Ben Verwaayen, ceo van Alcatel-Lucent, ziet het verschil tussen vast en mobiel internet verdwijnen. Het wordt dan echter de vraag of we in de toekomst gaan betalen voor het geconsumeerde dataverkeer of voor het gebruik van digitale diensten.
Dat zegt de Nederlandse bestuursvoorzitter van Alcatel-Lucent in een vraaggesprek met Emerce.
"Ik denk dat we naar een wereld toegaan waarin het onderscheid tussen mobiel en vast internet vervalt. Het web heeft het internet nodig voor toegang. Er is geen onderscheid meer tussen de manier van internetgebruik, want het net past zich aan aan jou als gebruiker. De vraag daarbij is wat het businessmodel zal zijn. Wie gaat betalen voor wat? Gaan we betalen voor bit and bites, zoals we nu doen, of voor de waarde die we toekennen aan een bepaalde boodschap en, dus, afrekenen op prioriteit en kwaliteit?
De vraag is hoe we daarvoor gaan betalen. Wat voor de één een belangrijke dienst is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.
Ik geef bijvoorbeeld prioriteit aan e-mail boven video. Waarom moet ik 24 uur per dag betalen voor breedband? Zolang ik dat als gebruiker kan bepalen, is er ook geen sprake van net neutrality.
Als ik naar Parijs ga, kan ik ook kiezen of ik met de trein, auto, bus of vliegtuig ga. Het is onzin dat alles even duur zou moeten zijn. Google probeert dat uiteraard tegen te houden. Ik zeg: geef de klant de macht om te bepalen hoe hij van A naar B gaat. Vergelijk het met de fysieke post: een aangetekende brief is duurder en dat vindt niemand raar. Dat zou je in elektronische zin ook zo moeten doen. Je betaalt voor extra snelheid of veiligheid".
Het web verandert, mede onder aanvoering van Google en Microsoft, van een geheel van webpagina’s naar een omgeving van toepassingen. E-mail, bijvoorbeeld, verschuift van de lokale computer naar het web met diensten als Windows Live Mail, Gmail en Yahoo Mail voorop. Die diensten worden voorts al dan niet in combinatie gebruikt met online fotoboeken, profielensites of tekstverwerkers. Steeds vaker is niet de pc de verwerker en opslagplek van data, maar het internet.
Verwaayen stelt de kritische vraag: "Dit zogeheten cloud computing is een fantastische ontwikkeling, maar in verschillende landen zegt de wet dat alle gegevens die over jou worden verzameld fysiek in dat land moeten blijven. Maar waar zitten die gegevens als we aan cloud computing gaan doen? En wat doen we met security en privacy? De fysieke wereld is daar nog altijd de maatstaf voor. Die veiligheid is essentieel.
In Davos vertelde de CTO van een van de grootste Amerikaanse softwarebedrijven dat de totale waarde van alle cybercrime groter is dan de totale waarde van alle drugsmisdaad in de wereld. Dat vormt dus een geweldig obstakel voor cloud computing en andere ontwikkelingen. Wij als industrie hebben dan ook een grote verantwoordelijkheid om bij al deze nieuwe ontwikkelingen maatregelen te treffen om privacy en veiligheid aanzienlijk te verhogen. Want mensen vertrouwen alles toe aan het net".
Het volledige interview met Ben Verwaayen verschijnt in de komende Emerce Magazine.