Ict-dienstverlener Logica zet alle personeelsleden die nog in hun proeftijd zitten, op straat. Dat melden verschillende medewerkers van het bedrijf. De onderneming heeft nog niet op de berichten gereageerd.
Logica ontslaat al zijn medewerkers die nog in hun proeftijd zitten. Dat zou de ict-dienstverlener vrijdag 27 februari 2009 aan het personeel hebben gemeld. Het zou gaan om personeel dat met een opleiding bezig is of geen externe opdrachten uitvoert. Het is niet bekend om hoeveel personen het gaat. Ook zou het per direct verboden zijn om nieuwe leasauto's te bestellen. Dat melden medewerkers aan de redactie van Computable.
Logica schrapte in 2008 wereldwijd 1300 banen, de meeste in Groot-Brittannië. In Nederland werden ongeveer toen al honderd banen geschrapt, voornamelijk ondersteunende functies en geen consultants. De dienstverlener gaf eerder aan kritisch te kijken naar de invulling van een functie als een werknemer vertrekt. Voorheen wierf het bedrijf naast medior en senior consultants ook junior-adviseurs. Maar de nadruk zou steeds meer op mensen met ervaring (medior- en senior consultans) komen te liggen. Het bedrijf is op zoek naar specialisten. Er zouden nog ruim honderd vacatures openstaan.
De Computable-redactie kreeg van een aantal Logica-medewerkers een e-mail over de ontslagronde en sprak met personeel dat vrijdag 27 februari 2009, de laatste dag van de proeftijd, zonder opgaaf van redenen de laan is uitgestuurd.
Geen reactie Logica
Logica heeft ondanks nadrukkelijk verzoek van Computable nog niet op de berichten gereageerd. Het bedrijf zei maandag 2 maart 2009 zo snel mogelijk een reactie te komen. Een woodvoerder deed dat een dag later.
@Jeroen,
“‘uitzendbureau’, ook de vaste krachten kunnen eruit!” Wie herinnert zich dat nog?
Ik herinner mij dat wel; daarom heb ik als ervaren professional nooit bij CMG gesolliciteerd en zal ik nooit bij Logica solliciteren. Was het maar zo dat veel mensen dat herinneren, dan zouden mensen nooit in dienst zijn getreden bij zo’n cowboy club. ICT is niets anders dan andere takken van sport; een vast contract bij een beursgenoteerde ‘onderneming’ is niets waard, maar mensen blijven erin trappen. Je kunt beter bij een kleine, specialistische club zitten, freelancer worden of bij de overheid gaan werken.
Ronald Vermeij – jij hebt het grotendeels begrepen. Een volslagen corrupt/ waanzinnig optimistisch hoger management, realiseert ten koste van alles en ten koste van de werknemer groei, groei, groei. De aard van de werkzaamheden, de inhoud van het werk doen er voor hen niet toe, gedreven als ze zijn door de logica van het kankergezwel: groei ten koste van alles, ja ten koste van het bedrijf zelf. Ze worden geleid door een model dat in de natuur niet wordt aangetroffen en dat ook niet gebaseerd kan worden op Darwin. Op basis van dit model heeft men de afgelopen jaren bestuurd. Voor Logica is de situatie extra penibel vanwegen de omvangrijke schulden ten gevolgen van vele ondoordachte, ideologisch gemotiveerde overnames (vergelijkbaar met AKZO, Heineken, TOMTOM). Want wat vaak wordt vergeten: de depolitisering en liberalisering binnen de politiek kent als pendant de globaliserings ideologie van het bedrijfsleven.
Wat moet je in deze tijd? Als ik een klein bedrijf zou hebben en niet voldoende werk dan moet je wel ’s van iemand afscheid nemen. Anders dreig je failliet te gaan.
Bij een groot bedrijf is dit niet anders, maar dan komt het breed uitgemeten in het nieuws.
Nu we dan in een fase van deglobalisering, ontideologisering van het bedrijfsleven en politisering van de politiek zijn beland is de keuze voor een type bedrijf makkelijk gemaakt: Het MKB is beter bestand tegen deze crisis dan de grootbedrijven: vanwege de lokale verworteling, de eenheid van management en het werk en de veel lagere kosten.
@bm, er zijn wel andere keuzes mogelijk.
Als freelancer of als manager van een kleine onderneming kun je kiezen om reserves op te slaan voor een moeilijke periode. Goed geleide MKB bedrijven doen dit om te zorgen dat zij geen kapitaalvernietiging moeten doen wanneer het een tijdje minder gaat, en zzp’ers doen dit om te kunnen leven en opleidingen te volgen in periodes van leegloop. Beursgenoteerde bedrijven doen dit niet; de aandeelhouders schreeuwen om meer en meer korte termijn rendement en een hogere aandeelprijs, vaak ten koste van de lange termijn. Helaas zijn de bestuurders, die zichzelf de titel van ‘directeur’ toe-eigenen zonder de plichten en risico’s van een echte directeur, vaak niet capabel om aan aandeelhouders uit te leggen waarom je de lange termijn belangen van het bedrijf voorop moet stellen, in goede tijden EN in slechte tijden.
Ik hoop, misschien tegen beter weten in, dat de tijd nu aanbreekt voor andere vormen van ondernemen; de co?peratieve onderneming, de (bewust) kleine specialist en de maatschappelijke verantwoorde ondernemers. Ondernemerstalent hoeven wij niet te verwachten uit de hoek van de huidige bestuurderskliek; zij bezuinigen omdat zij niets anders kunnen. Zij hebben onvoldoende kennis van ICT of ondernemingsgeest om hun bedrijven door zware tijden heen te loodsen of te investeren in de toekomst. De korte termijn beleid van banken heeft ons probleem veroorzaakt, en korte termijn denken van andere bedrijven zal ons niet vooruit helpen.
Een goede vriend van me werkt in een hotel. Eigendom van een jong echtpaar met goede bedoelingen voor zowel korte als lange termijn. Maar ook daar worden tijdelijke contracten niet verlengd en ook zelfs in proefperiode besloten om niet met mensen verder te gaan, vanwege de economische situatie.
En ik denk dat dit voor algemeen voor MKB geldt.
Wordt niet in het nieuws breed uitgemeten, terwijl situatie toch vergelijkbaar is.
Kijk eens in het onslagrecht (google), zelfs bij ontslag in de proeftijd zijn er rechten en plichten.
Mensen “ontslaan” op de laatse dag van hun proeftijd valt onder de categorie hufterig bestuur.
Ik denk dan ook dat Logica in de toekomst wel eens problemen kan krijgen, niet alleen bij de mensen die een baan zoeken, want je kan der zomaar zonder opgaaf van reden uitliggen, danwel bij bedrijven die zich op een redelijk sociaal vlak begeven.
De overheid staat niet echt bekend als een asociale partner, dus ik denk dat ook opdrachtgevers de voorkeur naar andere (mantel)partners zullen uitspreken.
Zes jaar geleden maakten een aantal ICT-werkgevers doelbewust misbruik van het proeftijdbeginsel om werknemers te dumpen. Zij gebruikten hiervoor het malafide outplacementbureau Cygnus BV. De boeven daarachter zijn inmiddels tot gevangenisstraf veroordeeld en enkele werkgevers, waaronder Havey Nash en Provide hebben hun werknemers achteraf een vergoeding moeten betalen.
Zie: http://www.freewebs.com/belverbs
De constructie die Logica toepast lijkt dan wel niet crimineel, maar is op zijn minst even onethisch. Het geeft in elk geval aan dat de ICT-branch nog vergeven is van de bedrijven die niet weten wat “goed werkgeverschap” inhoudt. Een proeftijd is namelijk bedoeld om iemands functioneren te beoordelen. Een werkgever die dat niet doet kan schadeplichtig zijn t.a.v. de werknemer.
Zie bijv: http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=AZ8036
Het is namelijk nogal wat om mensen perspectief te bieden door ze een vast contract te geven en ze minder dan 2 maanden later te vertellen dat dit ontbonden wordt omdat de economische omstandigheden zijn veranderd. De financi�le crisis is toch echt al wat langer bekend.
Ik zou dus alle gedupeerden willen oproepen, bij voorkeur in vereniging, na te gaan of er stappen tegen Logica genomen kunnen worden.
Ik ben mee eens met niet trotse Logican. Ik zal zeggen Atos deed niet anders dan Logica in dit geval.