Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) was een actueel thema, totdat de economische crisis alle aandacht ging opeisen. Sluiten een crisis en MVO elkaar uit of kunnen we maar aandacht voor één thema tegelijk hebben? Kunnen we het beste uit MVO en het minst slechte van de crisis wellicht combineren? En op welke manier kan ict daarbij helpen?
Wat is eigenlijk MVO? Om die vraag te beantwoorden ben ik op zoek gegaan naar een pakkende definitie. Zo kwam ik op www.mvonederland.nl, waar ik de volgende definitie trof: "Maatschappelijk verantwoord ondernemen, kortweg MVO, betekent dat je als ondernemer streeft naar zowel winst als naar positieve effecten voor het milieu en de mensen binnen en buiten de onderneming." Elders op dezelfde site trof ik een mooi overzicht van waar het dan concreet om draait: arbeidsparticipatie, armoedebestrijding, biodiversiteit, gezondheid, klimaatverandering, energie en milieu, ketenverantwoordelijkheid en duurzaam inkopen. Zelf wil ik daar graag nog toekomst, veiligheid, privacy en ruimte aan toevoegen.
Wat de economische crisis betekent, daar heeft iedereen inmiddels een beeld bij. De vergelijkingen met de beginjaren van deze eeuw, de jaren tachtig en de jaren dertig van de vorige eeuw zijn volop in de media te volgen. Dat geldt ook voor talloze experts en commentatoren. De een praat ons nog sneller de depressie in dan de ander.
Hoe kun je met informatietechnologie nu tegelijkertijd de economische crisis verzachten en maatschappelijk verantwoord bezig zijn? Vooral door kritisch te zijn in keuzes. Mogelijkheden zijn er zeker, veelal bij specialistische kleinere aanbieders of door samenwerkingsverbanden. Een mooi voorbeeld hiervan is Virtual Storm (www.virtualstorm.org). Met de medewerking en bewezen producten van grote aanbieders en de specifieke expertise van kleinere partijen.
Hoe raken de economische crisis, MVO en Virtual Storm elkaar dan? Laat ik in willekeurige volgorde een aantal raakvlakken beschrijven.
Als het gaat om gezondheid en ruimte biedt Virtual Storm het stilste werkplekconcept dat verkrijgbaar is. Dit is tevens het concept met minimale wachttijden voor gebruikers. Opstarten in seconden, herstel in seconden als onverhoopt een applicatie uitvalt. Geluid maakt het niet, warmte op de werkplek wordt niet ontwikkeld, geen uitgebreide apparatuur die eigenlijk in de weg staat op een bureau. Maximale stabiliteit met minimale inspanning. Geen stress, geen herrie, geen hitte, maar rust en ruimte.
Voor wat betreft klimaatverandering, duurzaam inkopen, energie en milieu is Virtual Storm een doorbraak. Met ongeveer 70 procent energiebesparing op werkplekken spaar je milieu en kassa. En warmte die niet wordt opgewekt hoef je ook niet met dure luchtverversingstechnieken af te voeren. Daarbij komt dat in de toegepaste hardware minder materiaal is verwerkt en de levensduur van toegepaste hardware veel langer is dan bij veel alternatieve oplossingen. Het duurt daarmee ook langer voor je jouw werkplekapparatuur als afval weg doet en het is nog minder afval ook. Goed voor jou, voor het klimaat, goed voor volgende generaties.
Geld besparen? Virtual Storm helpt je op het gebied van investeringen, TCO en afschrijvingen. Indien je kiest voor een nieuw werkplekconcept en daarvoor een vergelijking maakt van initiële investeringen bij de diverse concepten, zul je zien dat de initiële kosten voor Virtual Storm niet of nauwelijks hoger liggen dan voor alternatieve architecturen. Op het gebied van afschrijving en TCO is Virtual Storm bijna zeker bij voorbaat al de winnaar. Als we dan ook nog durven kijken naar ROI in de vorm van besparingen en exploitatiekosten, dan blijft er een hele simpele keuze over. In veel situaties ga je vanaf het eerste moment dat Virtual Storm in gebruik wordt genomen al winst nemen. Je hebt de eventueel beperkte extra investering ten opzichte van alternatieven bij voorbaat terugverdiend of binnen dezelfde budgetperiode. Investeren in Virtual Storm is daarmee een bezuinigingsmaatregel. Je bespaart, krijgt het nieuwste van het nieuwste en het staat ook nog goed op je beoordeling aan het eind van dit crisisjaar.
Ook voor veiligheid en privacy heeft Virtual Storm zijn meerwaarde. Het maakt niet uit waar vandaan je werkt, je hoeft je data niet mee te nemen. Je kunt jouw data dus ook niet per ongeluk vergeten, verliezen of bij het vuilnis zetten. Je data staat altijd op een centrale, veilige locatie. Je maakt verbinding met je data op basis van een pasje en een wachtwoord. De meest veilige vorm van autorisatie en authenticatie gaat immers op basis van iets wat je hebt in combinatie met iets wat je weet. De communicatie tussen je werkplek en de centrale systemen is maximaal beveiligd en de apparatuur waar je mee werkt is in het geheel niet interessant voor het dievengilde. Als het dan toch niet uitmaakt waarvandaan je werkt, dan kun je ook prima thuiswerken. Bestrijding van files en brandstofbesparing hebben elk ook weer hun versterkend effect op MVO en hun verzachtende effect op de economische crisis.
Bovenstaande gaat vooral over de directe omgeving, voorzieningen en gevolgen voor gebruikers. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Wat gebeurt er op de achtergrond? Virtual Storm vereist inderdaad een centrale omgeving op de achtergrond om werkplekfunctionaliteit bij de gebruiker te krijgen. Ook die centrale omgeving is kleiner en duurzamer dan bij alternatieve concepten. Daar waar in andere concepten bijvoorbeeld een server vereist is per veertig gebruikers, bedient Virtual Storm 120 tot 192 gebruikers met een enkele server. Minder servers dus, maar ook minder energieverbruik, vierkante meters, koeling, netwerkapparatuur, bekabeling en noem maar op. De financiële en milieubelastende effecten van de centrale voorzieningen zijn meegewogen in de effecten van de werkplekken. Dat doet niets af aan MVO of financiële effecten zoals die hiervoor zijn beschreven.
Tot slot wil ik nog even terugkomen op het aspect toekomst. Voor 2009 en 2010 wordt veel verwacht van cloud computing als technologie. Virtual Storm is hiervan de overtreffende trap, een architectuur die pas in 2012 tot 2014 werd verwacht. Die toekomst begint al vandaag. Virtual Storm is opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologie en is anno 2009 uniek in zijn soort. Ook op andere deelgebieden van ict zijn er initiatieven die je zowel bij MVO als de crisis van dienst kunnen zijn. Alles bij elkaar ligt er een gouden ei op je te wachten.
Mocht je meer willen lezen over maatschappelijk verantwoord ondernemen of Virtual Storm, kijk dan gerust op twee bronnen voor dit artikel: www.mvonederland.nl en www.virtualstorm.org.