Het aantal faillissementen in de ict-sector groeit, maar blijft vooralsnog binnen de perken. Er gingen vooral kleine bedrijven bankroet. Curatoren verwachten de grote klap voor de zomer.
In de eerste twee maanden van 2009 is een handvol ict-bedrijven omgevallen. Wat opvalt is dat het vooral kleine ondernemingen betrof die zich richtten op het midden- en kleinbedrijf en voornamelijk buiten de Randstad actief waren. Wytech ICT Services, bijvoorbeeld, kwam uit Eindhoven, Itexion uit Enschede en Groningen, de Digitale Buurman/DB Automatisering uit Lochem en Bullet Systems/Skiltronics uit Leeuwarden.
De curatoren die de huidige faillissementen afwikkelen, zeggen nog nauwelijks andere zaken uit de ict-sector in hun portefeuille te hebben. De meesten reageren zoals curator Frederikus Kolkman van Kolkman Advocaten: "Ik verwacht de hausse vlak voor de zomervakantie, maar dan breed op alle fronten, inclusief de ict-branche. Nu teren nog veel bedrijven op hun reserves."
Spagaat
Opvallend is het bankroet van Finnion uit Den Bosch, een leverancier van software voor de financiële wereld. De meeste failliete bedrijven komen juist uit de hardwarehoek of leunen op detachering. Bullet Systems bijvoorbeeld uit Leeuwarden, handelend onder de naam Skiltronics, werd bij teruglopende orders geconfronteerd met een bank die geen extra krediet meer wilde verstrekken en hardwaredistributeurs die alleen nog apparatuur wilde leveren op basis van voorfinanciering. Voor kleine bedrijven is het lastig om uit zo’n spagaat te komen.
Een andere treffend voorbeeld is het ten onder gaan van detacheerder GCJ IT Services uit Bodegraven. Dat vierde in 2008 nog zijn tienjarig bestaan, maar zag de ANWB als belangrijkste opdrachtgever afhaken. "In een aantal maanden tijd kreeg GCJ steeds meer bankzitters en kwam het in liquiditeitsproblemen", vertelt curator Amos Kroll van Wille Donker Advocaten. Volgens Kroll is het bankroet van detacheerder GCJ eerder typerend voor de uitzendbranche dan voor de ict-sector. "Bij uitzendbureaus vallen momenteel de grote klappen, net zoals in de bouw, transport en automotobielbranche. Op de ict-markt is er wel nog vraag, wordt mij verteld."
Geregistreerde faillissementen jan-feb 2009:
Itexion
Melrow Technology
Cenio Computers
Compufix Computers
Digitale Buurman/DB Automatisering
GCJ IT Services/Sanguis Groep
Wytech ICT Services
Empecom
Support Plus
Netcom/Data Teleprojects
Datacenter Zuid/Factory 2.0
Inspire IT
Telecompleet
Smartfix
Sperry Holding
Bullet Systems/Skilltronics
Boedelverkoop
Binnen de ict-sector is er nog wel geld voorhanden voor het overnemen van boedels uit faillissementen, bleek de afgelopen weken. Curatoren van partijen als Netcom (door Ilionx en een Xerox-partner), Datacenter Zuid (door Enne Solutions), Melrow Technology (door Linvision) en Itexion (door TSI Solutions) vonden nog geïnteresseerde opkopers. Smartfix, de digitale wegenwacht uit Den Bosch, onderzoekt de mogelijkheden van een doorstart. Een bijzonder faillissement is dat van Sperry Holding, een onderdeel van het in SAP-business processen gespecialiseerde Sperry uit Oss. Hieraan ligt een conflict tussen ex-partners en het bedrijf ten grondslag. De directie heeft inmiddels protest aangetekend tegen het uitgesproken faillissement.
Ik weet niet waar Computable haar informatie vandaan heeft, maar dat er een conflict met de ex-partners ten grondslag zou liggen aan het faillissement van Sperry Holding is maar gedeeltelijk waar.
In juni 2008 hebben (bijna alle) partners, met instemming van het management hun contract beeindigd. Reden hiervoor was het door het management van Sperry gevolgde wanbeleid gedurende 2007 en 2008. Als gevolg van dit wanbeleid waren de financiele problemen niet meer te overzien en was het voortbestaan van de onderneming in gevaar gekomen. Partners werden op dat moment overigens al maanden niet meer betaald. Een interne commissie had eerder dat jaar bovendien al vastgesteld dat er “vreemde zaken” hadden plaatsgevonden, mede als gevolg waarvan de wankele financiele positie was ontstaan.
Na het vertrek van de partners heeft de directie alles in het werk gesteld om de fakturen van de vertrokken partners onbetaald te laten. Daarbij werd geen middel geschuwd. Uiteindelijk zagen de ex-partners geen andere uitweg dan om het faillissement van de onderneming aan te vragen. In Nederland is er namelijk geen andere weg om uiteindelijk je geld te krijgen helaas. Daarbij dient overigens vermeld, dat de ex-partners tot het laatst toe hebben gewacht. Dit om het bij Sperry nog in dienst zijnde personeel niet of danwel zo weinig mogelijk te schaden.
Het management (de heer D. Schouw) huilt inmiddels krokodillentranen. Feit is echter, dat hij aan zeker 9 mensen bij elkaar nog ongeveer 0,5 miljoen moet betalen.
Ook de belastingdienst schijnt overigens nog een flink appeltje te moeten schillen met Sperry.