VMworld Europe 2009, de gebruikersconferentie die virtualisatieleverancier VMware eind februari organiseerde, bracht dit jaar enkele verrassingen. Tegen alle verwachtingen in werd het nieuwe softwarepakket voor het beheren van gevirtualiseerde datacenters officieel voorgesteld en werden Linux-gebruikers op hun wenken bediend.
Gebruikersconferentie VMworld, die virtualisatieleverancier VMware van 24 tot en met 26 februari 2009 in het Zuid-Franse Cannes organiseerde, bracht voor veel bezoekers dat wat ze verwachten. Veel aangekondigingen waren voorzien, sommige echter niet.
"Ik was toch wel verrast door de plotse bekendmaking van de naam vSphere", vertelt Viktor van den Berg. De aanvoerder van de Nederlandse vereniging van gebruikers van VMware-virtualisatiesoftware (VMug) zegt dat het op internet al maanden gonst van de geruchten over het nieuwe softwarepakket voor het beheer van virtuele datacenters. Maar hij vertelt er direct bij dat VMware tot dusver alles geheim wilde houden. "Het is leuk om dan ineens de naam vSphere groot op het scherm te zien staan."
Cloud
De naam vSphere was dan ook een belangrijke aankondiging op het evenement. Het is een platform dat volledig gevirtualiseerde datacenters als een geheel kan aansturen en zaken als softwarebeveiliging en compliance integraal vastlegt. Belangrijk onderdeel van de software is vCloud, het concept dat een verzameling van virtuele servers in een datacenter wordt gezien als interne cloud, die in verbinding staat met externe clouds, zoals die bij serviceproviders. Veel functies van VMware’s huidige servervirtualisatieplatform Infrastructure 3 zullen in vSphere worden geïntegreerd en verder worden uitgebreid.
Over het concept vCloud moet Van den Berg, zelf virtualisatietrainer bij opleidingsbedrijf Xpert Training Group (XTG), zich nog een goede mening vormen. "Het concept van de cloud is wel duidelijk, maar alles moet nog wel concreet worden", vertelt hij. "Het gebruik van interne en externe clouds gaat vast wel gebeuren. Dan wordt het steeds minder belangrijk waar je systemen uiteindelijk draaien: in je eigen datacenters of in die van externe partijen. Nu is het nog een conceptueel verhaal, straks is het vast en zeker werkelijkheid."
Linux
Een andere aankondiging kon op de sympathie van veel deelnemers rekenen. Een applaus steeg op uit de grote zaal van het fameuze Palais des Festivals, toen technisch directeur Stephen Herrod bekendmaakte dat de nieuwe versie van het beheerprogramma voor servervirtualisatie vCenter Server ook op Linux draait. Tot dusver deed de beheersoftware dat alleen op een omgeving van Microsoft Windows. In de wandelgangen en op het internet werd dit besluit al langere tijd vermoed.
"vCenter Server voor Linux is nu in bètaversie uitgebracht en zal als virtual appliance worden aangeboden", vertelt Van den Berg. "Dit past prima in de cloud-gedachte: je stopt de vCenter Server server als kant en klare virtuele appliance in de cloud. Waar en waarop de appliance draait is dan niet meer belangrijk. Overigens zal de vCenter Server voor Linux gebruikmaken van CentOS."
Bare-metal
Wat de virtualisatieleverancier op de conferentie ook aankondigde, was de samenwerking met Intel. De chipfabrikant gaat virtualisatiesoftware van VMware op zijn processoren zetten, zoals Intel dat ook met concurrent Citrix overeenkwam. Daardoor beschikken desktops en notebooks, die zijn voorzien van Intel Core2- en Centrino2-processoren met vPro-technologie, binnenkort over een bare-metal client hypervisor. Zo wordt bij virtualisatie het lokale besturingssysteem omzeild, iets wat de systeemprestaties verbetert en de beheerkosten vermindert..
Tenslotte besteedde VMware aandacht aan zijn plannen voor virtualisatiesoftware voor smartphones. Technisch directeur Herrod demonstreerde enkele onderdelen van dit zogenoemde ‘Mobile virtualization platform’ (MVP) op een Nokia N800. Daarmee kunnen gebruikers hun zakelijke en hun privé-omgeving in aparte vensters beveiligd op één toestel benaderen, ongeacht het besturingssysteem waarop die omgevingen draaien. Het bedrijf spreekt met verschillende telefoonleveranciers en chipfabrikanten om de hypervisor standaard mee te leveren met nieuwe smartphones en verwacht dat de eerste modellen op zijn vroegst in 2010 verschijnen.