Ook HP Nederland heeft zijn medewerkers gevraagd om een vrijwillige loonsverlaging. In eerste instantie wordt dat vooral verlangd van alle managers, maar ook de niet-management medewerkers krijgt er voor eind 2009 mee te maken. Het is een structurele maatregel waarmee het bedrijf gezond moet blijven, vertelt de woordvoerder.
Ict-dienstverlener HP vraagt zijn Nederlandse medewerkers om een vrijwillige loonsverlaging. Algemeen directeur Hans Daniels stuurde op 20 februari daartoe een intern bericht rond. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf aan Computable. De maatregel volgt op een wereldwijde oproep van de internationale groepsdirecteur Mark Hurd.
In eerste instantie roept Daniels alleen zijn managers op om met de maatregel in te stemmen. Waarschijnlijk gaat het daarbij om een verlaging van vijf procent, aangezien dit het percentage is dat Hurd voorstelt voor niet-executive managers. Landendirecteuren zoals Daniels zouden tien procent moeten inleveren, vertelt de voorlichter. Hurd zelf levert twintig procent van zijn salaris in.
Vrijwillig
Ook medewerkers die geen managementfunctie bij HP bekleden, wordt gevraagd om een loonoffer. "Dat gebeurt natuurlijk wel in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden", stelt de woordvoerder. "In Nederland ligt alles natuurlijk op sociaal-juridisch vlak anders dan in de Verenigde Staten." Hij verwacht dat medewerkers pas aan het eind van 2009 met een loonsverlaging te maken krijgen. Het loonoffer gebeurt wel op vrijwillige basis en medewerkers kunnen ervan afzien, voegt hij er aan toe.
De voorlichter zegt dat het gaat om een permanente en geen tijdelijke maatregel die zowel voor HP als voor dochterbedrijf EDS geldt. "Het is meer dan een kostenbesparing. We bevinden ons momenteel in een bijzonder uitdagende marktsituatie, die niet snel zal veranderen. HP kijkt naar zijn gehele kostenstructuur en hoe we optimaal kunnen profiteren op het moment dat de economie weer opleeft. Je moet maatregelen nemen zolang je er controle op hebt. Op deze manier houden we mensen wel binnen de organisatie."
Teleurstellend
HP maakte half februari teleurstellende eerstekwartaalcijfers bekend. Het bedrijf kent een gebroken boekjaar dat eindigt op 31 oktober. De leverancier van hardware, software en ict-diensten boekte in de maanden november 2008, december 2008 en januari 2009 nog wel 1,9 miljard dollar winst. De omzet groeide nog maar met een procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en kwam uit op 28,8 miljard dollar. Voornamelijk het in de zomer van 2008 aangekochte dochterbedrijf EDS is verantwoordelijk voor het behoud van de omzet.
Niet zo leuk om salaris in te leveren. Bij Yacht krijgen grotere groepen medewerkers een voorstel om te vertrekken. Dit lijkt me ook niet zo’n leuk alternatief.
Van het grootste aantal ex-ABN medewerkers staat hun salarisgroei al enige tijd op nul, omdat de meeste aan de top of boven hun salaris grid zitten.
Promotie naar een hoger level van b.v. specialist naar expert is slechts een theoretishe mogelijkheid.
Die voorgaande vrijwillige vertrek regeling is een lachertje…er stond zelfs enige tijd een artikel over wie daar voor in aanmerking kon komen tegelijkertijd met een recrudement oproep op het EDS intranet…te genant voor woorden.
Voor deze ploeg is er nog “enige” hoop om onder dat ASO-Amerikaanse spreadsheet management uit te komen omdat zowel bij de Wouter Bos-bank alsmede bij RBS gewerkt wordt om weer te insourcen.
@ Anon ans Mike Jordan …
Ik ben bang dat dit nog een van de weinige opties is die de werkvloer overhoud… staken het zal (als het gebeurd) een unieke gebeurtenis zijn binnen de ITC.
Kom op mensen, een beetje denken vanuit het collectief. Dat heeft mij uiteindelijk ook $50 milj. opgeleverd als afscheidspremie.
Als we Ross Perrot nou eens vragen om weer terug te komen. Die regelde gewoon een commando om z’n personeel uit Iran te bevrijden. DAT waren nog eens tijden.
Enne mr. Brown, de kantonrechters formules zijn in de VS een stuk beter he. Bij EDS NL krijg je nu net je 1,5xgewerkte jaren…. En de OR sprak erover zijnde het een ware verovering. Duh…… Normaliter was het 2xgewerkte jaren geweest als het ontslag aan HP/EDS te wijten zou zijn geweest. Als je 1 op de 3 man buiten flikkert kan je de schuld toch echt wel bij “the company” neerleggen dacht ik zo.
Ratten zijn het. Miljarden binnen gesleept de laatste jaren en nu zit het een week tegen en gaan ze zo beginnen.
9 jaar eds, 2x een loonsverhoging gehad van 2% en nu weer 2,5 tot 5!% inleveren. Met een beetje pech ben je na 10 jaar trouwe dienst 1% minder gaan verdienen.
Wat een ontzettende schoftenstreek van HP!!! Eerst was het tijd om te delen van de goede tijden en toen werd dat niet gedaan/zagen ze hun personeel niet staan. Ook jarenlang 0% salarisverhoging want het zat er niet in. En nu hebben ze hun eerste tegeslag en nu zien ze het personeel wel ineens staan?!?! Waarom trouwens want hun winst is nog enorm en het zal nog tijden sduren voordat HP failliet zou gaan.
Gelukkig ben ik weg bij HP. Ik vond het wel welletjes daaro. Ballentent.
Gr. Evil
Gelukkig worden we flink gesteund….
Daarvoor hebben we de steun en inzet van iedereen nodig. En daarmee komen we dan op het meest wezenlijke onderscheid tussen ons en de competitie; namelijk wijzelf. Los van alle kennis en ervaring, komt ’t nu vooral aan op de juiste mentaliteit. Nu telt doorzettingsvermogen, standvastigheid en bovenal de wil om succesvol te zijn. Wij rekenen graag op jullie allen.
Van twee kanten bekeken.
Van uit HP-oogpunt: De aan de aandeelhouders beloofde resultaten zijn niet behaald, mede door de omzet daling van circa twintig procent. Dat wil zeggen dat er verwacht wordt dat de CEO twintig procent snijdt in zijn kosten, of je ontslaat 20.000 mensen van de 100.000, of je neemt “muscle”-besparende maatregelen (loon inleveren om werk te behouden.
Tevens promoot HP de ‘variable pay methode’, wat neer komt op ‘wie goed presteert, verdient meer’. Wat nu goed uitkomt om dus te snijden in de vaste salaris kosten, werknemers krijgen dit direct terug als ze hun best doen.
Nu even vanuit medewerker-standpunt:
Dagelijks mail dat we het beter doen als ons markt segment. Een netto winst van $1.900.000.000,00 in deze barre tijden met een groei van ��n procent ten opzichte van het jaar ervoor. TOP!!! Maar ja, daar hebben we ook wat voor moeten laten. Opleidingen buiten het web WEG! Face to face meetingen WEG! Sinterklaas WEG! Kerstdiner WEG! Kerstpakket (bijna)WEG! Borreluur WEG! Een fatsoenlijke eigen werkplek WEG! Spullen die je werk vergemakkelijken WEG!
Maar: alles voor het goede doel natuurlijk.
Helaas maar een procentje winst groei (had die CEO er niet twintig beloofd aan de aandeelhouders, JA).
Hoe bedoel je snijden!! Toen er meer omzet bij kwam werd er ook niet evenredig personeel aangetrokken. Als het dan even tegen zit val je terug op je spaarpot, doet iedereen van het personeel thuis ook.
Loon inleveren? je lijkt wel niet gek. dat zie je nooit meer terug! Ook niet via “Pay for performance”, het is een ondoorzichtige tool die niet werkt.
VOORBEELD: 2008 je presteert boven matig, je standaard cao-loonopbouw is niet meer, daar is P4P voor gekomen. Je verwacht na een goed jaar een stijging HOERA, maar nee hoor, smoes; ‘we verwachten een slecht jaar’ deze stijging is toch gebaseerd op verleden jaar? JA, maar je krijgt ‘m toch niet.
Pay for performance ME REET!!
Het is gewoon een manier om je te korten zonder interventie van een OR of bond!
Daarom mijn advies: personeel vast houden aan je loon, je ziet het nooit meer terug!!