Ok, de laatste keer open source dan in deze column. Laten we daarom een waanzinnig idee lanceren. We maken alle gemeentelijke software open source.
Welke open software doet er nu toe bij gemeenten? Vergeet even open desktops en OpenOffice.org. Dat zijn achterhoedegevechten. De gemeentelijke automatisering loopt vooral vast op software die specifiek voor gemeentes is gemaakt. Denk aan toepassingen als bevolkingsadministratie, uitvoering van sociale zekerheid, vergunningaanvragen. Zijn we echt tevreden met de huidige dienstverlening?
Er zijn rond de vijfhonderd gemeentes in Nederland, die deze software afnemen van een handjevol leveranciers. Dat handjevol wordt steeds kleiner. Vroeger waren er een paar zelfbouwers, maar de meesten hebben de handdoek een tijdje geleden in de ring gegooid. Deze smalle basis is voor de vernieuwing van de gemeentelijke automatisering een bedreiging. Een scenario dat speelt is dat er een software-uitbreiding nodig is om te koppelen aan een of ander landelijk register, bijvoorbeeld van kadaster of provincie. De leveranciers hebben daarop door hun positie feitelijk een veto-recht. Met open source daarentegen komt er meer dynamiek in de markt. Bij elke aanpassing kan de belanghebbende die rechtstreeks laten bouwen, door een leverancier naar keuze.
Ook voor de leveranciers hoeft dit geen slecht idee te zijn. Omdat de vraag naar betere software voor gemeenten groot genoeg is gaan de budgets echt niet omlaag. Leveranciers die kwaliteit leveren hoeven daarom niet voor hun hachje te vrezen.
Om de slag te maken zal eenmalig een regeling getroffen moeten worden. Dat zal wat kosten, maar dat weegt niet op tegen de immense bedragen die nu ten behoeve van de ontwikkeling van software voor de gemeenten worden uitgegeven.
Velen zullen dit idee onrealistisch vinden. Echte innovatie vraagt echter om buiten de gebaande paden te treden. De bekende natuurkundige Bohr zei eens tegen een student: "Uw idee is waanzinnig. De vraag is echter of het waanzinnig genoeg is!"
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (http://www.digitalinfrastructures.nl/).
Wat is waanzinniger? Nog jaren lang met het gezwabber van Pink en Centric door moeten gaan?
De huidige vendor lock-ins zijn fnuikender voor de ontwikkeling van hoogwaardige software dan een wild experiment met OS. Goed idee!
Direct doen en niet meer wachten of discussie voeren. Die kosten beide ook veel tijd en geld en dat gaat allemaal van het te besteden budget af.
Hulde aan dit initiatief. Ik stel voor dat dit soort initiatieven beloond worden met 10% van de besparing in het eerste jaar, of krijgen we dan weer de discussie hoe die besparing berekend moet worden? 😉
Heb nooit begrepen waarom dat al niet zo is. En om in hetzelfde rijtje te blijven, wat te denken van het Electronisch patientendossier en het kinddossier? Meteen open source maken!!