Leveranciers van open source software hebben de vereniging Osslo opgericht. Voorzitter Marc Vloemans: “Het punt is dat klanten vaak niet weten waarvoor open source software geschikt is, waar het te vinden is en waar ze referenties kunnen vinden van leveranciers.”
Vanaf vrijdag de dertiende bestaat hij officieel: de Open Source Software Leveranciers Organisatie (Osslo). De missie van de organisatie is ‘het vergroten van het open source software-marktaandeel door de kracht van pre-competitieve samenwerking.'
Voorzitter Marc Vloemans kan nog geen uitlatingen doen over de manier waarop Osslo dit doel gaat nastreven: "We zitten in een markt die wordt gedomineerd door gesloten softwareleveranciers. Binnen die markt willen we ook een plek verwerven. Dat kan op allerlei manieren."
Een tipje van de sluier wil hij wel oplichten: "Als je kijkt naar het plan Heemskerk, dan zegt dat plan dat overheden de voorkeur moeten geven aan open source software ‘bij gelijke geschiktheid'. Het punt is dat klanten vaak niet weten waarvoor open source software geschikt is, waar het te vinden is en waar ze referenties kunnen vinden van leveranciers."
Osslo moet daar verandering in brengen. De vereniging is volgens Vloemans niet van zins een kantoor te openen of medewerkers aan te nemen. "We hebben een bestuur, secretariaat en verschillende commissies en werkgroepen." Die gaan de komende tijd handen en voeten geven aan de ambities van Osslo.
Aanmeldingen
Osslo bestaat uit zo'n dertig bedrijven, zowel product- als dienstenleveranciers. Het bestuur bestaat uit Marc Vloemans (voorzitter, B3Partners), Robert Wijnands (secretaris, RedNose), Jeroen van Disseldorp (penningmeester, Capgemini), Jos Struik (lid, Dataccent), en Hubert van Mastrigt (lid, Sogeti).
Vloemans: "Opensourceleveranciers kunnen zich aanmelden voor Osslo, mits ze beschikken over minstens één referentie en zich bezighouden met het ontwikkelen, implementeren, onderhouden of het geven van dienstverlening rond open source software."
Mooi Initiatief damen en heren, heel mooi
“Share your source and unite your business”
Zo kan iedereen in het ict-landschap haar,zijn kennis delen en kunnen de muren van de closed-source vestigingen eindelijk EN structureel geslegt gaan worden.
Ik hoop dat dit initatief een omwenteling gaat geven in het ict_busines en ict_opleidingslandschap. Dat de bijbehorende cultuuromslag voor iedereen haar vruchten zal gaan afwerpen en niet alleen voor een eliteclubje closed source fabrikanten.
Computeren hoeft niet zo duur te zijn als de sales je wil doen geloven. Echter moet je dan ZELF wel bereid zijn de kloof tussen mens en cpu te willen overbruggen.
Free code for everyone, No software patents
Powerrrr to the Open Source Movement and programmers 😛
Goed initiatief, waarbij ik de leveranciers wel wil meegeven: Zorg er voor dat er alleen programmatuur ontwikkeld wordt zoals die door de achter die specifieke Open Source Sofware community geldende ontwikkel en toetsingsregels absoluut worden waar gemaakt. Helaas zijn er enthousiaste ontwikkelaars die niet voldoen aan de uitgangspunten van de er achterliggende OSS community. Zorg ervoor dat er een aantal ondersteunende ontwikkelende partners zijn, waarvan er ??n de ontwikkelopdracht krijgt die samen met de opdrachtgevers/klanten de ontwikkelspecs vastleggen en ??n de controlerende opdracht zodat de ontwikkelaar volledig voldoet aan de specs van de community achter het basis Open Source Software product. Dan is het product ook inzetbaar voor alle doelgroepen die gebruikmaken van het basis Open Source Software product. Dit is vanuit ons Open Source Software initiatief TYPO3GEM het uitgangspunt, partners die zich hieraan schuldig maken vallen af. Deze ervaring meld ik vanuit mijn betrokkenheid bij het TYPO3GEM initiatief.
Arie,
Wel eens van spelling en grammatica gehoord. Je verhaal is niet te lezen.