Ict'ers die als externe werken bij een bedrijf hebben kans dat ze volgend jaar hun klus kwijtraken. Bedrijven willen hun eigen ict-personeel behouden en gaan vooral snijden in de inhuur van externe medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG IT Advisory.
Het merendeel van de Nederlandse bedrijven verwacht het komende jaar geen ict'ers te ontslaan. Uit onderzoek van KPMG IT Advisory blijkt dat bedrijven vooral gaan snijden in de inhuur van extern personeel.
"Bedrijven willen het eigen talent vasthouden. Ze hebben jarenlang goed ict-personeel geworven. Dat laten ze niet zomaar gaan", zegt Jan de Boer, partner bij KPMG IT Advisory. Ongeveer twaalf procent van de gevraagde ondernemingen verwacht hoogstens vijf procent van de eigen ict-medewerkers te ontslaan.
Zzp’ers en detacheerders
KPMG denkt dat er vooral voor zzp'ers en detacheerders een lastige tijd aanbreekt. De Boer: "Als ict-dienstverleners deze periode gebruiken om bijvoorbeeld te investeren in verdere training en opleiding, kan de it-sector uiteindelijk sterker uit de crisis komen."
De uitkomsten van KPMG komen overeen met de ontwikkelingen in de markt. Dienstverlener Ordina gaat 350 banen schrappen en kiest daarbij vooral banen van externen. De vijf grote dienstverleners hebben hun externen gevraagd om een lager tarief. De klanten zouden daar om vragen. ING en KPN hebben lagere tarieven aan hun leveranciers gevraagd.
Uiteraard heb ik ook de nodige overlegjes. Die zijn dan wel to the point, waarbij vooraf het doel duidelijk is en achteraf resultaten neergezet dienen te worden. Dit in tegenstelling tot de eindeloos-gezwam-overleggen. En nee, ik doe niet bepaald dom-doe-werk….
Kijk, dit is ook heel typisch: ik ben er nog op deze vrijdagmiddag, 15:00uur. Druk bezig om de klant te helpen. Alle internen zijn uiteraard al lang naar huis.
@De Externe: Om te beginnen lees je mijn reactie niet goed. Je trekt namelijk een conclusie die nergens op gebaseerd is (dat ik overleggen om te overleggen leuk vind?!?!). Ten tweede spreek je jezelf tegen in je eigen posts. (eerst maak je alleen maar meters, daarna heb je ineens ook overlegjes). Verder heb je blijkbaar zoveel tijd over op een dag dat je hier 4 (wat mij betreft nergens aan bijdragende) berichten kunt plaatsen. Je hebt zo snel je (onjuiste) oordeel klaar dat ik me afvraag of je nou werkelijk wel zo slim bent als je zelf beweert.
@Carl: sneu dat je me niet begrijpt. Al dat overleggen stompt behoorlijk af. Je werkt vast ook bij zon bedrijf waarbij het motto luidt: de externen doen het werk, de internen leuteren maar wat. Zolang het maar ‘gezellig’ is en je niks hoeft te doen, dan vinden de Carls van deze wereld het best. Eigenlijk is dat prima, want daardoor verdien ik een dik belegde boterham!
@De Externe: Laatste keer dat ik reageer. Het enige wat jij doet is suggestieve reacties plaatsen om mensen uit de tent te lokken. Ga lekker verder met je werk waar je ongetwijfeld heel goed in bent. Een iets minder arrogante houding zou alleen wel op z’n plaats zijn. Gelukkig zitten bij het bedrijf waar ik werk w?l fijne externen die inderdaad meters maken maar ook nog eens mee denken.
@Carl: als mislukte ICT’er kan je misschien een carriere overwegen in de psychologie?
@Carl: Ik weet niet waarom je uberhaupt nog reageert. Wat een gezwets van die Externe zeg.
@De Externe: Leuke grap :). Maar je meent er niets van, hoop ik. Als je net zo kort door de bocht je werk doet als dat je berichtjes plaatst, kan ik me voorstellen dat je interne collega’s veel te overleggen hebben :D. Weet je zeker dat ze het niet over jou hebben?
@rob: Goed topic. Roddelen is inderdaad 1 van de kern kwaliteiten van internen. Daar zijn ze vaak druk mee bezig.
Off-topic: Haha, Carl en de Externe! houden jullie het wel gezellig? 🙂
On-topic: Beetje vreemde kop. Als externe vrees je meestal voor je baan als ze over langere termijn geen opdrachten voor je weten te vinden.
@De Externe. Ik ben ook extern, en ik merk ook dat er onder de internen veel wordt geroddeld. Echter, ik probeer te begrijpen waarom en niet te snel persoonlijke oordelen te geven. M.i. zijn internen in veel bedrijven nu erg bang voor hun baan dankzij het belabberde management van veel grote organisaties, en natuurlijk leidt angst voor werkgelegenheid tot roddels. Tel daarbij op dat zij vaak helemaal murw zijn van eindeloze reorganisaties, KPI?s, niet luisterende managers en ad hoc beleid, en je hebt het recept voor ongemotiveerd, roddelend en achterdochtige personeel.
Persoonlijk begrijp ik niet waarom mensen nog steeds waarde hechten aan het concept ?vast contract? bij beursgenoteerde organisaties; immers, zodra de kwartaalcijfers iets minder zijn, vliegen er duizenden eruit. Kunnen die mensen niet beter freelancer worden en iets meer overhouden om voor eventuele werkloosheid een spaarpot op te bouwen? Of voelen zij een misplaatste loyaliteit aan hun werkgever? De werkgever toont geen loyaliteit aan hen, dus waarom zouden zij niet als freelancer gewoon eigen boontjes doppen?