Capgemini Benelux merkt, net als andere dienstverleners, de krimpende economie. Toch wil de dienstverlener het komende jaar marktaandeel veroveren. “Wij zijn daarvoor beter gepositioneerd dan onze concurrentie”, zegt Henk Broeders, voorzitter van het managementteam Capgemini Nederland en lid van het bestuur van Capgemini Group.
Capgemini Benelux doet het beter dan de andere regio's. Hoe kan dat?
Dat is een vraag die we ieder jaar opnieuw krijgen. Van oudsher is Nederland een land waarin de ict-dienstverleners het beter doen dan in de rest van de wereld. Waar dat aan ligt is moeilijk te zeggen, maar dat heeft waarschijnlijk met het bedrijfsklimaat te maken. We zijn gewend te werken met onderaannemers en om anderen in te huren voor een extra zekering.
Merkt Capgemini iets van de economische situatie?
Ik kan niet ontkennen dat de economie in problemen is. Dat merk ik ook als voorzitter van branchevereniging ICT~Office. Niet alleen op het gebied van ict-dienstverlening loopt het terug, ook op het gebied van hardware en software wordt er minder uitgegeven.
Capgemini Group verwacht de eerste helft van 2009 een kleine krimp van de markt. Dat geldt dan ook voor Capgemini Nederland. We merken dat aan de dalende tarieven en minder groot volume. We hebben minder opdrachten of kleinere opdrachten.
Wat gaat het bedrijf eraan doen?
We willen marktaandeel veroveren. We denken beter gepositioneerd te zijn dan onze concurrenten. Onze business leunt voor een groot deel op de overheid en op onderhoudscontracten. Bovendien hebben we een sterke offshore positie.
Gaan jullie de offshorelokaties nog uitbreiden?
Momenteel werken er twintigduizend werknemers in India. Ik denk dat dit voldoende is om de groeiende vraag naar offshore-activiteiten op te vangen. Vorig jaar heeft Capgemini al ingezet op de uitbreiding van de offshore-activiteiten.
Daarbij moet je niet vergeten dat de Indiase vestigingen ook last hebben van de economie. Er wordt veel offshorewerk gedaan voor bedrijven in de Verenigde Staten of Groot-Brittanië. Daar is de economie al eerder ingezakt.
Jullie hebben jullie onderaannemers eerder een brief gestuurd met de vraag de tarieven te verlagen. Gaan alle onderaannemers akkoord met een lager tarief?
Sommige wel, sommige niet. In sommige gevallen houden we vast aan oude tarieven. Het lukt niet altijd om de prijzen te verlagen, dan passen we de prijzen dus niet aan. Het is niet zo dat we op onze schreden terugkeren.
Welke sectoren doen het goed bij Capgemini?
Eigenlijk gaat het in alle sectoren goed wereldwijd. Je ziet nu wel dat de financiële sector grote problemen heeft en dat vertaald zich door naar het inkoopgedrag. Ook de andere sectoren hebben te maken met toenemende tegenwind.
Hebben jullie minder last van de economie omdat jullie veel zaken doen met de overheid?
Je merkt dat de overheid door gaat met besteden. Zij maken natuurlijk wel gebruik van de veranderende markt en vragen ook lagere tarieven.
Automatisering is geschikt om de regeldruk terug te dringen en daarnaast zijn investeringen goed voor de ict-sector.
Het zou economisch goed zijn als de overheid kortetermijninvesteringen doet. Ict leent zich hier erg voor. Je hebt veel minder te maken met vergunningen en bezwaarprocedures, zoals bijvoorbeeld bij de bouwsector. Daarom kun je snel reageren. Daarnaast kun je met ict ook grote besparingen realiseren.