Branchevereniging Netwit wil een debat op gang brengen over de baten van ict bij corporaties. Een eerste aanzet daartoe is de uitgave van het boek 'Kennis moet je delen. Kosten én baten van ict'. De overhandiging van het eerste exemplaar aan vond plaats op de vakbeurs Bouw & ICT 2009.
Netwit (Netwerk woningcorporaties en informatietechnologie) constateert dat onder woningbouwverenigingen geen eensluidend beeld bestaat over wat de baten van ict zijn. Daarover wil de branchevereniging een discussie beginnen. Een eerste aanzet daartoe vormt het boek 'Kosten én baten van ict' (het vierde deel in de reeks 'Kennis moet je delen').
In het boek geven ict-managers, adviseurs en directeur/bestuurders hun visie op wat ict eigenlijk behoort op te leveren. Ook wordt in een aantal bijdragen ingegaan op de manieren hoe baten zijn vast stellen en wat tot batenmanagement behoort. Naast financiële baten zijn ook kwalitatieve en kwantitatieve baten aan ict-investeringen verbonden.
Op Bouw & ICT (10-12 februari in de Utrechtse Jaarbeurs) ontving Birgitte van Hoesel, bestuurder van woningcorporatie Portaal te Baarn, uit handen van professor Egon Berghout het eerste exemplaar. Berghout is hoogleraar 'business en ict' aan de universiteit van Groningen en één van de auteurs van het boek. Hij benadrukte het belang van het benchmarken van de baten van ict, iets wat pas de laatste jaren in de belangstelling staat. "De kostenkant van ICT is meestal redelijk stabiel, maar dat geldt niet voor de batenkant."
De kost gaat voor de baat uit
In de afgelopen jaren is Netwit een van de aanjagers geweest voor een benchmark naar ict-kosten. Dit heeft geleid tot een jaarlijks vergelijkend onderzoek onder corporaties naar ict-kosten, georganiseerd door Netwit, F-fectis organisatie+innovatie en M&I Partners. Aan dit Wtco (woningcorporaties total cost of ownership) doet een groeiend aantal corporaties mee.
De vergelijking met andere corporaties geeft woningbouwverenigingen een goed beeld waar ze staan. De branchevereniging hoopt dat er ook een structurele benchmark naar baten op gang kan worden gebracht. Doel ervan is beter zicht te krijgen op de effecten die aandacht voor ict en investeringen daarin hebben op corporaties, medewerkers en huurders.