Personeel dat in de proeftijd wordt ontslagen, heeft in sommige gevallen recht op een vergoeding. Medewerkers menen dat zij bij ontslag in hun proeftijd geen rechten hebben. Dat is volgens juristen onjuist.
Medewerkers die in hun proeftijd worden ontslagen hebben soms recht op een vergoeding. Dat stelt jurist Shjaam Ganeshie van het online juristenkantoor Belontslaglijn.nl. Volgens hem laten werknemers zich afschrikken door de officiële formulering dat hun contract in de proeftijd zonder opgave van reden kan worden ontbonden. Werknemers hebben, als zij daar om vragen, altijd recht op een schriftelijke verklaring over de aanleiding voor hun ontslag, stelt Ganeshie.
Een ontslag in de proeftijd kan volgens jurist Ganeshie zelfs door de rechter worden vernietigd, wanneer de reden die de werkgever opgeeft voor het ontbinden van het contract strijdig is met het discriminatieverbod. Bijvoorbeeld een verwijzing naar de leeftijd van een werknemer (“je bent te oud”) zou voor de rechter aanleiding kunnen zijn het ontslag terug te draaien. Andere discriminatiegronden zijn bijvoorbeeld geloofsovertuiging of geslacht.
Volgens de jurist zal de rechter een ontslag in de proeftijd op grond van bedrijfseconomische redenen in de regel als rechtsgeldig beschouwen. De omstandigheden waaronder het ontslag plaatsvindt kan voor de rechter aanleiding zijn voor het toekennen van een vergoeding. Dit is het geval wanneer het ontslag in strijd is met de beginselen van goed werkgeverschap.
Niet gelukkig
Onlangs besloot ict-dienstverlener Logica het contract van een aantal medewerkers in hun proeftijd te ontbinden. De vakbonden zijn ontstemd over deze ontslagen, maar kunnen als bond weinig doen. “Als je als werknemer in je proeftijd ontslagen wordt heb je geen poot om op te staan. Wij zijn daar als FNV niet gelukkig mee, maar in het arbeidsrecht is het zo geregeld”, zegt vakbondsbestuurder Marcel Nuyten van FNV Bongenoten.
Goed werkgeverschap
In de wet is bepaald dat de werkgever en de werknemer verplicht zijn zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen. Een ruimere omschrijving is niet denkbaar. Goed werkgeverschap kan beschouwd worden als een norm waaraan arbeidsrechtelijke aspecten die niet wettelijk zijn geregeld, getoetst kunnen worden. Bijvoorbeeld wijzigen van de arbeidsvoorwaarden door de werkgever, indelen van salarisgroepen naar aanleiding van functiewaardering, aanbieden van passend arbeid aan een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer. (bron: Intermediair.nl)
Vind het ook wel een beetje apart, dat altijd Logica erbij wordt gehaald. En dit terwijl Logica tot nu toe de enige is die durft toe te geven dat er mensen in hun proeftijd ontslagen worden.
Alle grote ICT bedrijven doen hetzelfde, maar die blijven alles starrig ontkennen…
En straks is het tij gekeerd en moeten er weer ICT’ers bij. Lijkt me dat die wel 2x nadenken voor ze bij die tent gaan werken ..
Het is toch werkelijk te belachelijk voor woorden dat dit zomaar kan. Als je als bedrijf inderdaad niet kan, okee. Als de medewerker niet functioneert, okee. Maar niet als je iemand al onder je vleugels hebt genomen en met allerlei mooie beloftes binnen hebt gehaald. Dan ben je als werkgever ook een morele verplichting naar je werknemer aangegaan. Bedrijven die mensen aannemen en vervolgens op de laatste dag van de proeftijd ontslaan omdat het hun “even” niet uitkomt, verdienen mijns inziens geen personeel. Managers die dat besluiten zijn het licht in hun ogen nog niet waard.
Hetzelfde overkwam mij met Yacht. Ook wegens een “veranderende propositie” op de laatste dag van mijn proeftijd ontslagen. Daar heb je dan een vaste baan van 7 jaar voor opgegeven!
@Martin,
Als je zo met mensen omgaat komt het je duur te staan!
Bij Yacht gebeurde inderdaad hetzelfde , natuurlijk is het een kwalijke zaak dat bedrijven de situatie zo verkeerd hebben ingschat. Ik heb er ook begrip voor dat ze mensen aan het einde van de proftijd ontslaan want je kan ze natuurlijk ook niet 1 jaar op de bank laten zitten maar je kunt het wel op een redelijke afwikkelen als je de mensen een goede uitleg geeft , exuses maakt en 2 maand salarisen meegeeft dan is de situatie nog niet leuk maar dan heb je het wel redelijk netjes afgewikkeld. Het kost dan wel wat geld maar ik denk dat kosten om al de negatieve publiciteit en het gevoel bij het achtergebleven personeel weer om te buigen zijn volgens mij veel hoger
“Vind het ook wel een beetje apart, dat altijd Logica erbij wordt gehaald. En dit terwijl Logica tot nu toe de enige is die durft toe te geven dat er mensen in hun proeftijd ontslagen worden.
Alle grote ICT bedrijven doen hetzelfde, maar die blijven alles starrig ontkennen…”
Aardig dat jullie het voor Logica opnemen, maar durven doen ze helaas niet:
Het is nog altijd niet officieel INTERN gecommuniceerd dat er mensen zijn ontslagen in hunproefperiode, laat staan hoeveel dat er dan zijn.
Wij weten officieel net zoveel als de gemiddelde Computable lezer!
@Kees2
Inmiddels is intern wel gecommuniceerd dat personeel helaas in hun proeftijd moest vertrekken om zo de kosten te reduceren.
Logica is geen uitzondering ten opzichte van de andere detacheerders alleen heeft wel eerlijk toegegeven hard te moeten snijden om zo de crisis te overleven.
Wat kun je doen als je in je proeftijd wordt ontslagen omdat je werkgever geen projekt voor jou heeft gescoord, dus zonder dat je ook maar 1 uur hebt gewerkt?
In dat geval heb je misschien hier wat aan:
http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=AZ8036
“Daarbij geldt dat een ontslag tijdens proeftijd in strijd kan zijn met het beginsel van goed werkgeverschap. Het hof oordeelt dat, nu Inter Planet [geintimeerde] slechts ongeveer een uur tewerk heeft gesteld, terwijl dit werk (het installeren van een modem) naar [ge?ntimeerde] heeft gesteld en Inter Planet onvoldoende heeft weersproken niet het werk was waarvoor [geintimeerde] was aangenomen en Inter Planet voorts ten tijde van de opzegging geen steekhoudende argumenten voor opzegging van de arbeidsovereenkomst heeft gegeven, Inter Planet in strijd met goed werkgeverschap heeft gehandeld.”