Harde schijven raken gefragmenteerd. Fragmentatie vertraagt de bestandstoegang. Recente versies van Windows hebben een ingebouwd defragmentatieprogramma, maar dat is erg beperkt in zijn mogelijkheden. Diskeeper 2009 van Executive Software heeft veel meer in zijn mars. Centraal beheer is maar een van de vele mogelijkheden.
Onder Windows veroorzaakt het werken op een harde schijf fragmentatie. Bestanden worden in stukken verspreid op het opslagvolume in plaats van mooi aaneengesloten. Fragmentatie veroorzaakt vertraging bij het lezen en schrijven van bestanden. Die vertraging wordt bovendien steeds erger. Regelmatig defragmenteren is dus de boodschap. Dat moet dan wel snel en in de achtergrond gebeuren. Voor een volledig bedrijfsnetwerk willen we bovendien alles centraal kunnen beheren. Microsoft biedt in recente Windows-versies (ook 200x servers) een eigen defragmenteerder. Dat is niet geheel toevallig een afgeslankte versie van Diskeeper. Die kun je standaard niet voor alle servers en werkstations centraal beheren. Echt snel werkt die afgeslankte versie ook al niet. Bovendien kun je deze software meestal ook niet gebruiken zonder de werking van de werkstations en servers te storen. De volwaardige versie van Diskeeper biedt soelaas.
Potjes en dekseltjes
Op elk potje past een dekseltje, luidt het spreekwoord. De producent van Diskeeper biedt het product in verschillende versies aan. Er is een standaardversie voor SOHO-omgevingen, een Professionele versie voor werkstations, een Server-versie voor Windows servers, een Professionele Premier editie met nog wat meer mogelijkheden dan de 'gewone' Professionele en ten slotte de Enterprise editie voor een volledig bedrijfsnetwerk. Voor MKB's bestaat er een bundel genaamd Diskeeper Small Business Edition met daarin één servereditie, het 'Administrator' centraal beheer en vijf desktoplicenties. De software is bovendien verkrijgbaar in 32- en een 64-bitversies.
SSD
Een van de belangrijkste nieuwigheden in Diskeeper 2009 is het defragmenteren van SSD-schijven. Die technologie heet HyperFast en ze corrigeert de gebrekkige SSD-ondersteuning van Windows. Die zorgt ervoor dat Windows steeds langzamer werkt met SSD's. HyperFast herorganiseert SSD-volumes om dit te vermijden en hen zo optimaal mogelijk te laten werken. Dit is een bij te betalen optie. Ergens logisch, want SSD's zijn nog niet algemeen verspreid.
De vorige werkstationversies van Diskeeper konden niet werken met schijven groter dan 60 GB, omdat ze de TVE (Terabyte Volume Engine) ontbeerden die in de serveredities voorzien was. Dat is nu verholpen. In de gewone Pro en standaardedities zit dat echter nog steeds niet. De servereditie krijgt vanaf nu een nog verbeterde defragmentatiemotor, de Titan Defrag Engine die beter presteert met zeer grote volumes (tientallen TB) dan TVE dat kan. Er zijn verbeteringen in de achtergronddefragmentatie zoals I-FAAST om bestandstoegang te versnellen tot beter dan na een verse installatie van Windows. Verder verhindert InvisiTasking dat Diskeeper stilvalt. Het programma verbruikt nu zo weinig systeemtijd dat het kan samenwerken met leeglooptijdroutines zoals SETI@Home.
Instellen en vergeten
De standaardinstelling zorgt voor een volledig geautomatiseerd defragmenteren. Het defragmentatieschema is aanpasbaar: je kunt periodes opgeven waarbij je absoluut geen defragmentatie wenst. Standaard staat ingesteld dat achtergronddefragmentatie 24 uur op 24 mag. Onder de motorkap houdt Diskeeper zelf een werkschema bij om ervoor te zorgen dat het systeem zo optimaal mogelijk blijft werken. Ook voor de servereditie van Diskeeper geldt dit, vermits er speciale ondersteuning ingebouwd zit voor missiekritieke en hogecapaciteitsservers.
Centraal beheer
Zoals vroeger is nog steeds het centraalbeheerprogramma Diskeeper Administrator beschikbaar. Vanaf deze versie is er ook ondersteuning aanwezig voor de beheeromgeving van Microsoft. Zowel met MOM (Microsoft Operations Manager) als SCOM (System Center Operations Manager) kun je netwerksystemen met Diskeeper bewaken en beheren. Daarvoor zit er bij Diskeeper Administrator een beheerpakket dat je kunt installeren binnen MOM of SCOM. Daarna kun je waarschuwingen en productinstellingen beheren, rapporten aanmaken en kortom alles bekijken en instellen van Diskeeper vanuit het Microsoft-beheer.
Praktijk
Wij deden wat testen met een fysiek en een virtueel werkstation onder VMWare ESXi hypervisor. We gebruikten een Windows XP waarvan twee harde schijven redelijk zwaar gefragmenteerd waren. De defragmentatie in de achtergrond blijkt prima te werken. We stelden geen prestatievermindering vast. Een manuele fragmentatie kan ook, maar wordt door Diskeeper niet echt aangeraden. Op ons testvolume duurde dit een vijftal minuten per 10 GB. Eenmaal dat alles geoptimaliseerd is, kan Diskeeper een en ander natuurlijk probleemloos in de achtergrond gedefragmenteerd houden. Letterlijk instellen en vergeten! Ook in de virtuele omgeving werkt dit prima. Een euvel van veel andere defragmentatiesoftware is, dat dynamisch uitbreidbare virtuele schijven tijdens defragmentatie vaak uitbreiden. Dat is bij Diskeeper niet het geval.
Conclusie
De ingebouwde defragmentatie van Windows is traag en inefficiënt. Diskeeper 2009 is daar tegenover een ware verademing. Je kunt het met een wizard instellen en vergeten. Je hele systeem raakt dan volledig in de achtergrond gedefragmenteerd en blijft dat ook.
Productinfo
Product: Diskeeper 2009 Pro Premier
Producent: Diskeeper UK
Leverancier: Bell Micro Nederland, Functional IT; PC-Computing bv
Adviesprijs (geschatte straatprijs): Professional 37,77 euro; Pro Premier 62,92 euro; Server 246,75 euro; Enterprise 774,08 euro; Small Business 352,51 euro.
Systeemvereisten: Windows 2000/2003/2008 Server of specifieke edities daarvan voor Server/Enterprise/Small Business edities; Windows 2000/XP/Vista voor de Professional en Pro Premier edities
De kern
* Defragmentatie is noodzakelijk, maar mag ons werk niet storen.
* Diskeeper 2009 is een erg nuttige vervanging voor de standaard in Windows ingebouwde defragmentatie.
Excusez les mots maar wat een flut-test is dit! Mijn bezwaren:
1) het is al veel langer bekend dat fragmentatie van bestanden op de huidige snelle schijven tot een nauwelijks waarneembare en meetbare vertraging leidt. Defragmentatie is dus niet meer noodzakelijk.
2) het bewijs voor bovenstaande stelling? Lees het artikel en je treft geen enkel meetresultaat aan waaruit zou blijken dat het systeem n? defragmentatie beduidend sneller is geworden. Er wordt alleen hoog opgegeven over het feit dat het pakket zo probleemloos in de achtergrond draait. Volgens mij doet-ie gewoon niks…
Nooit meer doen, dus, dit soort onzinnige testen!
De meeste defragmentatiesoftware is downloadbaar als evaluatieversie. U kunt dus zelf uitproberen met een bestandenverwerkingsbenchmark wat uw systeem nu nog haalt en nadat u de defragmentatie uitgevoerd hebt. Ik kan u verzekeren uit persoonlijke ervaring dat het echt wel een groot verschil maakt in Windows. De reden dat u geen testresultaten vond in dit artikel, is omdat ik helaas geen zwaar gefragmenteerd systeem ter beschikking had. Wij houden al onze testsystemen normaal netjes gedefragmenteerd.
Dit schrijven is geen test, wel reclame.
Er zijn meer defragmenteer programma’s. Bijv. van IObit en Raxco.
Nadat ik met het programma Perfect Disk van Raxco had gedefragmenteert merkte ik een duidelijke versnelling van de pc (met XP en een 7200 toeren schijf). Ook de gratis programma’s Nt regoptimiser (http://www.larshederer.homepage.t-online.de/erunt/) en Pagedefrag (van sysinternals) werken bijzonder goed.
Nog meer opruimers:http://forums.tweakguides.com/showthread.php?t=24
Diskeeper bestaat weliswaar ook in een versie voor een individuele pc, maar de pro en hogere versies zijn bedoeld voor gebruik in netwerkomgevingen met meerdere systemen, waarbij centraal beheer essentieel is. De gratis programma’s bieden dit uiteraard niet. Van PerfectDisk bestaat eveneens een versie met centraalbeheer die we in het verleden al hebben getest.
SSD’s defragmenteren? Moet je vooral doen aangezien die dingen een bepertk aantal schrijfoperaties hebben. Zodra je die gaat defragmenteren gaat de levensduur van die dingen knalhard achteruit. Beter kun je ervoor zorgen dat je de partities goed allignt dan is de performace ook een stuk beter.
De test van PerfectDisk 10 staat nu on line in de testafdeling. https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/besturingssystemen/2935521/1277048/test-fysiek-en-virtueel-defragmenteren.html