Bij bankverzekeraar ING verdwijnen 115 tot 240 ict-functies. De organisatie wil zoveel mogelijk externe ict'ers opvangen door eigen medewerkers. In Nederland werken 6600 ict'ers bij ING.
Bij de Nederlandse ict-afdeling van bankverzekeraar ING verdwijnen 115 tot 240 banen. In Nederland schrapt het bedrijf 2700 banen, waarvan duizend voltijdbanen. Wereldwijd worden er zevenduizend functies geschrapt.
Het bedrijf hoopt zoveel mogelijk externe ict'ers te vervangen door eigen medewerkers. Vandaar dat het nog niet geheel duidelijk is hoeveel ict'ers op zoek moeten naar een andere baan. Voor ontslagen ict'ers wordt via een sociaal plan naar een nieuwe werkgever gezocht.
Verschillende ICT-functies
Volgens een woordvoerder van de bankverzekeraar gaat het om verschillende ict-functies. De bankverzekeraar heeft 6600 ict'ers in Nederland in dienst.
Een woordvoerder van de bankverzekeraar vertelde eerder al dat niet alle ict bij de bank als kernactiviteit wordt gezien. Het werkplekbeheer werd uitbesteed aan een gelegenheidsconsortium van Getronics, Accenture, Atos Origin en KPN. Het bedrijf onderhandelt momenteel met zijn ict-leveranciers over lagere tarieven. De maatregel maakt, net als de ontslagronde, deel uit van een kostenbesparingsplan waarmee een miljard euro bespaard moet worden.
ING Bank heeft wereldwijd 125.000 medewerkers, waarvan dertigduizend in Nederland.
OK, even het nieuws samengevat van de afgelopen weken:
De ING bank speculeert met slechte hypotheek leningen in de VS. De staat, dus de belasting betaler, neemt die leningen over. En vervolgens ontslaat de ING medewerkers. Valt die financiele wereld niet gewoon onder, slecht, georganiseerde misdaad? Kunnen we de directie van de ING niet arresteren op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie?
Het doen van een investering die helaas fout afloopt is geen misdaad. Het reorganiseren van een bedrijf ook niet.
Ik zie geen aanwijzingen voor fraude, geen opzettelijke faillissementen en heb ook niets gehoord van onoirbare praktijken rondom deze reorganisartie. Het lijkt zelfs dat ING haar best doet om e.e.a. netjes af te handelen en met respect voor haar personeel. Vandaar kan ik je aantijging van “criminele organisatie” niet steunen.
Nou Freek, ik kan jou ook niet geheel steunen. Feit is wel dat de investeringen meer dan bedenkelijk zijn.
Eerst een groot risico nemen om veel winst te maken met andermans geld, gaat het mis klop je aan bij de overheid, wat eigenlijk verkapt weer dezelfde mensen zijn waarvan je het geld als bank slecht geinvesteerd hebt. Zo zou ik het ook wel prive willen doen, lekker makkelijk. Misschien niet crimineel maar wel slechte bedrijfsvoering!
En die reorganisatie is een direct gevolg van dit alles. Zal wel netjes gaan, jammer dat de aanleiding minder netjes is.
We mogen allemaal hopen dat het toezicht in de toekomst een stuk beter zal worden. Anders beginnen de ING’s straks als het economische voorjaar weer aanbreekt gewoon weer waar ze gebleven zijn.
Crimineel, mwha, stelletje boeven zijn t wel. Maar goed dat zijn onze ministers ook als ze nog moeten soebatten of ze nu wel of niet die 10% salarisverhoging gaan krijgen terwijl overal de hand op de knip moet. Dit zou geen discussie moeten zijn.
@Ron: een hele goeie vraag.
Dus de externen kunnen opgevangen worden door de internen? vraag je je af waarom er uberhaupt externen zijn ingehuurd……
Worden deze 115-240 allemaal gerealiseerd door externen naar huis te sturen, of zijn deze 115-240 allemaal internen? Heeft iemand inside info?
@Michiel: teveel risico’s genomen, riskante investeringen met te veel leverage, okee. Achteraf kunnen we in ieder geval de conclusie trekken dat het beleid geen succes is geworden.
Met een beetje goede wil kun je dat wanbeleid noemen, hoewel ik van mening ben dat je zo’n woord pas moet gebruiken als je terug in de tijd hebt gekeken en vastgesteld dat de risico’s ook al bekend hadden kunnen zijn op het moment dat ze werden genomen. Achteraf is het makkelijker oordelen dan vooraf.
Mijn bezwaar was vooral tegen de term “criminele organisatie”. Een criminele organisatie is een groep mensen die zich er structureel op richt om met opzet de wet te breken. Ik denk niet dat deze term passend is voor het bestuur van ING.
@Sander:
Wat ik heb begrepen is dat het 240 arbeidsplaatsen betreft in de Nederlandse IT-organisatie. Een arbeidsplaats kan een vaste medewerker zijn, een uitzendkracht of gedetacheerde, of een vacature. Ik heb ook begrepen dat er geen gedwongen ontslagen nodig zouden zijn om dit doel te halen. Wat het getal 115 in deze context voorstelt weet ik niet.
@Sander
Ik denk dat een groot deel van de 6600 mensen uit inhuur bestaat. Dus dat banenschrappen kan wellicht zonder gedwongen ontslag van vaste mensen.
Alleen die vaste mensen gaan er echt uit. De weggestuurde externen komen 2 maanden later weer terug om de leeggevallen plekken op te vullen, de reorganisatie projecten te bemensen, het inmiddels achterstalling onderhoud te plegen, en het risico management te verbeteren.
@Gast. Droom jij maar lekker verder. Internen zullen wel gespaard blijven, want internen ontslaan duurt Jaren (sociaal plan weet je wel).