Het loonoffer dat aan Nederlandse HP-werknemers wordt gevraagd kan gezien worden als een manier om te investeren in werknemers. Dat zegt Hans Daniels, directeur van HP Nederland: “Investeren in je werknemers betekent ook dat je de continuïteit van je bedrijf waarborgt.”
Volgens Hans Daniels, directeur HP Nederland is het niet vreemd dat HP een salarisoffer van zijn werknemers vraagt, terwijl het bedrijf in het laatste kwartaal van 2008 nog 1,9 miljard winst boekte. "Het is essentieel om winst te maken, om de beheerkosten te beheersen en om te investeren in werknemers. Investeren in je werknemers betekent ook dat je de continuïteit van je bedrijf waarborgt, dat je de mogelijkheid in stand houdt om carrière te maken en om grote internationale projecten te kunnen doen."
Volgens Daniels is tot nu toe ‘wisselend' gereageerd door werknemers op het verzoek tot een salarisoffer. Het kortingspercentage dat van hen wordt verwacht hangt volgens de directeur samen met de hoogte van hun salaris. Managers moeten tien, vijftien of twintig procent inleveren. Daniels levert zelf tien procent in. Niet-managers wordt in de tweede helft van 2009 verzocht tussen de 2,5 en 5 procent van hun salaris in te leveren.
Lagere ontslagpremie
Werknemers die niet akkoord gaan met salarisverlaging, lopen volgens de Nederlandse directeur van HP Nederland niet meer kans om ontslagen te worden, mocht een reorganisatie onontkoombaar blijken. Hans Daniels: "Bovendien zou het Nederlandse ontslagrecht dat ook niet toestaan."
Daniels bevestigt dat werknemers die salaris hebben ingeleverd en vervolgens toch ontslagen worden, een lagere ontslagpremie krijgen dan ze anders hadden gekregen. "Dat klopt. Dat is inherent aan de situatie zoals die zich voordoet. Maar we verwachten dat we met dit programma kunnen voorkomen dat er additionele ontslagrondes nodig zijn." Daniels wil niet zeggen welk percentage van de werknemers mee moet doen, wil het programma geslaagd genoemd worden: "Daar doen wij geen mededelingen over."
De directeur van HP Nederland houdt daarnaast nog een slag om de arm: "Als de economie nog verder verslechtert, gaan we de situatie opnieuw bekijken."
Teleurstellend
Ict-dienstverlener HP vraagt zijn Nederlandse medewerkers om een vrijwillige loonsverlaging. HP Nederland gaat in eerste instantie alleen managers vragen om salaris in te leveren. Maar in de tweede helft van 2009 wordt ook de overige werknemers van HP Nederland om een loonoffer gevraagd.
Algemeen directeur Hans Daniels stuurde op 20 februari daartoe een intern bericht rond. De maatregel volgt op een wereldwijde oproep van de internationale groepsdirecteur Mark Hurd. Hurd besloot tot de wereldwijde maatregel na de teleurstellende eerstekwartaalcijfers van zijn bedrijf, dat een gebroken boekjaar kent dat eindigt op 31 oktober. HP boekte in de maanden november 2008, december 2008 en januari 2009 nog wel 1,9 miljard dollar winst. Dat is dertien procent minder dan in dezelfde maanden een jaar eerder.
De omzet groeide nog maar met een procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en kwam uit op 28,8 miljard dollar. In vergelijking met de maanden augustus, september en oktober 2008 (het voorlaatste boekkwartaal) daalde de omzet met vijftien procent.
Voornamelijk het in de zomer van 2008 aangekochte dochterbedrijf EDS is verantwoordelijk voor het behoud van de omzet. De dienstverlening groeide met 116 procent. Andere onderdelen van HP, zoals de verkoop van printers en pc's, presteerden het eerste kwartaal van 2008 slecht. Er werd in deze divisies ongeveer negentien procent minder omgezet. De softwareverkopen bleven wereldwijd steken op bijna 880 miljoen dollar, zeven procent minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.
“If it was a PC simulation game, it would be relatively simple,”
“The problem you get when you deal with things like cost structures, humans are involved.”
Still, good leaders must constantly cut costs and grow revenues, he said. “You have to work both lines simultaneously. There will never be a day when we are not trying to improve our cost structure. ?
So yes, it will hurt! You.
But I’m fine …
Investeren in je personeel?
Oke, dan had ik het toch goed begrepen.
Vandaar dat eerst de afdelingsuitjes zijn geschrapt. En natuurlijk Sinterklaas, het kerstdiner, de vaste bonus, outdoor-trainingen, loonsverhoging en face to face meetings.
Als klap op de vuurpijl mag je loon inleveren om de bonussen van de top te betalen.
Ik had altijd het woord investeren verkeerd begrepen, denk ik.
Bedankt voor de nieuwe uitleg Mark Hur-d/t (doorhalen wat van toepassing is)