HP Nederland overweegt de EDS-kantoren in Zaandam en Sittard te sluiten. De vier overige vestigingen, waaronder het voormalige hoofdkantoor van EDS, fuseren met HP-vestigingen in dezelfde plaats of krimpen in.
Woordvoerder Herbert Wormgoor van HP: "HP heeft één vestiging in Nederland en EDS zes. We zijn aan het bekijken wat er met de EDS-vestigingen in Zaandam en Sittard moet gebeuren. Sluiting is één van de mogelijkheden, inkrimping een andere." De hele operatie moet zoveel mogelijk dit ‘fiscale jaar’, dat wil zeggen ‘vóór 31 oktober afgerond zijn. Wormgoor: "De plannen worden gemaakt en uitgerold in afstemming met de ondernemingsraad en waar nodig met klanten."
Wat er met de werknemers uit deze vestigingen gaat gebeuren, is nog onduidelijk. " Daar gaan we dus nog naar kijken, maar dan zou je kunnen denken aan flex- en thuiswerken. Maar de gebouwenstrategie staat los van de workforce reductie als gevolg van de EDS-integratie."
Samenvoegingen
Een deel van de werknemers van de EDS-vestiging in Amstelveen worden ondergebracht in het hoofdkantoor van HP in dezelfde plaats. Wormgoor: " In 2008 had dit flexkantoor een gemiddeld bezettingspercentage van 55 procent. Daaraan zie je dat er ruimte is om EDS’ers in dat pand onder te brengen. De meeste EDS’ers uit Amstelveen verhuizen echter niet."
De vestiging van EDS in Utrecht krimpt in van ‘een aantal verdiepingen naar één’. Werknemers uit de EDS-vestiging in Maastricht blijven vooralsnog waar ze zitten en krijgen gezelschap van een onderdeel van HP’s printdivisie, dat momenteel nog in Maastricht is gehuisvest. Het voormalige EDS-hoofdkantoor in Capelle blijft, maar wordt mogelijk wel ingekrompen. Dat gebeurt door werknemers de mogelijkheid te geven flex- en thuis te werken.
CO2-reductie
De sluiting en inkrimping van EDS-kantoren is voor HP een besparing bovenop de salarisverlaging die van het personeel wordt gevraagd. Volgens Hans Daniels, directeur van HP Nederland, gaat het om een pakket aan maatregelen: het inkrimpen van kantoorruimte, het besparen van reiskosten door het stimuleren van flex- en thuiswerken, vaker online vergaderen, slimmer kiezen van de locatie voor teamvergaderingen en beperking van het aantal buitenlandse reizen.
Daniels: "Al die maatregelen samen besparen niet alleen kosten, maar ook CO2. Vorig jaar zijn we hier al mee begonnen binnen de HP-vestigingen. We hebben toen een CO2-reductie gerealiseerd van dertig procent."
UPDATE
11:45 – De woordvoerder van HP Nederland meldt na een gesprek met de gebouwenbeheerder dat de vestiging in Utrecht niet gaat sluiten, maar inkrimpen van ‘een aantal verdiepingen naar één’. Daarnaast meldt Wormgoor dat in plaats van de ‘meeste’ Amstelveense EDS’ers slechts een minderheid wordt overgebracht naar HP’s hoofdkantoor in dezelfde plaats.