De aankomst van Arnold Schwarzenegger in Hannover leek wel een kruising tussen een staatsbezoek en een filmster event.
Na zijn aankomst op maandagochtend, checkte Arnold Schwarzenegger in zijn hotel in, waar ondertussen meerdere honderden Terminator-fans trouw de wacht hielden, maar hem amper te zien kregen. Die eer was weggelegd voor de burgemeester van Hannover, voor bondskanselier Angela Merkel en Bitkom-voorzitter August-Wilhem Scheer.
De algemene teneur van hun toespraken bij de opening van CeBIT 2009 was dat klagen niet helpt en er niet bij de pakken mag worden neergezeten. "Verliezers klagen, terwijl winnaars de uitdagingen aanpakken en wat ondernemen tegen de crisis," aldus Schwarzenegger. Hij dankte tevens CeBIT dat California als eerste staat het voorrecht had een gastland van CeBIT te zijn, wat normalerwijze enkel is weggelegd voor landen.
Hij omschreef zijn Californische staat als ‘high tech’ hoofdstad van de wereld, evenals de hoofdstad van biotechnologie. In zijn navolging zijn 67 bedrijven meegekomen, die op hun stands diensten en producten aanbieden op CeBIT. Schwarzenegger hoopt daarbij duidelijk op goede zaken, met onder meer een verwijzing naar de 13 miljard dollar aan contracten die vorig jaar op CeBIT werden afgesloten.
Allicht een ‘welcome boost’ voor een staat die op zichzelf wel de achtste grootste economie ter wereld is, maar vandaag amper in staat is zijn overheidsdiensten te betalen en zwaar kreunt onder de crisis. Schwarzenegger scoort dan ook een populariteitsquote die lager is dan die van president Bush, maar kan na zijn tweede ambtstermijn toch niet meer worden verkozen. Allicht ook de reden waarom hij ondertussen al weer een rolletje in een film heeft aanvaard.
Maar eerlijk is eerlijk. Iedereen, inclusief de Nederlandse journalisten, wilde een glimp van de ‘Governator’ zien.