Het zijn niet de beste tijden om een baan te gaan zoeken. Toch zit er voor de meeste ict-starters niets anders op. Experts van het Topic Loopbaan vertellen wat zij de beste manier vinden om aan een baan te komen.
Werk actief aan je netwerk en accepteer dat je nu als starter minder populair bent. Het zijn twee van de dingen die Computables loopbaan-experts de starter aanraden.
Lucienne Stavenuiter, hr-manager, VX Company IT Services
"Wees en blijf zichtbaar actief in je vak. Werp je op als systeembeheerder van je oude basisschool, ontwikkel en onderhoud een prachtige website voor het eenmansbedrijfje van je oom of maak een goedlopende ledenadministratie voor je basketbalclub. Het leert je de kneepjes van je vak in de praktijk, inclusief de lastige dingetjes die misschien wat minder naar voren komen in de schoolbanken: de grillen en fouten van een niet-deskundige gebruiker, verschillende wensen van verschillende opdrachtgevers, de samenwerking tussen jouw product en andere applicaties enzovoort. Het vermelden van deze ervaring helpt je in je sollicitatie."
Wouter Ouweneel, directeur, Call2
"Medewerkers werven medewerkers. Nieuwe medewerkers die worden aangedragen door eigen medewerkers zijn in principe al door de selectie gekomen en maken in de praktijk, ook in de huidige markt, meer kans om op gesprek te mogen. Eigen medewerkers weten het best wie wel en niet bij het bedrijf past. Gebruik dus actief je netwerk en laat je introduceren."
Sara Rahiminejad, medewerker werving- en selectie, Computerfutures
"Ik denk dat het voor een starter belangrijk is te weten welk richting hij op wil gaan. Hierbij dient een starter rekening te houden met de veranderingen op de markt. Dus goed in de gaten houden wat 'hot' is en wat 'not hot' is. verder moet een starter altijd een motivatie schrijven waarin hij precies uitlegt hoe hij de ontwikkeling van zijn loopbaan voor zich ziet en waarom hij een bepaalde richting op wil gaan."
Ron van der Kleij, directeur, KVL Inspiratie Technologie
"Dit lijkt mij slechts een tijdelijke situatie. Niet alleen in de context van de huidige economische omstandigheden, maar zeker ook gezien de vergrijzing. Dat neemt echter niet weg dat de starters hier laconiek mee om moeten gaan: bij ongeschiktheid blijven vacatures gewoon open staan en worden ze ingevuld door concurrentie in de arbeidsmarkt. Starters kunnen ook op zoek gaan naar een win-win-situatie bij opdrachtgevers. Wellicht qua startsalaris lager instromen, maar bijvoorbeeld starten aan een opleidingstraject waar je zelf op termijn ook beter van wordt en dat een belangrijke impuls kan geven aan je carrière."
Peter Ambagtsheer, assessor en loopbaanadviseur, Mentaspex
"Accepteer dat de starter geen veelgevraagde personeelsgroep meer vertegenwoordigt, maar moeite moet doen om aan schaarse startfuncties te komen. Realiseer je, dat begeleiding door seniors voor je werkgever een grote investering is die alleen voor kansrijke starters beschikbaar komt. Een bedrijf is geen charitatieve instelling."
Peter Schrijen, directeur, Biforte
"Begin al tijdens je studie met het opbouwen van een algemeen professioneel netwerk, bijvoorbeeld via LinkedIn. Hou ook contact met personen die je spreekt bij sollicitatieprocedures, ook als het niet tot een succes leidt."
Wilbert van Beek, directeur, IT-Profile B.V.
"Dat de wereld er anders uitziet dan een half jaar geleden betekent dat de starter meer geduld zal moeten hebben met zijn ambities en gericht zal moeten zijn op het direct leveren van een bijdrage aan de organisatie boven zijn persoonlijke (groei)ambities. Veel organisaties richten zich nu vooral op de korte en middellange termijn."
De kop van dit artikel “het zijn niet de beste tijden om een baan in de ict te gaan zoeken” komt op mij over als negatieve stemmingsmakerij, default hollands journalisme over de ict-sector.
Tuurlijk kun je als bedrijf, overheid de vooraf! geplande! kredieitcrisis “de schuld geven” dat het nu slecht gaat in “de ict-business.” Echter werk in de ict-sector zal er altijd blijven zolang er computer systemen up-and-running zijn en mensen en bedrijven gebruik maken van de ict-infrastructuur, applicaties en diensten.
Als bedrijven in deze sector nu eens wijzer zou zijn zouden juist in deze “bla bla bla economisch slechte tijden”, de hand in eigen boezem kunnen steken, hun eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf het heft in handen leren houden. i.v.m. krachteloos “Politiek Den Haag’ na te praten… zouden ze de deuren juist kunnen openen en nieuw, fris, creatief en innovatie jogne geesten kunnen uitnodigen om bij hen te komen werken.
Hun bedrijf een geheel andere kijk op dingen te laten ervaren door de nieuwe werknemers (i.p.v. ze weer te dumpen op straat tijdens of na hun proeftijd)
Waarom nu weer deze ontmoedigende, deprimerende berichtgeving over de ict-sector vraag ik me af? Kan hier echt geen positieve berichten geschreven worden?
Als IK zo om me heen kijk valt er nog voldoende te “ict-en, te computeren”. Daarna komt pas de volgende de stap waar weing bedrijven en dienstverleners echt aan willen, of toe in staat zijn namelijk:
“ICT, 2.0, AUTO-matiseren, Human Computing,
“ICT-en op menselijk maat”.
Kijk eens goed om je heen? Hoeveel mensen zitten er nog dagelijks stil achter een keyboard
– Gegevens in te voeren, op te slaan in eigen bedrijf, te bewerken, verwerken die ergens anders allang opgeslagen liggen???
– Dingen te doen die een computersysteem ZELF kan uitvoeren, mits goed onderzocht, gedigitaliseerd en geprogrammeerd.
op dezelfde manier als in de jaren 1970-1980 toen de pc net haar intrede deed op de werkvloer??
Op sommige plekken in dit landschap word een computer nog steeds gebruikt als “veredelde typemachine” en nog lang niet als een verlengstuk of digitaal assistent van de mensen die ermee werken. Of zou dit stiekum toch een overheid werkgelegenheidsproject / ict bezigheids – therapie op zich zijn?
Dus starters (v/m):
Treed met een frisse blik en wind binnen in het huidige ICT-landschap.
Laat de gevestigde orde zien wat er ge-auto-maat-iseerd kan worden.
Be(come) the next generation of digital (r)evolution!
Als ze je dan nog niet toegelaten word – om wat voor duistere reden dan ook, (salaris, andere kijk, te weinig ervaring of certificaten, verkeerde mentaliteit, niet kneedbaar genoeg, een eigen mening erop nahouden)..
Begin dan voor jezelf en ga ict produkten en diensten verkopen die de huidige “ict,computer” industrie een het nakijken geven. Innovation by Competition. Dan hou je ze meteen scherp 😉 en daar vaart iedereen wel bij.
Als motivatie nog een paar sprekende voorbeelden van eigen zelfstandige succesvolle “ict starters, die ook niet gingen zitten wachten op een starterbaan. Ze creerde, schepte, maakte ‘m gewoon zelf!:”
– Chad Hurley, Steve Chen and Jawed Karim van http://www.youtube.com
– Raymond Spanjar, Koen Kam, Floris Rost van http://www.hyves.nl
– Linus Torvalds: (grondlegger onder linux)
http://en.wikipedia.org/wiki/Linus_Torvalds
– Steve Jobs (grondlegger van Apple)
http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_jobshttp://en.wikipedia.org/wiki/Steve_jobs
– Bill Gates:(grondlegger van microsoft)
– http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_gates
Defy:
– “The Economy” (ooit een reclame slogan van Capgemini) 😉
– “De geplande!! globale!! kredietcrisis!!!”,
– “Het gebabbel uit Politiek Den Haag”
Denk zelf(standig) na en creer jouw eigen unieke kansen (als de huidige zittende industrie je geen startersbaan gunt) Voor aanvullende info.. surf naar http://www.kvk.nl