omvang natuurlijk een hele operatie. Voor kleine bedrijven is een dergelijke verandering minder ingrijpend. Dit blijkt ook uit de penetratiecijfers. Iets meer dan 34 procent van de bedrijven met 20 tot 50 werknemers gebruikt Windows Vista. Voor de grote bedrijven met 1.000 of meer werknemers bedraagt dit percentage zo’n 18,7 procent.
Symen Vlastuin, analist bij MarketCap, geeft aan: "De lancering van Windows 7 staat vooralsnog gepland voor 2011. Het is echter niet ondenkbaar dat de lancering vervroegd wordt door de problemen rondom Vista. Ondanks het advies van Microsoft om niet van Windows XP direct over te stappen op Windows 7, zou het mij verbazen als dit bedrijven overhaalt de overstap naar Vista toch te maken."