Ook HP Nederland heeft zijn medewerkers gevraagd om een vrijwillige loonsverlaging. In eerste instantie wordt dat vooral verlangd van alle managers, maar ook de niet-management medewerkers krijgt er voor eind 2009 mee te maken. Het is een structurele maatregel waarmee het bedrijf gezond moet blijven, vertelt de woordvoerder.
Ict-dienstverlener HP vraagt zijn Nederlandse medewerkers om een vrijwillige loonsverlaging. Algemeen directeur Hans Daniels stuurde op 20 februari daartoe een intern bericht rond. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf aan Computable. De maatregel volgt op een wereldwijde oproep van de internationale groepsdirecteur Mark Hurd.
In eerste instantie roept Daniels alleen zijn managers op om met de maatregel in te stemmen. Waarschijnlijk gaat het daarbij om een verlaging van vijf procent, aangezien dit het percentage is dat Hurd voorstelt voor niet-executive managers. Landendirecteuren zoals Daniels zouden tien procent moeten inleveren, vertelt de voorlichter. Hurd zelf levert twintig procent van zijn salaris in.
Vrijwillig
Ook medewerkers die geen managementfunctie bij HP bekleden, wordt gevraagd om een loonoffer. "Dat gebeurt natuurlijk wel in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden", stelt de woordvoerder. "In Nederland ligt alles natuurlijk op sociaal-juridisch vlak anders dan in de Verenigde Staten." Hij verwacht dat medewerkers pas aan het eind van 2009 met een loonsverlaging te maken krijgen. Het loonoffer gebeurt wel op vrijwillige basis en medewerkers kunnen ervan afzien, voegt hij er aan toe.
De voorlichter zegt dat het gaat om een permanente en geen tijdelijke maatregel die zowel voor HP als voor dochterbedrijf EDS geldt. "Het is meer dan een kostenbesparing. We bevinden ons momenteel in een bijzonder uitdagende marktsituatie, die niet snel zal veranderen. HP kijkt naar zijn gehele kostenstructuur en hoe we optimaal kunnen profiteren op het moment dat de economie weer opleeft. Je moet maatregelen nemen zolang je er controle op hebt. Op deze manier houden we mensen wel binnen de organisatie."
Teleurstellend
HP maakte half februari teleurstellende eerstekwartaalcijfers bekend. Het bedrijf kent een gebroken boekjaar dat eindigt op 31 oktober. De leverancier van hardware, software en ict-diensten boekte in de maanden november 2008, december 2008 en januari 2009 nog wel 1,9 miljard dollar winst. De omzet groeide nog maar met een procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en kwam uit op 28,8 miljard dollar. Voornamelijk het in de zomer van 2008 aangekochte dochterbedrijf EDS is verantwoordelijk voor het behoud van de omzet.
Dit is wel een dilemma voor diegenen die denken op termijn in de WW te komen.
Met het verlagen van een salaris tot onder max dagloon, wordt de WW-uitkering ook lager.
Eerst zelf $40M graaien en dan een loonoffer vragen?
http://www.siliconbeat.com/2009/01/20/2522/
Natuurlijk gaan hier maar weinig mensen op in. Het zal echter wel het gewenste effect behalen. Mensen zullen door deze aankondiging gaan kijken naar een andere baan, met als gevolg dat het natuurlijk verloop een handje wordt geholpen.
Dennie, hoeveel vacatures denk je dat er op dit moment zijn??
Hier ben je lekker mee. Als je als manager er niet “vrijwillig” mee in stemt kan je erop wachten dat je een opmerking in je personeelsdossier krijgt als niet meedenkend met de bedrijfsfilosofie. Doe je het wel en je wordt alsnog ontslagen dan heb je jezelf in de vingers gesneden op het gebied van je uitkering. 5% is overigens iets waar je waarschijnlijk langer last van zal hebben omdat je dat niet in de komende 2 jaren weer op zal trekken (crisis heeft altijd een na ijlend effect).
Je zal maar als voormalig EDS’er werken voor
wat men nu EDS een HP company noemt.
Om te beginnen wordt bijna een derde van het
oude personeel de wacht aangezet bij de HP
overname.
Hiernaast staat GM als EDS grootste klant op
het randje van bankroet, als je dan weet dat
wereldwijd ergens tussen de 40 en 50% van het
personeel voor GM werkt, kan je de bui al zien
hangen.
Erg motiverend voor mijn ex collega?s zijn de
berichten die ik zo in de pers zie ook niet,
grote opdrachten die met veel moeite binnen
gehaald zijn, worden nu eenvoudigweg uitbesteed aan de toenmalige concurrenten, erg demotiverend voor de mensen die hier avonden en weekenden aan
gewerkt hebben.
De enige lachende is de oud EDS cio RR, die aan de overname 70 miljoen dollar over heeft gehouden, die na nog geen jaar CIO EDS heeft verkwanselt. Nu is hij met pensioen en laat EDS achter, wat dit opgebracht heeft is nergens gepubliseerd maar zal niet onbeduidend zijn geweest.
Als er een Raspberry is voor graaiers, maakt deze een goede kans voor een nominatie.
Nee, RR staat in dit geval niet voor dit bekende automerk, al zal dit tegenwoordig wel zijn boodschappen auto zijn.
Ondertussen gaat het er steeds meer op lijken
dat EDS het lot beschoren is van bedrijven die hun voorgegaan zijn , zoals Compaq met de erfenis van Digital, Opsware, Apollo systems in het verre verleden en vele anderen.
Het probleem bij HP ligt in hun arrogantie en
het graaien van hun eigen management, niet bij de salarissen van hun medewerkers. Je kan er
vergif op in nemen dat men hun eigen personeel laat solliciteren op hun eigen baan, tegen slechtere voorwaarden en betaling, dit is bij de overname van Compaq ook op grote schaal gebeurd.
Gezien de huidige economische crisis staat het personeel met de rug tegen de muur. Het doet
mij denken aan de tijden van het begin van de industrieel revolutie, de VPRO heeft hier nog hele goede documentaires van, misschien leuk om uit te opnieuw uit te zenden en een link te leggen met de huidige economische situatie.
Je kan veel leren uit de geschiedenis, want deze herhaald zich omdat de mensheid het schijnbaar niet wil leren en er altijd grote graaiers blijven bestaan, die letterlijk en figuurlijk over lijken gaan.
Onbegrijpelijk dat HP. Goed management hoor..
Verschillende volledige gecertificeerde vakmensen zijn nog niet eens weg met hun goudgerande afkoopsom…(mochten vrijwillig weggaan met oude kantonrechtersformule en aanvullende regelingen)
Moet de nood inmiddels toch wel erg hoog zijn.
One solution “STRIKE”
Eerst al zo’n fijne actie vorige week,door alle contractors aan te zeggen. Op zich begrijpelijk als je gaat reograniseren, maar de manier waarop is schandalig !
Het ene moment wordt gezegd dat ze na hun opzegtermijn weg moeten, het volgende worden ze op staande voet ontslagen. Lekker voor de moraal ! Bovendien,iemand als eens van werkoverdracht gehoord? De dag erop alles weer teruggedraaid uiteraard..We dachten dat HP bekend stond als een goede werkgever, niets blijkt minder waar. Oh ja, we hebben flinke winst gemaakt en hebben volop werk. Toch wordt bij sommimige afdelingen 70% ge”best”shored. Kortzichtiger kun je wat mij betreft niet zijn als management. Als er nog meer vuile was naar buiten moet komen vooral zo doorgaan, bedankt !
EDS is al jaren bezig met het uitzuigen van zijn personeel.
Terwijl de grote jongens met miljoenen dollars aan oprotpremie buiten de deur gezet worden.
Nu salaris inleveren past geheel in dat scenario.
Gewoon kijken tot hoever je kunt gaan.
Als dit lukt gewoon een volgende offer doordrukken.
Maar als klap op de vuurpijl proberen ze nu eerst de vakbonden buitenspel zetten door niet meer te willen onderhandelen over een nieuwe CAO voor 2009. Dat willen ze voortaan met de OR regelen….!
Als de bonden daar intrappen zijn ze echt geen knip voor de neus waard.
Eigenlijk helpt maar 1 methode: S T A K E N.