In de huidige tijd van recessie en kredietcrisis borrelt de vraag op wat deze voor invloed hebben op de storagemarkt en -budgetten. Laten we eens naar de behoeften, budgetten en optimalisatie en rationalisatie aspecten kijken. Onze experts aan het woord.
Door een recessie zal de handel minder groeien en wellicht zelfs afnemen, maar er zal handel gedreven blijven worden. Volgens expert Remko Westrik, manager StorageWorks bij HP Nederland, zal er dus ook een behoefte aan extra opslag blijven. "Een aankomende recessie is al voldoende om budgetten onder druk te zetten en de behoefte om kosten te besparen te vergroten. De ict-budgetten zullen daar zeker niet aan ontkomen. Zonder opslag loopt het bedrijf echter vast, dus opslaguitbreidingen kunnen niet uitgesteld worden. Vervanging van opslagsystemen vindt alleen maar plaats zolang de noodzakelijke groei mogelijk is. Een andere manier op kosten te besparen op opslag is door het opslaggebruik te optimaliseren en te rationaliseren. Optimaliseren door de extra ruimte wat in te perken en rationaliseren door te volstaan met minder snelle opslag. Wel moeten alle gegevens volledig gerepliceerd worden. In mijn ogen is geen enkele bedrijfstak ongevoelig voor een recessie. Binnen de ict-markt is de opslagmarkt echter wel een van de minst recessiegevoelige deelmarkten. We gaan immers niet van vandaag op morgen minder ict gebruiken en dus minder opslaan. Ja, er zullen vervangingen uitgesteld worden maar uitbreidingen zullen noodzakelijk blijven."
Frank van der Lecq, bid manager Netherlands, NetApp
"Storage zelf heeft geen last van de recessie, net zo min als een gebouw of een brandblusser dat heeft. Uiteraard heeft het wel impact op de investeringen die worden gedaan. Zelf heb ik drie klanten in de loop van de periode oktober 2008 – januari 2009 het roer drastisch om zien gooien. Het ene bedrijf zet radicaal alle plannen stop en accepteert dat ze nu een hoger risico op dataverlies lopen, met alle mogelijke consequenties van dien. Een ander bedrijf is een aanbestedingstraject gestart voor volledige outsourcing van alle ict en praat alleen nog in termen van sla's en maandelijkse facturen. Het derde bedrijf heeft het budget tijdelijk bevroren en vraagt nu om een tco- en roi-berekening bij alles wat geld moet kosten. Drie verschillende reacties, waarvan ik persoonlijk denk dat de laatste de beste is, al zijn ze stuk voor stuk goed te verdedigen. Storage heeft een dusdanig nauwe relatie met bedrijfsprocessen en de daarvoor ingezette applicaties, dat je de kosten die je maakt voor opslag en dataprotectie best in je kostprijsberekening mag opnemen. Mits je daarin dan wel consequent bent. De praktijk wijst uit dat de hoogste optimalisatie van resources wordt bereikt in tijden dat het even wat minder gaat. Dus ja: storage is recessieproof. De recessie zal zelfs kunnen leiden tot betere practices en veel kaf zal van het koren gescheiden worden."
Hugh Hulleman, technical presales storage Benelux, IBM
"Storage last van recessie? Ja en nee. Menig bedrijf zal aan moeten gaan tonen dat er juridisch en ethisch juist is gehandeld. E-mails, documenten, etc. zullen opgeslagen moeten worden. Compliant opslaan, gebaseerd op bijvoorbeeld SOX? Allemaal de harde realiteit van vandaag de dag. Wat je zal zien en al ziet is dat storage aangekocht gaat worden op basis van tco. Dde aanschafprijs is alleen niet het enige meer, onder andere managementkosten wordt ook belangrijke onderdeel van de tco. Thin provisioning en grid storage hebben in mijn ogen een goede toekomst, crisis of niet. 2009 en 2010 wordt een storage-tco-jaar. Storage is net als gas, water en licht, je hebt het nodig om als bedrijf of instelling te overleven."
Henri Behari, oprichter/directeur, StorageConnections.Net
"Storagehardware zal zeker last van de recessie hebben, er worden duizenden mensen ontslagen bij harddiskfabrikanten, dit zegt al genoeg. De vraag naar opslag zal desondanks groeien, voor storagesoftwarefabrikanten liggen er genoeg mogelijkheden om hierop in te spelen door storage management software nog slimmer te maken."
Roland Sars, director Marketing and New Business Development, BackupAgent
"In tijden van recessie zullen vooral grote investeringen naar voren worden geschoven. Alternatieven waarbij maandelijkse kosten worden gemaakt zullen sterk worden overwogen, al is het maar om een tijdelijke oplossing te creëren totdat er weer voldoende budget beschikbaar is voor een goede investering. Gezien het feit dat storagediensten zoals online back-up intussen een volwaardig alternatief zijn, zal er ook vanuit technisch oogpunt geen bezwaar zijn om hiervoor te kiezen. Leveranciers die hierop inspelen kunnen wellicht ‘recessieproof' blijken."
Paul Sijbers, Community Leader ILM & Storage, Capgemini
"Recessie zorgt ervoor dat we eens goed gaan kijken naar nieuwe investeringen, maar ook wat er al in huis staat. Enerzijds bedoel ik hiermee tco en roi bij nieuwe investeringen en anderzijds ‘slimme' methoden om efficiënter gebruik te maken van de huidige infrastructuur. Recessie zorgt (hopelijk) ervoor dat we eens stilstaan en de vraag gaan beantwoorden hoe we de storagegroei kunnen beheersen in plaats van steeds weer uitbreiden. Dus ik ben het ermee eens dat storage recessieproof is, alleen hoop ik dat de recessie wordt gebruikt om eens kritisch naar storage te kijken."
Luuk Dries, senior sales consultant, F5 Networks
"Afgaand op de relatief goede financiële gezondheid van de grotere bedrijven in de markt, lijkt het alsof de storagemarkt minder geraakt wordt dan sommige andere ict-gebieden. De vraag naar storage neemt nog steeds toe en wordt zelfs steeds prangender. Datavolumes, vooral bij files, groeien bijzonder snel. Storagemanagers moeten deze volumes handhaven en managen, omdat er ook wettelijke eisen worden gesteld aan storage. Storage is daarom meer een noodzaak dan andere ict-gebieden waarin geïnvesteerd moet worden en daarom moeilijker om op te bezuinigen. Ict-managers worden in deze tijd echter wel steeds meer getriggerd om intelligenter met hun storage om te gaan door bijvoorbeeld deduplicatie en filevirtualisatie om zo de kosten te beheersen."
Lee Razo, competitive analyst, NetApp
"De recessie gaat zeker iedereen treffen, maar het wordt ook weer een mooie gelegenheid om de mannen van de jongens te onderscheiden. De krimpende economie gaat niet alleen maar over efficiëntie, maar ook over executie. Bedrijven zullen zeker minder kunnen uitbetalen. Aan de andere kant, net als in 2001 moeten bedrijven gaan downsizen en consolideren om te overleven en dat zullen ze spoedig, compleet en efficiënt (ook qua tijd en mankracht) moeten gaan doen. Storagebedrijven die het de komende maanden het best gaan doen zijn die bedrijven die het niet alleen het efficiëntst doen, maar ook het slimst."
Experts gezocht
Computable is bezig om al zijn 25 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende vakgebieden:
Netwerken: netwerken@computable.nl
ERP: erp@computable.nl
Infrastructuur: infrastructuur@computable.nl
Internet: internet@computable.nl
eHRM: ehrm@computable.nl
Besturingssystemen: besturingssystemen@computable.nl
Ben jij expert op een van bovengenoemde zes vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.