Ict'ers krijgen gemiddeld een pensioenbijdrage van hun werkgever van 249 euro per maand. Toch weet meer dan de helft van hen niet precies wat er met dat geld gebeurt.
Hoewel 89 procent van de ict'ers een pensioenregeling heeft via zijn werkgever, weet ruim 54 procent van deze werknemers niet wat voor een soort pensioenregeling dit is. Uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van consultancybureau de Breed & Partners blijkt dat de meest ict'ers niet weten waar de werkgeverspensioenbijdrage van gemiddeld 249 euro per maand aan wordt besteed.
Van de 4345 ict'ers met een pensioenregeling die via zijn werkgever loopt, weet achttien procent dat het een midelloonregeling betreft en negen procent dat het een beschikbare premieregeling is. Meer dan de helft (54 procent) weet niet wat voor een soort pensioenregeling hij heeft.
Looncomponent
"Niemand kiest voor een werkgever op basis van de goede pensioenregeling die ze aanbieden", zegt Judith Herrewijn, consultant bij de Breed & Partners. "Toch vormt de pensioenregeling een belangrijke looncomponent. Zeker als de baas 249 euro per maand bijdraagt. Dat is gewoon geld."
Dat de pensioenvoorziening meestal toch niet zwaar meeweegt in de beslissing voor een baan, komt volgens Herrewijn mede doordat een pensioen niet direct tastbaar is. "Een pensioen bouw je op voor de toekomst, daar heb je nu niets aan. Als je als secundaire arbeidsvoorwaarde een onkostenvergoeding of leaseauto aangeboden krijgt, merk je dat direct."
In het feit dat pensioenen vaak ingewikkeld in elkaar zitten en pensioenfondsen een andere terminologie hanteren, ziet Herrewijn een tweede verklaring dat de pensioenregeling een ondergeschoven kindje is.
quote:
Dat de pensioenvoorziening meestal toch niet zwaar meeweegt in de beslissing voor een baan, komt volgens Herrewijn mede doordat een pensioen niet direct tastbaar is. “Een pensioen bouw je op voor de toekomst, daar heb je nu niets aan. Als je als secundaire arbeidsvoorwaarde een onkostenvergoeding of leaseauto aangeboden krijgt, merk je dat direct.”
In het feit dat pensioenen vaak ingewikkeld in elkaar zitten en pensioenfondsen een andere terminologie hanteren, ziet Herrewijn een tweede verklaring dat de pensioenregeling een ondergeschoven kindje is.
Unquote
Het is de wettelijke plicht van een werkgever om een eventuele werknemer te informeren over de pensioenregeling. Begrippen als pensioengrondslag, franchise en UPO moeten worden toegelicht zodra er van een arbeidsverhouding sprake is.
Het is de wettelijke plicht van de verzekeraar om jaarlijks de UPO op te sturen/verstrekken aan de werknemer zodat hij/zij kan zien wat er aan kosten etc. in rekening is gebracht en wat de waarde op dat moment is.
Kortom het is flauw te stellen dat e.e.a niet meeweegt in beslissingname van een baan, het komt namelijk pas ter sprake zodra er al een ondertekend document is. Hierin verzaakt de toekomstige WERKGEVER zijn informatieplicht. Je kunt niet van iedereen verwachten dat men weet wat voorgaande allemaal inhoud. Voorgaande geld overigens niet alleen voor de ICT maar voor iedereen in loondienst.
Het feit dat er gesproken wordt van een werkgeverspensioenbijdrage van gemiddeld EUR 249 en dat dit verderop in het artikel wordt gesimplificeerd in “Zeker als de baas 249 euro bijdraagt”, geeft aan dat ook de schrijver van het artikel geen weet heeft waar hij/zij over schrijft. Nergens blijkt of dit een bedrag per jaar of per maand is, waar de hoogte van afhankelijk is enz. Een dergelijk artikel is alleen interessant voor Consultancy bureaus zoals Breed & Partners omdat die er mogelijk een adviesopdracht aan over kunnen houden. Ook voor hen is het zaak het artikel zo vaag mogelijk te houden, want het zou toch vervelend zijn als het artikel gratis nuttige tips oplevert voor de lezers van dit artikel waarmee ze kunnen beoordelen of hun pensioen goed geregeld is of niet.
Ik noem daarom maar een paar simpele regeltjes geschreven door een relatieve leek op pensioengebied:
Een goed pensioen op dit moment is een Middelloonregeling met een opbouw van 2,25% per jaar, opbouw van Nabestaandenpensioen, verzekerd van arbeidsongeschiktheidspensioen, een lage franchise (ongeveer 12 a 13.000) en een goed indexatiebeleid.
Een Beschikbaarpremie pensioen kan goed zijn als er ook maximaal gestort wordt (conform tabellen van de Nederlandse Bank). Het geld in de BP regeling is direct afhankelijk van ontwikkelingen op de beurzen en in die zin veel onzekerder (en op dit moment beroerd) dan een Midelloonregeling. Op dit moment (met sterk dalende aandelen) is het prettig als er een garantie geldt dat het bedrag niet lager kan worden dan de inleg. Op lange termijn zijn dit soort garanties echter vaak alleen maar duur. Het moet immers verzekerd worden en dus betaald door de deelnemer en zal dus afgaan van het rendement van de op te bouwen pot.
Een mix van Middelloon en Beschikbaar premie (hybride regeling)kan onder bovengenoemde voorwaarden trouwens ook prima zijn. Zelf vind ik het mooi als een bedrijf bij een jaarinkomen tussen de 40.000 en 50.000 zorgt voor een relatief veilige middelloonregeling en dat over het meerinkomen met meer risico in een BP regeling pensioen wordt opgebouwd.
Eindloonregelingen zijn mooi voor medewerkers die tot aan hun pensioen carriere maken. Deze komen echter niet veel meer voor en zeker niet als je nieuw in dienst komt.
Voor een goed pensioen moet jaarlijks zeker zo’n 20% van het pensioengevend inkomen gestort worden in de pensioenkas. De in het artikel genoemde werkgeversbijdrage is prima (gesteld dat het een maandbedrag is) als de medewerker ook nog eens hetzelfde bijdraagt aan pensioenpremie en zijn jaarinkomen zo’n 30.000 bedraagt. Voor iemand die 50K verdient en zelf maar 5% pensioenpemie hoeft te betalen is een werkgeversbijdrage van EUR 259 per maand vrijwel zeker een garantie voor een slecht pensioen, zeker als het niet bij een pensioenfonds maar bij een verzekeraar is ondergebracht.