De economische crisis heeft nog niet geleid tot veel gedwongen ontslagen bij ict-bedrijven, vindt vakbondsbestuurder Huug Brinkers. Automatiseerders zouden er eerder voor kiezen om contracten niet te verlengen of om mensen in hun proeftijd te laten gaan. Toch denken vakbondsbestuurders dat er nog wel gedwongen ontslagen gaan vallen.
Bedrijven nemen liever geen afscheid van ict'ers. Zij hebben de afgelopen jaren veel moeite gedaan om aan goede mensen te komen en willen ze nu liever niet kwijt. "De afgelopen jaren hebben bedrijven best wel moeite moeten doen om de mensen in dienst te krijgen. Dat speelt mee om nu niet al te snel afscheid te nemen", zegt Huug Brinkers, bestuurder bij vakbond De Unie.
Er zijn nog amper grote ontslagrondes aangekondigd in de ict-sector. Dienstverlener Ordina kondigde een reorganisatie aan waarbij driehonderd functies worden geschapt. Branchegenoot ICT Automatisering schrapt zeventig banen. Dienstverlener Logica neemt afscheid van mensen die in hun proeftijd zitten. Volgens de vakbondbestuurders worden ook contracten van bepaalde tijd niet verlengd. "Bedrijven zoeken ruimte om mensen te laten gaan zonder dat in groten getale te doen", zegt Brinkers.
Vraag blijft overeind
Branchevereniging ICT~Office verwacht dat de vraag naar ict-personeel over de hele linie overeind zal blijven. "De afgelopen jaren heeft de ict-branche het moeilijk genoeg gehad om voldoende gekwalificeerde mensen te vinden. In 2012 verwachten we nog steeds een tekort aan ict-professionals", zegt woordvoerder Ted van Hintum.
Bestuurder van FNV Bondgenoten Marcel Nuyten denkt dat de komende maanden nog meer ontslagen zullen vallen. "Er vallen nu meer individuele ontslagen dan gebruikelijk. Het heeft nog niet geleid tot grote hoeveelheden collectieve ontslagen", zegt hij. De bestuurder hoopt dat ict-bedrijven de noodzaak van de werktijdverkorting inzien. "Maar ict-bedrijven weten de weg naar de vakbond vaak niet te vinden."
Beide vakbondsbestuurders merken dat ict-bedrijven nu meer werknemers op de bank hebben zitten dan gebruikelijk. Zij weten echter niet hoeveel bankzittende ict'ers er momenteel zijn.
Tijd dat de werk-opruimers zich eens anders gaan organiseren op een dusdanige manier, dat ze geen werk-gever meer nodig hebben.
Zelfstandigheid, communicatie en onafhanklijkheid is het devies om deze kredietcrisis (en de rest van je toekomst) het hoofd te bieden.
Zeg nu zelf:
– Heb jij een baas nodig om werk voor je te vinden?
– Ben je zelf niet vrouws/mans genoeg om je uurtarrief te onderhandelen met een opdracht-bedenker?
– Wat houd jou tegen om voor jezelf te beginnen?
Ga in je eigen kracht staat, en schep je eigen werk
en dito inkomsten. Stap uit de verzorgingsstaat – denkmodel en leer jezelf te redden. Niemand anders doet het voor je!
Trapper, Atos medewerker heef gelijk.Bij Atos (SI) zit momenteel 30% op de bank, sommige mensen zitten al 5 maanden op de bank en zonder opdracht.
“Iedereen die nog in proeftijd zat is ontslagen” . Dat klopt ook.
Tja, wat heet: “geen gedwongen ontslagen”. Bij belastingdienst en banken is een extreem grote uitstroom van externen op gang gekomen waarvan het einde voorlopig niet in zicht is. Formeel zijn dat geen gedwongen ontslagen, maar de markt is wel veranderd. Een werkgever heeft momenteel minder moeite om personeel te vinden.
Klanten van softwarehouses stellen dat ze per direct de prijzen 30% omlaag gooien. Take it or leave it. Daar bovenop nog van 40 urige contracten naar 36 urig. Dus als je daar als niet-uitstromende freelancer tussen zit (dan word je geacht gelukkig te zijn…), dan mag je 10% minder werken tegen een 30% lager tarief. Graag of wegwezen…..
De ICT markt is dus wel degelijk in beroering. Het budget neemt sterk af. Er is niets positiefs te melden. Het aantal actieve ICT-ers neemt per dag af.