HP heeft medewerkers gevraagd om een vrijwillige loonsverlaging. Lezers van Computable hebben weinig begrip voor dat verzoek. De verontwaardiging wordt veroorzaakt doordat het bedrijf ondanks de recessie nog altijd winst maakt.
Het plan van HP om de beloning van personeelsleden te verlagen, schiet lezers van Computable in het verkeerde keelgat. Zo zou het bedrijf misbruik maken van het economisch tij. ‘Dit is gewoon een verkapte bezuinigingsmaatregel'.
Hoewel er volgens de ict-leverancier sprake is van een vrijwillige loonsverlaging, resulteerde Computables berichtgeving over het onderwerp op een lading reacties van verontwaardigde lezers. Zij noemen het idee van de softwareleverancier ‘onbegrijpelijk' en vinden dat de werkgever ‘zich moet schamen'.
‘Rob' was de eerste die reageerde op het artikel. Volgens hem draait het bij HP vooral om de belangen van de aandeelhouders en komen de personeelsleden op de tweede of derde plaats. Hij verbaast zich vooral over het verzoek van de werkgever, omdat het bedrijf ondanks de recessie winst maakt. ‘Je zou denken dat de salarissen dan kunnen blijven zoals ze zijn', schrijft hij.
De mening van deze lezer krijgt veel bijval. Zo omschrijft iemand die reageert onder de naam ‘Diepfries' de loonsverlaging als ‘ronduit belachelijk' en noemt een ander de situatie ‘een verkapte bezuinigingsmaatregel'.
Dilemma
‘Paul', die reageert op een opvolgend artikel over de plannen, vreest dat werknemers die niet meewerken een opmerking in het personeelsdossier krijgen. ‘En als je wél meewerkt, dan heb je jezelf in de vingers gesneden op het gebied van je uitkering', zegt hij. Daarover maken meer lezers zich zorgen. Bert-Jan Wiegeraad: "Dit is wel een dilemma voor diegenen die denken op termijn in de werkeloosheidswet te komen. Met het verlagen van het salaris wordt de ww-uitkering ook lager."
Toch stuit het plan niet bij iedereen op onbegrip. ‘Nike' probeert ook de zonnige kant van de zaak te zien: "Ondanks de 2,5 procent salarisverlaging hebben deze werknemers nog steeds de zekerheid van een inkomen en een baan."
Ik snap even niet waarom ik moet stoppen met huilen. Ik werk al een redelijke lange tijd naar tevredenheid bij EDS. Die vervolgens wordt overgenomen en dan moet ik zien hoe binnen no-time grote aantallen mensen het pand moet gaan verlaten (oh ja, niet op ‘vrijwillige’ basis), hoe onze grote bazen er beter van worden (maar ja schijnt elder exact hetzelfde te zijn, dus daar hoef ik niet om van baan te wisselen).
Het grote issue in deze is dat er binnen EDS (an HP company) een groot aantal mensen uit moeten (hoezo baangarantie??) en vervolgens ook nog getrakteerd worden op een ‘vrijwillige’ salarisverlaging. Aangezien nog steeds niet bekend wie eruit “mag” is het dus wel erg zuur dat als je besluit een deel van je salaris in te leveren (baangarantie ??) er daarna alsnog een redelijke kans bestaat dat je er wordt uitgegooid. (oh en de ontslagpremie was gebonden aan je laatste salaris… euueh min 5 % dan ?, etc, etc, etc)
En wat betreft die stijgende salarissen -haalde in veel gevallen niet eens de inflatiecorrectie- en glimmende auto’s. Weinig van gemerkt de laatste paar jaren (en ja het was mijn eigen keuze te blijven dus ik klaag daar niet over) maar om dat nu argument te gebruiken om “niet te huilen”. Ik denk dat voor een redelijke groep mensen het toch redelijk lastig is om van baan te wisselen (lees mensen van begin 50) ondanks alles wat er gezegd wordt over de vele banen.
Maw het is makkelijk om alles over een kam te scheren maar ik denk dat in de praktijk het eea wel iets anders ligt dan hier gesteld wordt.
En toch nog op het intranet zeggen dat ze weer miljoenendeals hebben gesloten. EDS-HP heeft nu weer 6 bedrijven binnengehaald. Dan hoeft er toch niet bezuinigd te worden?
Weet je wat? Ik lever mijn bonus in als de hoge piefen dat ook doen.
Maar van mijn salaris blijven ze af.
Er kan natuurlijk ook – achter gesloten deuren – een deal gesloten zijn met de UWV en de nederlandse overheid.
Zo van.. als jij ervoor zorgt dat ze NU genoegen nemen met minder salaris, die ik niet moeilijk bij ontslagen en hoef ik ze STRAKS minder ww premie uit te keren.
Leuke vraag voor de betrokken partijen:
“Wie word er (nu.straks) werkelijk beter van deze maatregelen en waarom”
Vergeet niet dat in de USA het “hire-en-fire” scenario al geldt.. Mense inhuren als je ze nodig hebt, en zo niet zet je ze weer op straat (naast de company recycle bin)
Gelukkig voor de Nederlandse werknemers van HP bestaat er nog zoiets als een “sociaal vangnet” met het (te)werk(stelling)bedrijf die je helpt “als burg van werk-naar-werk.” Ben alleen benieuwd welk werk er aan de andere kant van de uwv-brug te wachten staat
The abisse? The void of een verplichte baan in het gezondheidszorg of het onderwijs. Dan is metteen “die eeuwige kloof tussen school en bedrijfsleven” gedicht als ex-bedrijfslevers voor de klas gaan staan en jonge ict studenten gaan opleiden op een business manier.
Misschien toch een win-win situatie???
Na ruim twintig jaar DEC, Compaq en HP de sprong gewaagd, nog geen dag spijt van gehad. HP-ers kijk eens verder dan je neus lang is, het gras is ECHT groener aan de overkant. Er worden nog steeds heel veel ICT’ers gevraagd die jou wel weten te waarderen. Als HP medewerker wordt je namelijk steeds zuurder en pessimistischer.
Wacht niet langer! Handel! Succes!