Het ministerie van Binnenlandse Zaken verdubbelt het beschikbare budget voor het project voor de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Er is nu 61,5 miljoen euro voor het project beschikbaar. Het budget van het project, dat in juli werd stopgezet, was 34,5 miljoen euro.
De afronding van het programma tot de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) gaat het Rijk twee keer zoveel kosten als eerder werd begroot. Eerder was er een budget van 34,5 miljoen euro beschikbaar voor het project. Dat is nu vergroot naar 61,5 miljoen euro.
Staatssecretaris Ank Bijleveld zette het project vorig jaar juli stop. Van de 34,5 miljoen euro was nog 6,2 miljoen euro beschikbaar. Dat was niet genoeg om het project af te ronden. Het Rijk onderzocht voor 3,6 miljoen euro hoe het project verder aangepakt moet worden. Uiteindelijk kwamen het ministerie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) overeen dat het Rijk nog 29,6 miljoen euro moet uitgeven om het project af te ronden. Daarnaast is er nog 13,2 miljoen beschikbaar voor onvoorziene kosten.
Geen budgetoverschrijding
Een woordvoerder van het ministerie vindt het geen budgetoverschrijding. "De staatssecretaris heeft het project in juli stilgezet zodat het budget niet overschreden zou worden. Het project is geherdefinieerd en er is een nieuw budget voor beschikbaar. Het eerste financiële plan dat er lag bleek niet toereikend te zijn."
Het geld gaat vooral naar de ontwikkeling van een centrale database waarin mutaties van gemeenten worden verwerkt, het zogenaamde GBA-V Full Service. Daarnaast wordt er geld gestoken in het ontwerp van de kern van een nieuwe burgerzakensysteem.
Ook de gemeenten moeten betalen voor het project. Zij dragen in totaal 24,5 miljoen euro bij.
Ook uit de vorige berichten blijkt dat de inwoners van Nederland gewoon ondanks de crisis voor het lapje worden gehouden. Wegwezen.
“De staatssecretaris heeft het project in juli stilgezet zodat het budget niet overschreden zou worden. Het project is geherdefinieerd en er is een nieuw budget voor beschikbaar. Het eerste financiele plan dat er lag bleek niet toereikend te zijn.”
Deze uitleg zou een prijs moeten winnen voor de beste “understatement” van het jaar!
Blijkbaar worden de burgers van Nederland verondersteld DOM te zijn…
Is er voor die opgemaakte 26 miljoen al iets opgeleverd dat ergens bij gemeenten de productiviteit verhoogt? Als voor 26 miljoen nog geen productiviteitsverhoging is gerealiseerd, waarom geven we ze dan nog meer?
Ik las het artikel zojuist in de Computable en heb nadien zeker vijftien minuten verdwaasd voor me uit zitten kijken. Nog een keer. “De staatssecretaris heeft het project in juli stilgezet zodat het budget niet overschreden zou worden. Het project is geherdefinieerd en er is een nieuw budget voor beschikbaar. Het eerste financiele plan dat er lag bleek niet toereikend te zijn.”
Wacht even: je graait gewoon een pot met geld leeg, vervolgens ga je klagen dat de pot leeg is en dan zorgt een gulle volksvertegenwoordiger er voor dat de pot weer tot de rand gevuld wordt? Ja hoor, dat kan in Nederland en geen haan die er naar kraait.
Twan, de burgers van Nederland worden helemaal niet verondersteld dom te zijn, ze ZIJN het!
Zolang we hier onze schouders over ophalen, hebben we geen enkel recht tot klagen over de gevolgen van de kredietcrisis.