Vrouwen die een positie in de raad van bestuur of commissarissen van een ict-bedrijf ambiëren moeten brutaler worden. Dit is de mening van Jitka Beukenkamp, lid van het management team van Logica en Fleur Hermse, manager bij Unit 4 Agresso.
Dat er weinig topvrouwen te vinden zijn in de ict-sector, is opnieuw bevestigd door het CBS en een onderzoek van de Erasmus Universiteit naar het aantal vrouwen in topfuncties bij Nederlandse bedrijven. Fleur Hermse, corporate information manager bij Unit 4 Agresso en Jitka Beukenkamp, managing director outsourcing services bij Logica denken dat meer vrouwen door zouden kunnen stoten naar de ict-top als de overheid kpi's zet op het aannemen van vrouwen en als vrouwen leren goed te plannen en hoe flexibeler en brutaler te zijn.
De combinatie vrouw en carrière in de ict blijft een lastig vraagstuk volgens Beukenkamp en Hermse. Het probleem is volgens Beukenkamp tweeledig. "In Nederland heerst een mentaliteit die een barrière opwerpt voor vrouwen die fulltime willen werken en tegelijkertijd kinderen willen opvoeden. Bovendien is het voor een comfortabele levensstandaard in Nederland niet echt nodig dat man en vrouw beide werken."
Extra beperking
De ict-sector geeft vrouwen nog een extra beperking. Hermse: "Er werken sowieso weinig vrouwen in de ict. Als er een toppositie vrijkomt en er zijn honderd gegadigden waaronder twee vrouwen, is de kans om hogerop te komen voor deze vrouwen klein." Maar het werkt volgens haar ook andersom, weinig vrouwen ambiëren een carrière in de ict. "Wanneer Unit 4 Agresso een vacature heeft, solliciteren er eigenlijk bijna altijd alleen mannen. Het is geen onwil van ict-bedrijven, maar de spoeling in vrouwelijke sollicitanten is erg dun."
Dat terwijl een technische achtergrond volgens beide dames niet nodig is voor een hoge functie in de ict. "Hermse: "Ik richt me met name op het bedrijfskundige proces om de juiste informatie beschikbaar te hebben op het juiste moment en op de juiste plek. Ik bedenk hoe ik het wil hebben en de techneuten kijken of dat technisch haalbaar is." Ook Beukenkamp zegt niet technisch te zijn. "Ict zal altijd meer een mannenwereld blijven, maar in een managementpositie en met name binnen mijn vakgebied outsourcing heb je weinig met de technische kant van het product te maken."
Excuustruus
Hermse en Beukenkamp zijn het er over eens dat het belangrijk is dat meer vrouwen tot de top van het ict-bedrijfsleven doorstoten. "Het zou leuk zijn om een stel vrouwen om me heen te hebben, maar dat is natuurlijk niet het doel. Meer vrouwen in de top zou een zakelijke doel dienen, het vergroten van de effectiviteit en diversiteit binnen je organisatie", zegt Beukenkamp. Hermse vult aan: "Vrouwen kijken op een andere manier naar een probleem dan mannen."
Voor bedrijven is er een belangrijke taak weggelegd om diversiteit en dus meer vrouwen binnen een organisatie te stimuleren. Maar Beukenkamp denkt niet dat dit vanzelf gaat: "Ik vind dat de overheid meer druk zou moeten uitoefenen op bedrijven. Er zijn nu wel stimulatieprogramma's om vrouwen in het management te krijgen, maar er is geen druk. Ik ben ervoor dat er kpi's op het aannemen van vrouwen gezet worden. Nu is het beleid erg soft en heeft het derde-rangs-prioriteit. Als vrouw in de top ben je eigenlijk een excuustruus."
Duidelijk zijn
Vrouwen kunnen zelf ook wat doen, vindt Beukenkamp. "Vrouwen zijn te bescheiden over hun kwaliteiten. Om iets voor elkaar te krijgen in een mannenomgeving moet je heel duidelijk zijn. Vraag om loonsverhoging of promotie. Als jij denkt dat je heel duidelijk bent, ben je net duidelijk genoeg."
Verder komt het voornamelijk aan op planning en flexibiliteit, denkt Hermse: "Om fulltime te kunnen werken en kinderen op te voeden, moet je heel goed plannen. Ik ben er heilig van overtuigd dat het te combineren is. Natuurlijk moet ik veel en hard werken, maar het gaat erom dat ik aan het einde van de dag output heb geleverd. Het maakt echter niet uit wanneer. Ik ga daarom 's avonds vroeg naar huis en werk na het eten thuis verder. Maandag is bovendien mijn thuiswerkdag. Dit geeft mij de flexibiliteit om aandacht aan mijn dochter te besteden."
Duidelijk zijn: ik werk toevallig bij Logica en vroeg twee maanden geleden om loonsverhoging, dat werd afgedaan met: ”we kunnen niets voor je betekenen.”
Gelukkig maakt Logica het wel mogelijk om bij een werkweek van 40 uur een tot twee dagen in de week thuis te werken.
Meld je aan! http://vrouwenindeict.hyves.nl/
Mensen moeten meer laten horen dat ze goed zijn. Welnu, dat maakt niet uit, het aantal posities aan de top is gewoon beperkt. Het is een kwestie van de juiste skills, de juiste achtergrond en het juiste moment. Er zijn zo veel goede mensen. Er zijn bijv. bij mijn oude ICT werkgever mensen die uitstekend konden managen. Maken zij kans op een betere management positie dan ze nu bekleden? Nee, want ze voldoen niet aan het gewenste profiel (want technisch en niet bedrijfskundig, of zijn te jong, te oud, verkeerde vooropleiding, te weinig leiding gegeven, te weinig met klanten te maken gehad, etc.). Prijs je gelukkig Jitka en besef dat er veel anderen zijn met evenveel talent maar minder (afgedwongen of gegunde) kansen (ook vrouwen natuurlijk!).