Bi-leverancier Inforay levert bi-software aan GGZ Oost Brabant. Bij de zorginstelling worden personele-, financiële- en klantgegevens uit vijf bronsystemen gekoppeld voor het meten van de productiviteit van personeel.
De Leusdense bi-leverancier Inforay heeft de aanbesteding gewonnen van een bi-opdracht bij GGZ Oost Brabant. De bi-leverancier haalt informatie uit vijf bronsystemen voor productiviteitsmetingen van het personeel, legt relaties tussen gegevens en voorziet de bedrijfsleiding van stuurinformatie. Het gaat om gegevens uit zorginformatiesysteem X/Mcare, salarisadministratieprogramma Beaufort/Gemal, personeelssysteem Friendsys, roosterplanning Rostarflex en het pakket voor financiën, inkoop en logistiek AXI. De opdracht moet in het tweede kwartaal van 2009 zijn afgerond. De partijen willen niets kwijt over de waarde van het contract.
De gegevens over de productie per medewerker uit het zorgsysteem worden afgezet tegen de productieafspraken uit het personeelssysteem. Als eerste krijgt de raad van bestuur en het hoger management inzicht in die productiviteitsmeting. Daarna moeten 1400 van de 2500 medewerkers van de zorginstelling zoals teamleiders, behandelaars en medewerkers via het web toegang krijgen tot gedetailleerde overzichten van de prestaties. Medewerkers krijgen zo inzicht in de eigen prestaties waarover afspraken zijn gemaakt. Vervolgens kunnen ze op die gegevens beoordeeld worden.
Vijf dagen
Inforay heeft per bronsysteem ongeveer vijf dagen nodig om de gegevens uit de database te koppelen aan de bi-software. Het ict-personeel van de zorgverlener wordt opgeleid zodat het onafhankelijk van de leverancier de nieuwe software kan beheren en uitbreiden.
Is er niet iets nodig van sturen op aandacht voor patienten? Het sturen op communicatieve vaardigheden van personeel?
Persoonlijke betrokkenheid en integriteit, inlevingsvermogen en affiteit dat personeel ten toon spreid?
Alleen sturen op productiviteit lijkt mij een beetje een eenzijdige benadering. Zo’n BI systeem zou ik als manager in de zorg niet willen hebben.
Maar even afgezien van deze benadering voor het omgaan met personeel in de zorg viel mij iets heel anders op: de opdracht moet al in het tweede kwartaal 2009 gereed zijn.
Straf tempo als je 5 dagen nodig hebt om een bronsysteem te ontsluiten. Bovendien zitten de vakanties er aan te komen en het contract is nog maar net getekend. Krijgen we nog pasen, pinksteren, hemelvaart etc.
Moet je bedenken dat je de server configuratie moet bepalen, zaak bestellen, ontvangen, ophangen in de 19 inchracks, vervolgens besturingssystemen erop, alle rechten goed zetten. En dat voor de hele OTAP omgeving. Hierbij alle verbindingen realiseren, server accounts aanvragen etc.
Daarna de databases erop plaatsen, hele handel configureren en dan proberen te connecten met de bronsystemen. Oh ja, daarvoor moeten alle rechten nog geregeld worden.
Dan ook nog 5 bronsystemen koppelen in 25 dagen, of gaat dit parallel in 5 dagen? Brononderzoek lijkt mij wel nodig, je weet maar nooit hoe het met de kwaliteit van de data gesteld is. Of zijn er afspraken gemaakt over garbage in is garbage out?
En dan snel een datawarehouse neerzetten…. Oh ja, komt nog alle business analyses om de hoek, alle definities, het ontwerp van de benodigde datamarts, tussentabellen, loadscripts etc.
En uh… het regelen van alle benodigde FTP verbindingen.
Niet vergeten ook nog even het hele qualityframework inrichten voor de ETL’ing.
En dit allemaal zowel op een ontwikkel, test, acceptatie en productieserver of combinaties daarvan.
Ben benieuwd. 3 maanden zijn maar maximaal 60 werkdagen met al die vakanties. En dat is dan voor alle business analyse, brononderzoek, ontwikkeling, testen, acceptatie door de gebruikers en het in productie zetten van de hele handel.
Straf tempootje…. Ben benieuwd wie de projectmanager is die dit kan in 3 maanden. Heb heel wat gezien in mijn BI cariere… maar in 3 maanden een hele BIomgeving optuigen, geaccepteerd krijgen en alle gebruikers op tijd opleiden is wel een uitdaging.
Iedereen bij GGZ die de leiding heeft en in de IT werkt heeft al z’n afspraken afgezegd en doet alleen nog maar BI?
En als dit BI systeem bedoelt is voor het meten van de productiviteit van personeel waarom ga je dan het financiele systeem en salarisadministratie systeem ontsluiten? Om te kijken hoeveel financiele transacties en salaristransacties er hebben plaatsgevonden?
Zijn daar geen andere meetpunten te leggen?
Pieter Nierop
Business Intelligence Expert
http://www.biprof.nl
http://www.ecademy.com/user/pieternierop
Met je eens Pieter – dit artikel is ook voor mij een groot mysterie. Wat is er in hemelsnaam verkocht? En hoe hebben ze het voor elkaar gekregen dat de klant het geloofd. Sjappoo Inforay……..
Even serieus – ik wordt hier wel een beetje triest van.