In de zoektocht naar de beste business case over 2008 heeft een vakkundige jury namens Computable zes kandidaten genomineerd. Deze business cases worden eind februari aan de jury toegelicht, waarna een winnaar wordt gekozen.
In de competitie ‘Beste Business Case 2008' kreeg de redactie van Computable de afgelopen maanden in totaal 43 business cases aangedragen van bedrijven die hun case wilden laten beoordelen door een vakkundige jury. Deze jury koos uit deze lijst in totaal zes cases die op 25 februari een toelichting mogen geven, waarna de juryleden een winnaar kiezen. Genomineerd zijn business cases van (in willekeurige volgorde) ProRail/Xebia, Computype/Eyos, Schleifenbauer Products, Surfnet, ASML en RDW/Unisys.
Jury
In de vakkundige jury, die door Computable is samengesteld, zitten vijf grootheden op het gebied van projectmanagement en business cases. Dit zijn Jeroen Aris, senior executive bij Accenture Nederland, programmadirecteur Fred Bons van Ordina, Peter Storm, directeur van Kennis&Co en hoogleraar bedrijfskunde aan de Open Universiteit Nederland, managing partner Bernard Vuijk van Pro4Pro en Passionned en Eric van der Wolk, partner bij Business Case Entrepreneurs. Na lang beraad kwamen zij tot ondergenoemde zes genomineerden (in willekeurige volgorde).
Aanvullende onderdelen
Op woensdag 25 februari gaan de zes genomineerde partijen toelichting geven op hun business case. De jury zal op deze dag de business cases ook gaan beoordelen op onder andere projectplan, statusreportage en eindrapportage, tevredenheid, ROI, enthousiasme, functionaliteit, resources, leereffecten, leiderschap en ondernemerschap. De winnaar van de Beste Business Case 2008 zal Computable half april bekend gaan maken in een speciale gids over business cases.
ProRail/Xebia
Xebia diende een business case in met de projectnaam ‘ProRail InfoPlus'. De scope van de opdracht van Xebia was het ontsluiten van data in het centrale bronsysteem. Aggregatie tot berichten geschikt voor verschillende bronnen en daadwerkelijke publicatie (zoals op borden en via audioberichten) spelen hier een rol. Xebia heeft het systeem in een jaar ontwikkeld; in 2007 is begonnen met de ontwikkeling van het informatiemanagementsysteem en het systeem is in mei 2008 opgeleverd.
Ontwikkeling vond plaats bij ProRail op locatie en in India bij Xebia. In totaal is er ongeveer twintig manjaar door Xebia besteed aan ontwikkeling, test en architectuur. Er is met gemiddeld vijftien tot twintig FTE gewerkt aan de.implementatie. De uitrol vindt gefaseerd plaats. Het is nu mogelijk om reizigers eenduidige en rijkere informatie te bieden. Men kan nu bijvoorbeeld ook zien wat de volgende trein is die op een bepaald perron stopt. Ook in noodgevallen is de informatievoorziening richting reizigers beter gestroomlijnd. De informatie is nu consistent en even rijk op alle kanalen.
Computype/Eyos
Eyos diende een business case in van het project ‘TypeTopia.com' dat voor Computype werd uitgevoerd. Eyos heeft voor Computype een volledig nieuwe applicatie ontworpen voor het bieden van typecursussen via internet. Samen met het bedrijf heeft Eyos alle funtionaliteiten, eisen en wensen in kaart gebracht. Op basis daarvan is een technologieonafhankelijk softwareontwerp samengesteld. Voor het daadwerkelijk programmeren van de applicatie heeft Computype het projectmanagement grotendeels aan Eyos uitbesteed.
Bij het programmeren van de applicatie waren ongeveer acht (veelal freelance) programmeurs en grafici betrokken. Het programmeren heeft circa een jaar in beslag genomen; de voorfase van verkenning en functioneel-technisch ontwerp heeft eveneens circa een jaar in beslag genomen. Het resultaat van TypeTopia is meer dan 20.000 cursisten, waarvan een aanzienlijk deel betaald. Een veelvoud van het aantal cursisten dat Computype voorheen kon bedienen met hetzelfde aantal medewerkers. Voor de toekomst liggen internationale varianten in het verschiet, waarvan de Duitse en Engelse versie binnenkort op de markt komen.
Schleifenbauer Products
Schleifenbauer Products diende onder de projectnaam ‘Get to know your power' een business case in voor de productie van een nieuw kwalitatief hoogstaand stekkerblok. Schleifenbauer Products levert intelligente PDU's aan commerciële datacentra zoals TeleCity, EvoSwitch, Xs4all, Easynet, EUnetworks, etc. en sinds kort ook aan grote mkb-bedrijven met eigen datacentra zoals banken en verzekeringsmaatschappijen. Deze klanten hebben behoefte aan gedetailleerde informatie over de stroomdistributie in hun datacenter. Bovenal is de bedrijfszekerheid van de PDU cruciaal: deze mag nooit de stroom kunnen onderbreken.
Daarnaast is de functionaliteit en het gebruiksgemak van belang. Om dit ambitieuze project te kunnen verwezenlijken werd gezocht naar partnerships met toeleverende bedrijven. Eén van deze bedrijven is Venne, waar de productontwikkeling plaatsvindt, evenals een deel van de productie, de assemblage en de verzending. Via Venne werden toeleveranciers gezocht voor de aluminium profielen, de elektrische componenten en voor de kennis op het gebied van veiligheid en normen. Het totale project werd gemanaged door één van de vier partners die veel ervaring heeft op gebied van projectmanagement. Door een strakke planning met toezicht en de enthousiaste samenwerking onderling en met alle partners zijn tien maanden na het startschot de eerste batch stekkerblokken uitgeleverd aan klanten.
Surfnet
Surfnet diende een business case onder de projectnaam ‘GigaPort'. De aanleiding om het project te starten was het feit dat wetenschappers in sommige vakgebieden steeds meer behoefte kregen aan supersnelle internetverbindingen om grote hoeveelheden data te kunnen versturen. Het GigaPort-project is een vijfjarig project dat eind 2008 is afgesloten. Stichting Surf was de penvoerder van het project met Surfnet als uitvoerende organisatie. Daarnaast is een groot aantal partners bij het project betrokken: een consortium van 53 academische instellingen, een aantal bedrijven en een aantal onderzoeksinstituten als researchpartner.
De bedrijven Nortel en Telindus hebben gedurende het hele project een grote bijdrage geleverd aan het project. Het project heeft 40 miljoen euro subsidie ontvangen van de regering in het kader van de Bsik-regeling. Daarnaast hebben de deelnemende instellingen en bedrijven bijgedragen in de kosten van het project. Het project is onlangs afgesloten maar de resultaten hebben de overheid geïnspireerd om financiering voor een vervolgproject veilig te stellen. Inmiddels worden plannen gemaakt voor een nieuwe netwerkgeneratie waarin het hybride netwerk verder wordt uitgebouwd.
ASML
ASML diende een business case in over de introductie van nieuwe generatie chipmachine. Onder de projectnaam ‘BRES (Basic Remote Equipment Support)' startte dit project in 2006. Bij voorgaande introducties gingen er verschillende experts met het nieuwe machinetype mee om bij de klanten ondersteuning te bieden. Vanwege het grote aantal orders was deze manier van werken niet mogelijk. Door de machines remote bereikbaar te maken kon ASML zijn introductiedoelstellingen halen. Tevens kon ASML zijn mensen efficiënter laten werken door in centrale locaties competenties te bundelen.
Bijkomend voordeel was dat nu ook sneller diagnoses konden worden gesteld en problemen bij de klanten sneller verholpen konden worden met behulp van remote connectivity. Verschillende oplossingen werden geëvalueerd en uiteindelijk werd gekozen voor een service van een Amerikaanse organisatie die connectivity services levert voor bedrijven in de semiconductor industrie. Om de standaard service te laten voldoen aan de ASML-eisen is er extra softwareontwikkeling gevraagd. Medio juli 2006 was alles gereed (software ontwikkeld en getest, contract opgesteld, services gedefinieerd) en kon de uitrol beginnen. Eind december 2008 had ASML wereldwijd ruim dertig klanten en meer dan 750 machines aangesloten.
RDW/Unisys
Unisys diende een business case onder de naam ‘Eucaris' in over een project dat is uitgevoerd bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Doel was om de Europese lidstaten toegang te bieden tot voertuig- en rijbewijsinformatie via een standaard browser. Iedere lidstaat beheert zijn eigen systeem met de daarbij behorende gegevens, bestaande uit nationale voertuig en rijbewijsinformatie.
Al deze aparte systemen zijn door Eucaris verbonden en daardoor kan informatie makkelijk gedeeld worden. Het uitwisselen van informatie tussen landen is een sleutelrol in het aanpakken van misdaad en terrorisme. De Europese registratieautoriteiten houden hun systemen op nationaal niveau up-to-date en via Eucaris wordt nu de mogelijkheid geboden om met andere landen informatie uit te wisselen.
Uitreiking Beste Business Case 2008
De Beste Business Case van 2008 wordt uitgereikt tijdens het Best Practices Congres 2009, het grote voorjaarscongres voor ict-management. Dit jaar is alweer de zesde editie van dit congres, met ook dit jaar weer een programma met topsprekers als:
André Haket (CIO Stork NV), Maarten Hillenaar (CIO Overheid), René Olde Olthof (Hoofd ICT Operations transavia.com), Wouke Lam (Head PMO Infrastructure Sourcing Programme, Shell) en vele anderen. En buitenlandse sprekers als Ian Clayton (VS), Adam Grummit (Director of Metron, UK), Maxime Sottini (iCONS, Italie).
Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.best-practices-in-it-management.nl.