Waarom zou een organisatie eigenlijk open source software willen gebruiken? Ik heb daarvoor verschillende redenen gehoord. Ook al zijn ze vaak geldig, bij elk daarvan is wel een kanttekening te plaatsen.
"Ik heb geen geld." Dat zien we nog wel eens bij studenten en onderwijsinstellingen. Maar open source is natuurlijk nooit echt gratis. Ook open source software kost beheerinspanning, en je loopt het risico om op cruciale momenten zonder support te zitten. "De leverancier begrijpt mijn business model niet." Een Software-as-a-service partij kan niets met een licentiestructuur die afrekent op de maximale capaciteit van de hardware in plaats van op het daadwerkelijke gebruik. Dat is niet te financieren. Vroeger of later echter gaan leveranciers dit begrijpen en kun je profiteren van hun schaalvoordeel.
"De bouwers gebruiken het zelf, dus ze begrijpen mijn bedrijfsprobleem beter." Een voorbeeld hiervan is netwerkmonitoring software, zoals Nagios. Het leveranciersalternatief hiervoor is een pakket als HP OpenView. Voor een mkb-klant is dat meestal veel te complex. Je hebt al een dagtaak aan het uitzetten van features die je niet nodig hebt.
"Open source is essentieel voor mijn continuïteit." Als bepaalde software of nieuwe functies ervan essentieel zijn voor je business, wil je die desnoods zelf fixen. Dit zie je veel bij service providers. Ik heb isp's gekend waar men operating systems en applicaties tot op het bit zat te hacken om ze te kunnen draaien op de beschikbare hardware. Dat kan een rationele keuze zijn als je tien procent per maand groeit, je softwareleverancier een release cycle van zes maanden heeft, hardware bestellen drie maanden duurt, en je nu even geen geld hebt. Je kunt trouwens vinden dat die unieke functies maken dat je eigenlijk in de softwareontwikkelbusiness zit, en dat teruggeven aan de community daarom zakelijk niet slim is.
"Leveranciers hebben te veel macht." Ook dat ligt genuanceerder, maar daarover gaan we het volgende week hebben.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).