Ik zou graag zicht krijgen op het gebruik van open source-ESB's in Nederland.
Er zijn een aantal veelbelovende open source-ESB's beschikbaar, zoals JBoss ESB en Mule.
Een recent rapport van Forrester vergelijkt de beschikbare technologie, zie
http://www.infoq.com/news/2009/02/ESBVendors
Ik ben heel benieuwd hoe vaak deze open source-ESB's al toegepast zijn in Nederland en hoe successvol die toepassingen zijn.
Heb je concrete informatie, laat het dan even weten door op deze bijdrage te reageren!
Binnen een groot infrastructuur project hebben we PKI gerealiseerd op basis van EJBCA, wat gebruik maakt van JBoss. We zijn begonnen met het onderzoeken van diverse commerciele producten, die we geen van alle goed werkend kregen aan de hand van onze functionele eisen. Bij toeval zijn we op EJBCA gestoten en dit bleek uitstekend te functioneren.
Leuke vraag! Ik heb precies over dit onderwerp een boek geschreven samen met collega Jos Dirksen getiteld “Open Source ESBs in action” van uitgever Manning. In dit boek laten we vanuit technisch oogpunt zien wat voor functionaliteit open source ESBs leveren, met Mule en Apache ServiceMix als belangrijkste voorbeelden.
Wat ik zie in Nederland is dat veel grote bedrijven al lange tijd beschikken over een EAI infrastructuur gebaseerd op proprietary technology. In de afgelopen paar jaar is een groot deel van deze bedrijven gestart met het inzetten van een ESB product in plaats van de oude EAI producten, met als doel meer ondersteuning voor open standaarden. Grote bedrijven kiezen dan veelal voor de ESB producten van de oude EAI leverancier of in ieder geval van de grote integratie leveranciers zoals IBM en Tibco. Je ziet daar dus weinig gebruik van open source ESBs.
Echter, bij projecten in de overheidssfeer zie ik wel een toename van het gebruik van open source ESBs, en dan vooral Mule. Vanuit mijn werkgever, Atos Origin, hebben we al een aantal projecten uitgevoerd waar we Mule inzetten als integratie platform.
Veelal worden er kanttekeningen geplaatst bij het gebruik van open source ESBs, vanwege het gebrek aan grafische ontwikkelomgevingen en het gebrek aan management en monitoring functionaliteit. Mijn ervaring is echter dat door de eenvoud van open source ESBs, een grafische ontwikkelomgeving geen versnelling gaat opleveren en dat management en monitoring functionaliteit sterk aan het verbeteren is. Daarnaast is de community van open source ESBs veel groter dan bij de closed source ESBs en kun je via forums en mailing lists direct vragen stellen aan de ontwikkelaars. Bij closed source ESBs moet je vaak direct terugvallen op dure consultants. Dure consultants kunnen open source ESB leveranciers nu trouwens ook vaak leveren :-).
Naar mijn mening moeten de volwassen open source ESBs (o.a. Mule, Apache ServiceMix, JBoss ESB, Apache Synapse) dan ook echt als serieus alternatief worden gezien van de IBM en Tibco (en andere) ESB producten.
Ik weet dat een aantal gemeenten Mule gebruiken. Ik hoor ook van mensen die zowel Mule als Closed Source oplossingen hebben gebruikt, dat Mule in veel gevallen beter voldoet dan de Closed Source alternatieven.
Heb trouwens ook het gevoel dat echte innovatie op dit moment uit de opensource hoek komt (nog steeds commercieel trouwens). Vooral Camel is goed bezig. Een aantal voorbeelden:
* http://tinyurl.com/camel-groovy-1
* http://tinyurl.com/camel-groovy-2
De opensource leverancier Wavemaker laat hier (http://dev.wavemaker.com/blog/2009/03/26/using-mulesource-with-wavemaker/) zien hoe je je met hun grafische IDE (Visual Ajax Studio) hoe je snel en eenvoudig webapplicaties kunt bouwen die gebruik maken van Mule.
Het bedrijf betreft een middlegrote zorgverzekeraar. Traditioneel zijn een Microsoft/Oracle omgeving met BizTalk als middleware. Meer dan 2.000.000 XML berichten per jaar.
De nieuwe ICT strategie is er op gericht om de afhankelijkheid van proprietary stack bouwers te verkleinen. Momenteel wordt gewerkt aan een PoC met Apache ServiceMix en Apache Camel. Tot zover zijn de resultaten veel belovend. De kosten erg laag. :-))
En een prima ondersteuning door vanuit de Apache community.