Ontslagen zijn onvermijdelijk. Het is de enige manier waarop ICT Automatisering kosten kan besparen in economisch zware tijden. Dat zegt bestuursvoorzitter Bram Schot in een toelichting op de reorganisatie.
Een ontslagronde is de enige manier waarop ICT Automatisering serieus kosten kan besparen. Dat vertelt bestuursvoorzitter Bram Schot aan Computable naar aanleiding van de voorgenomen reorganisatie. Om kosten te besparen in economisch zware tijden kan het bedrijf weinig anders doen dan banen schrappen.
Het Barendrechtse bedrijf maakte donderdag 19 februari 2009 bekend zeventig banen te schrappen. Volgens Schot valt tweederde van die ontslagen bij de divisie voor embedded software. De overige banen worden verspreid over andere divisies geschrapt. Het gaat voor een groot deel om gedwongen ontslagen.
"We hebben twee grote problemen", legt de bestuursvoorzitter uit. "De vraag naar ons personeel loopt terug. Klanten zoals Philips en ASML hebben minder orders, waardoor de bezettingsgraad van ontwikkelaars van embedded software laag is. Daarnaast hebben we last van tariefsdruk. Net als in andere sectoren zie je dat klanten proberen om te besparen door de tarieven te verlagen. Dat scheelt ons inkomsten."
Het bedrijf onderzocht sinds eind 2008 de mogelijkheden voor kostenbesparingen, maar kwam snel tot de conclusie dat een ontslagronde de enige optie was.
‘Mensenbedrijf’
Schot: "Wij zijn een ‘mensenbedrijf', dus er zit voor ons weinig anders op dan kosten te besparen door banen te schrappen. Negentig procent van onze kosten zitten in de werknemers. Het gaat om salarissen en contractuele overeenkomsten zoals leaseauto's. Er zijn voor ons weinig andere manieren om kosten te besparen in deze zware economische tijden. We kunnen de kaasschaaf inzetten en het bedrijfsfeest schrappen, maar dat levert onvoldoende besparingen op."
Bij de divisie voor embedded software werken driehonderd mensen. Ze ontwikkelen programmatuur die wordt ingebouwd in producten als televisies, telefooncentrales en cd-spelers. Belangrijke klanten zijn bijvoorbeeld NXP, Océ, Philips Healthcare en ASML.
De kosten van de ontslagronde worden geraamd op 3,5 tot 4 miljoen euro. Het bedrijf rekende vóór de bekendmaking van de reorganisatie op een stijging van de winst tussen de zeventien en twintig procent. Dat komt neer op maximaal 7,3 miljoen euro. De jaarcijfers worden 13 maart 2009 bekendgemaakt. De Barendrechtse firma mist 2,5 miljoen euro op de begroting over 2008 door een frauderende werknemer.