De bezoekersaantallen op Bouw & ICT, de eerste ict-vakbeurs van 2009, vielen ondanks de economische crisis niet tegen. Zo’n tienduizend mensen bezochten in drie dagen tijd het evenement. De belangstelling van de bouwsector voor ict is groeiende, zegt organisator VNU Exhibitions.
Bouw & ICT 2009 vond plaats van 10 tot 12 februari in de Utrechtse Jaarbeurs. Het evenement viel samen met de tweejaarlijkse grote, zes dagen durende Internationale Bouwbeurs. Van de bezoekers – naar schatting ruim honderdduizend in een week – gaf 19 procent aan geïnteresseerd te zijn in ict. "Toen wij in 2005 voor het eerst startten met een aparte Bouw & ICT-beurs, was de belangstelling nog geen 5 procent", zegt Pieter Simons, clustermanager IT van beursorganisator VNU Exhibitions. "Het geeft het groeiend belang van ict in de bouwwereld aan." Saillant is wel dat de uitreiking van de ‘Digitale Aannemer van het jaar’ werd afgeblazen. Organisator Bouwend Nederland zou te weinig kandidaten hebben weten te ronselen.
De bezoekersaantallen van Bouw & ICT kwamen – ongeaudit – uit op 2833 (eerste dag), 4105(tweede dag) en 4.160 (derde dag): in totaal 11.098. Het beeld is enigszins vertekenend omdat er bezoekers bij zitten die speciaal afkwamen op deze ict-beurs en bezoekers van de Internationale Bouwbeurs die dit gedeelte van de beurs ook bezochten. De exacte verdeling is nog niet bekend. Toch toont Audrey Wilschut, projectmanager van VNU Exhibitions, zich tevreden. De bezoekers zijn niet weggebleven vanwege de economische crisis. "Misschien zijn ze juist gekomen vanwege die crisis! Wij merken dat partijen uit de bouw efficiënter en kostenbesparend willen werken. Dat kan door de inzet van ict en zij kunnen zich op de beurs oriënteren op de beurs."
Integratie
Wilschut wijst op populaire thema’s als integraal bouwen (via geo-informatie goed laten aansluiten van de processen ontwerpen, bouwen, beheren)en ketenautomatisering (de aannemer die beter gegevens uitwisselt met architecten, ingenieurs, overheden en onderaannemers). Ook in corporatie is ketenintegratie met partners (aannemers, zorginstellinge, overheden) een opkomend vraagstuk.
Qua oplossingen hadden bezoekers de meeste interesse in tekensoftware, ontwerptoepassingen en calculatiepakketten. Er waren vooral aannemers aanwezig, gevolgd door architectenbureaus en ingenieur-/adviesbureaus. Zo’n 10 procent van het bezoek was afkomstig van woningbouwverenigingen en vastgoed. Naar herkomst onderverdeeld behoorde de categorie directie/eigenaar met 20 procent tot de grootste groep bezoekers.
In het jaar dat er geen Internationale Bouwbeurs plaatsgrijpt organiseert VNU Exhibitions wel een Bouw & ICT. Sinds de editie van 2006 horen ook de automatiseerders die de corporatiewereld bedienen, tot de standhouders. Uit steekproeven bleken de bezoekersaantallen (mensen die speciaal voor Bouw & ICT kwamen) in 2007 op 4000 te liggen en in 2008 op 2900. "Maar", benadrukt Simons, "die cijfers zijn niet te vergelijken met die van de editie van dit jaar. In 2007 had Bouw & ICT geen eigen entree en zijn de bezoekers niet via scanning maar steekproefsgewijs geregistreerd. In 2008 ging het om een tweedaags evenement."
Bouwkeet
Remco van Niekerk, directeur van corporatie-automatiseerder Itris die uitpakte met een flinke stand, vond de eerste dag tegenvallen. "Wij hielden even ons hart vast voor de opkomst, maar die was de tweede en derde dag goed." Positief te spreken was hij over de verplaatsing van de locatie naar een hal op de eerste verdieping met een eigen ingang. Dat leverde een betere afspiegeling van de doelgroep op. "Twee jaar terug liepen er hordes bouwvakkers over de beurs op zoek naar ‘goodies’. Bij Itris lag een speciaal spel kaarten op de standtafels. Met een armveeg ging een hele rij met stokken kaarten zo de tassen in van die bouwlieden. Handig voor in de keet, zullen ze gedacht hebben".
Jammer vond hij dat er minder corporaties aanwezig waren en meer adviseurs van bureaus en automatiseerders. "Leuk voor je netwerk, maar we praten liever direct met onze doelgroep."
Phi Dta, leverancier van automatische identificatie-hulpmiddel, stond voor de derde keer op de beurs. Martin van Leest, business unit-manager industry, viel de conservatieve houding van bouwbedrijven op. Phi Data presenteerde een innovatieve rfid-dienst om op een actieve manier bedrijfsmiddelen op een bouwplaats te bewaken. Er was wel belangstelling maar tot concrete projecten leidde het niet. Vreemd, vindt Van Leest, want je kunt veel efficiënter omgaan met het beheer van je materieel. "Dit, terwijl bouwers veel over faalkosten klagen. Ze hebben een soort bedrijfsblindheid om hun eigen processen aan te kunnen pakken. Ze kijken eerst of de buren iets nieuws hebben voordat ze meegaan in een innovatieve ontwikkeling."