Ict-managers moeten ontwikkelaars serieus nemen wanneer die klagen dat ze geen ondersteuning krijgen voor het voeren van de regie over een service-oriented architecture (soa). Die ontwikkelaars hebben namelijk gelijk. Dat zegt soa-expert Robert Schneider.
Organisaties die overstappen op een service-oriented architecture (soa) laten de governance vaak versloffen. Maar als ze dat niet doen, stuiten ze meestal op tegenstribbelende ontwikkelaars. En terecht. Dat schrijft Robert Schneider, soa-expert en consultant bij Canadese advies- en trainingsbedrijf Soa Systems in een artikel in Soa Magazine.
Volgens Schneider is het essentieel dat ict-managers de grieven van ontwikkelaars serieus nemen. Ze hebben namelijk gelijk: governance levert extra werkbelasting op en vormt een rem op de creativiteit. Als managers die waarheid niet bespreekbaar maken, riskeren ze dat ontwikkelaars hun regietaken simpelweg negeren. Met alle negatieve gevolgen vandien: een wildgroei aan services, trage systemen, dubbel werk, en het steeds ingewikkelder worden van die zelfde regie. Vervolgens sijpelt het probleem de hele organisatie door en onstaat algemeen gevoel dat dat soa-gedoe de moeite niet waard is.
Governance-software
Om deze keten van problemen in de kiem te smoren moeten ict-managers hun ontwikkelaars een solide basis bieden voor het bouwen van een governance-structuur. Dat kan door toe te geven dat governance tijd en geld kost, en door het ontwikkelteam training en ondersteuning te geven. Daarnaast moeten bedrijven investeren in governance-software. Wel zo handig volgens de soa-adviseur, want daarmee kun je de gevolgen van wijzigingen voorspellen, inconsistenties voorzien en hergebruik opmerken.
Service-oriented architecture
Een service-oriented architectuur (soa) is een methode om onderdelen van verouderde bedrijfssystemen flexibel beschikbaar te stellen voor interne en externe medewerkers via een netwerk of het internet. De ruggengraat van een soa bestaat uit een Enterprise Service Bus (ESB) die informatie doorsluist vanuit de onderliggende systemen. Die informatie komt beschikbaar in de vorm van services, die de bouwblokken vormen voor samengestelde applicaties.
Dit artikel is breder te trekken dan alleen SOA governance. Over het algemeen is te stellen dat “extra” (administratie)taken die ontwikkelaars krijgen naast de standaard werkzaamheden als belastend en vervelend worden gezien.
Een gestroomlijnd proces, een goed verhaal en ondersteunende tooling lost inderdaad voor een groot deel de problemen die hierdoor kunnen ontstaan op.
SOA is zeker geen hype. Het is ideaal om data beschikbaar te stellen. Als je als architect / developer sowieso al je data via SOA beschikbaar stelt, is dat een mooie basis voor de toekomst.
SOA is zeker geen hype. Het wordt even gehyped.