Microsofts rechtszaak tegen TomTom is niet gericht op Linux. Dat zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. Het Linux-besturingssysteem vormt de kern van de navigatieoplossingen van TomTom. Microsoft betwist het gebruik van het VFAT-bestandssysteem in Linux.
Ook al noemt Microsoft in de aanklacht tegen TomTom drie patentschendingen die te maken hebben met TomToms gebruik van de Linuxkern, toch betekent dat niet dat Micosoft op deze manier uit is op genoegdoening van alle bedrijven die gebruik maken van de Linuxkern. Dat zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet.
"Er zijn allerlei speculaties op het internet dat Microsofts rechtszaak op Linux gericht is. Maar in dat geval heeft Microsoft wel een heel onwaarschijnlijk slachtoffer uitgekozen, want TomToms gebruik van Linux in zijn navigatiesystemen is heel low profile. Dat zie je ook terug in de aanklacht: die is niet specifiek gericht op Linux. Ik heb dus sterk de indruk dat er andere belangen ten grondslag liggen aan deze rechtszaak."
Rechtszaak Microsoft – TomTom
Microsoft spant een rechtszaak aan tegen TomTom omdat de Nederlandse leverancier van navigatieoplossingen inbreuk zou hebben gemaakt op acht patenten van Microsoft. Vijf van de patenten handelen over navigatiefunctionaliteiten. Drie andere hebben te maken met TomToms gebruik van de Linuxkern. Daarbij gaat het onder andere om het Linux VFAT bestandssysteem, dat inbreuk zou maken op Microsofts FAT-licentie. FAT staat voor File Allocation Table, een tabel om bestandsnamen op te slaan.
Microsoft heeft al eerder beweerd dat in de Linuxkern Microsoft-technologie terug te vinden is, maar dit is voor het eerst dat het bedrijf hierover rechtstreeks in de aanval gaat. Het bedrijf ontkent echter dat het via deze rechtszaak uit is op genoegdoening van alle bedrijven die gebruik maken van de Linuxkern. Het zou enkel gaan om de schendingen van het Nederlandse bedrijf TomTom. Microsoft zegt dat het TomTom al in juni 2008 heeft gewezen op de acht patentschendingen. TomTom verwerpt alle aantijgingen van Microsoft.
Arnoud Engelfriet
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht, waar hij zich specialiseert in opensourcesoftwarelicenties. Daarvoor werkte hij negen jaar bij Philips, waar hij het opensourcebeleid ontwikkelde en implementeerde. Hij was van 2002-2009 secretaris van de Open Source Advisory Board binnen dit bedrijf. Arnoud heeft tientallen artikelen en presentaties over open source beleid en juridische aspecten verzorgd, waaronder de eerste juridische analyse over GPLv3 naar Nederlands recht. Zijn website Iusmentis.com bevat 350 artikelen over internetrecht. Eind 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".