Onlangs afgestudeerde ict'ers die op zoek gaan naar een baan, moeten hun verwachtingen bijstellen. De tijd van de hoge salarissen en de leaseauto's is voorbij. Volgens onderzoeksbureau Intelligence Group zit de werkgever nu op de 'driver's seat'.
De starter is niet populair meer. Stonden werkgevers voorheen te springen om ict'ers die net hun opleiding hebben afgerond, nu heeft de beginnende automatiseerder meestal het nakijken.
Hoewel de vraag naar personeel in alle leeftijdscategorieën gedaald is, heeft de schoolverlatende ict'er het meest aan populariteit ingeleverd. Volgens consultant Menno van Barneveld van ict-recuitmentbureau Yer is er duidelijk verschil tussen de vraag naar starters en de vraag naar ervaren automatiseerders. "Tot ongeveer een half jaar geleden wilden werkgevers vooral jonge honden", zegt Van Barneveld. "Ze waren echt op zoek naar high potentials. De laatste maanden is dat een stuk minder geworden."
Driver’s seat
Geert-Jan Waasdorp, directeur van onderzoeksbureau Intelligence Group, concludeert ongeveer hetzelfde. Hij zegt dat een baan voor de twintiger niet vanzelfsprekend meer is. ‘Laat staan een goed salaris, 32 uur werken en een auto van de zaak.'
Logica is een van die bedrijven waar de starter minder in trek is. De ict-dienstverlener heeft het recruitmentbeleid onder de loep genomen, vertelt CEO Wilbert Kieboom. Het bedrijf zoekt vooral werknemers die al ervaring hebben en ‘werft minder agressief onder starters'.
Dat de starter het moeilijker krijgt, blijkt ook uit een vacaturetelling van Intermediair Business Intelligence. Volgens de gegevens daalde het aantal onvervulde technische startersfuncties dit naar met bijna een derde naar 205. In dezelfde periode vorig jaar waren het er nog 302.
Al met al lijkt het erop dat de werkgever het op dit moment voor het zeggen heeft. Waasdorp: "De werkgever mag, als is het maar voor even, meemaken hoe het is op de driver's seat." Toch zouden ze er goed aan doen niet het onderste uit de kan te willen halen, waarschuwt de directeur. ‘Het vervroegd afscheid nemen van de babyboomgeneratie en het niet aannemen van nieuw talent kan de ambities van een organisatie in gevaar brengen.'
Het is voor goede ervaren ICT-er geen enkel probleem om zelfstandig te gaan werken en zichzelf aan de slag te houden, ook niet tijdens een crisis. Het aardige echter van een groot bedrijf is dat je heel veel kennisuitwisseling hebt tussen collega’s, waardoor en goede feeling kunt houden met de bredere markt,e je eigen kansen creeert. Als de werkgever het dan ook nog interessant genoeg maakt en houdt (perspectief, arbeidsvoorwaarden)en zijn professionals niet als kleine kinderen behandelt dan kun je goede mensen binden. Door alleen maar op de kosten te letten en
en verder alles uit te hollen creeer je een zinkend schip waar niemand meer op mee wil varen.
Niet helemaal vewonderlijk dit nieuws. Het aannemen van een starter is een investering voor de langere termijn. Direkte resultaten hoef je de eerste 6 tot 12 maanden niet zoveel te verwachten, daarvoor is de overstap van student naar werknemer en van studie naar praktijk te groot.
Wat een startende software engineer aan werk oplevert in het eerste jaar, is meestal niet mission critical voor zijn werkgever.
In slechtere tijden wordt recruitment altijd gerationaliseerd: welke vacatures zijn echt nodig? Bij die analyse blijven met name de grote acute problemen over. En om die met zekerheid en binnen de gestelde tijd op te lossen heb je een ervaren kracht nodig.
Voor IT-dienstverleners kunnen starters an sich wel winstgevend zijn in het eerste jaar, vooropgesteld dat ze te plaatsen zijn bij een opdrachtgever. Wat je dus ziet in de beslissing van Logica is het aanpassen van recruitment beleid aan de vraag uit de markt.
Dit soort berichten toont aan hoe enorm onvolwassen de ICT sector nog steeds is. De waan van de dag regeert en verder dan 2 dagen vooruit kijken kan men nog steeds niet. De vergrijzing komt er nog aan. Die is onvermijdelijk. Binnen enkele jaren ontstaan overal tekorten aan gekwalificeerd personeel. Om dan nu te beknibbelen op starters, die straks meer dan hard nodig zijn, is weer eens meer dan typisch.
Ben van mening dat zich onder starters ook een tweedeling zal afspelen.
1) De starter met een duidelijke focus en ambitie. Reeds opgebouwd tijdens stages, bijbaantjes en hobbies
2) De starter die het nog allemaal niet zo goed weet en en niet veel verder komt dan een “leuke baan, met veel uitdaging, in een open cultuur, met goede toekomst mogelijkheden”
1 kan morgen nog steeds aan de bak.